Co jest robione po 60 000km?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Co jest robione po 60 000km?

Postprzez sw czwartek, 17 listopada 2005, 08:10

Kangur full-wypas dCi. Co będą robić? (lub nie będą, bo nie wiem czy pojadę do serwisu)
To co chyba wiem:
- olej + filtr
- filtr klimy
- filtr paliwa (?)
- filtr powietrza

Czy również: płyn hamulcowy, chłodniczy, klimy?
Co jeszcze będą przeglądać/wymieniać?

Na pewno musze kupic klocki (30kkm od ostatniego przeglądu to maks dla nich). Ciekawe czy tarcze również.

Uzupełnijcie proszę listę, abym mógł się przygotować.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio czwartek, 17 listopada 2005, 18:42

Niestety filtr paliwa powinien być wymieniony.Piszę niestety bo jest trudno osiągalny,czytaj 90 :?
Klocki ATE 150,Bosch 130.
Tarcza Textar 90.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: Co jest robione po 60 000km?

Postprzez Rafal_B piątek, 18 listopada 2005, 09:05

branio napisał(a):Niestety filtr paliwa powinien być wymieniony.

Jestem świeżo po takim przeglądzie w ASO Smektała w Lesznie. Tam twierdzą, że o ile filtr paliwa jest montowany w zbiorniku paliwa to jego termin wymiany przypada po 150000 km. Jeśli natomiast znajduje się on pod maską to owszem wymiana po 60000 km. Ja mam w zbiorniku, więc nie wymieniali. Klimę serwisuję poza ASO i robiłem to stosunkowo niedawno (wymiana filtra kabinowego, odgrzybianie, przetoczenie i uzupełnienie czynnika chłodniczego) więc w ASO dali sobie spokój. Poza tym panowie w ASO sugerowali aby wymiecić pasek rozrządu przed upływem 4 lat lub 90000 km, bo jak twierdzą, mimo że instrukcja podaje co innego, statystyka jednak mówi, że dłuższa eksploatacja paska może być ryzykowna. Czytając niektóre posty na forum, muszę stwierdzić, że jest to prawdopodobne. Nddmienię tylko, że moje uwagi dotyczą motoru 1.6 16V.
Rafał B.
Grand Scenic 1.9 dCi '04 (F) srebrny metalik
Twingo Liberty Easy '98 (D) turkusowy
Obrazek
Rafal_B
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam