Czas rewolty !!! :)

Pomysły dotyczące działania Klubu

Postprzez Drucik wtorek, 29 listopada 2005, 23:21

jon104 napisał(a):
Wprawnym w PHP i chętnym do stawiania nowego forum proponuję (może to niezbyt odkrywcze :?: ) zaglądnięcie na np. forum Forda Scorpio http://ford-scorpio.pl/forum/. gdzie jest dosyć przejrzysta struktura, kilku (czy aby nie za dużo :? ) moderatorów i adminów, ale przede wszystkim sporo więcej możliwości technicznych samego forum

Chciłabym zwrócić uwagę na pewien "detal" ;)
I nasze forum i forum Scorpio korzystają z tego samego "wynalazku" zwanego phpBB. W innych wersjach (nasza osadzona jest w PHP-Nuke, ich jest standalone).
Aro/Drucik/Inne, Było Kangoo 1.4/2000 Pampa, klapa
Drucik
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Drucik wtorek, 29 listopada 2005, 23:35

zuwik napisał(a):Pytanie do informatyków: można wsadzić nowsze PHP (z jakimiś bajerami) i przenieść tam całą zawartość naszego forum? A może można dodać same bajery?

Nowsze PHP to chyba nie to o co naprawde pytasz :)

Można zupdatować phpBB do nowszej wersji. Treści przenoszą się automagicznie.
Można wybrać inne forum i pewnie da się znaleźć gotowe skrypty do przenosin zawartości.

Warto pamiętać, że nasza strona korzysta z php-nuke nie tylko do obsługi forum (poprzez phpBB) ale też do publikacji innych treści (takich jak torba, galeria). W dodatku jest to php-nuke nie aktualizowany od 2 lat, więc zabytkowy raczej. Może należałoby zupdatować engine, potem zobaczyć co dodali przez dwa lata i zastanowić się co może się przydać, co nie.
Drucik
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik środa, 30 listopada 2005, 11:07

Drucik napisał(a):Nowsze PHP to chyba nie to o co naprawde pytasz :)

Można zupdatować phpBB do nowszej wersji.
Oczywiście chodziło mi o to :wink: (te skróty myślowe :D ).
Mam dwa pytania:
1. czy moderowanie takowego forum jest załatwione przez moduł czy robi się to z poziomu języka php (czyt. ręcznie?) ? Szukałem info na necie, ale tyle tego jest, że trudno znaleźć coś konkretnego...
2. Jak dokładnie ma wyglądać ten newsletter? Info przychodzi na maila? Czy może takie rozwijane okienka z odpowiedziami na odpowiedzi, które były odpowiedzią na odpowiedzi? Jeśli to drugie, to na mój gust jest to chyba najbardziej nieczytelny sposób wymiany zdań. Jeśli to pierwsze to oki :) jeśli coś innego to piszcie :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Drucik środa, 30 listopada 2005, 12:21

zuwik napisał(a):Mam dwa pytania:
1. czy moderowanie takowego forum jest załatwione przez moduł czy robi się to z poziomu języka php (czyt. ręcznie?) ? Szukałem info na necie, ale tyle tego jest, że trudno znaleźć coś konkretnego...

To jest wbudowane w phpbb. Wybierasz moderatora i dostaje on info o każdym nowym poście, który musi zatwierdzić albo wyrzucić.
Info pewnie przychodzi mailem a działasz na normalnym interfejsie.

zuwik napisał(a):2. Jak dokładnie ma wyglądać ten newsletter? Info przychodzi na maila? Czy może takie rozwijane okienka z odpowiedziami na odpowiedzi, które były odpowiedzią na odpowiedzi? Jeśli to drugie, to na mój gust jest to chyba najbardziej nieczytelny sposób wymiany zdań. Jeśli to pierwsze to oki :) jeśli coś innego to piszcie :)

jaki newsletter? :)
Newsgrupa wygląda jak to grupa NNTP ;> Czyli jest czytelna, łatwa
do ogarnięcia i wogóle lepsza od tych wszyskich forów opartych na www.

Konfigurujesz sobie czytnik (thunderbird,slrn,outlook czy jakis tam)
i działasz. Nie wiem co to są "takie rozwijane okienka z odpowiedziami na odpowiedzi, które były odpowiedzią na odpowiedzi", być może mówisz o kliencie NNTP ale nie jestem pewny ;)
Drucik
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik środa, 30 listopada 2005, 17:32

Drucik napisał(a):jaki newsletter? :)
Za dużo tych nazw powymyślali :wink:
Nie wiem co to są "takie rozwijane okienka z odpowiedziami na odpowiedzi, które były odpowiedzią na odpowiedzi"
Na przykład takie coś:
http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,16008 ... forum.html
Link wybrany całkiem przypadkiem jako pierwsze w co kliknąłem na o2 :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czerja środa, 30 listopada 2005, 22:04

oj bo trzeba będzie sie przyzwyczaić jak do naszych kangurków i nic nie zmieniać!
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez _ONE_ czwartek, 1 grudnia 2005, 10:39

Drucik... już widzę stada ludzi pytających jak skonfigurować newsy. Ma to też swoją dobrą stronę... mniej śmieci na liście :D
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Drucik czwartek, 1 grudnia 2005, 14:41

_ONE_ napisał(a):Drucik... już widzę stada ludzi pytających jak skonfigurować newsy. Ma to też swoją dobrą stronę... mniej śmieci na liście :D

No zgadza się, ale ponieważ istnieje mechanizm jednoczesne korzystania z www i NNTP to z tej drugiej opcji mogą korzystać osoby które maja pojęcie wobec czego nic tłumaczyć nie trzeba :twisted:
Drucik
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jacQ czwartek, 1 grudnia 2005, 16:10

znowu jako laik wtrącę,
że na stronie pikura jest zrobiony wręcz link który po kliknięciu uruchamia skrypt który sam konfiguruje Outlook Expres do subskrybowania (trudne słowo :) ) tej konkretnej listy dyskusyjnej.
Wypisanie się to kliknięcie na grupie dyskusyjnej prawym klawiszem myszy i wybranie "Anuluj subskrypcję".
Chociaż jak praktyka pokazuje co jakiś czas trafiają się prawdziwki piszące "proszę kategorycznie wypisać mnie z tej listy" mam dość zaśmiecania mojej skrzynki.
jacQ
ex 1.2/D4F 730/Campus'07 oklejony srebrny
ex 1.9D/F8Q 632/RN'01 biel lodówki
jacQ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Wiz czwartek, 1 grudnia 2005, 18:25

Panowie a w swoich planach uwzgledniliscie tych co NIE UZYWAJA OE i innych takich wynalazkow :?:
Cale szczescie ze forum zostawicie w "spokoju" :)
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pomysły