Kiepska "centralizacja", sygnalizacja drzwi i oswi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kiepska "centralizacja", sygnalizacja drzwi i oswi

Postprzez Toster czwartek, 3 czerwca 2004, 10:59

Witam,
no i znowu mam problem... otoz mam centralny zamek (to jeszcze nie problem ;)) ktory dziala na podczerwien (dziwny patent no ale trudno, jest jaki jest) niestety jego dzialanie pozostawia wiele do zyczenia. Pomijam fakt jego dzialania "w kratke" spowodowany koniecznoscia odpowiedniego wycelowania w czujnik jak i zawodnosc samego wyzwalania sygnalu przez kluczyk (baterie ok, ale przycisk w jego wnetrzu to prawdziwy dramat). Jednak nie to mnie najbardziej martwi. Otoz niestety ale korzystajac nawet z przycisku przy galce zmiany biegow nie wszystkie bolce wskakuja w pozycje zamkniete. Problem dotyczy drzwi kierowcy i drzwi tylnych (mam tylko prawe). Trzeba niekiedy nacisnac 2 albo i 3 razy zeby wskoczyly na swoje miejsce. Natomiast przy otwieraniu bolec w drzwiach kierowcy reaguje z jeszcze wiekszymi oporami. Czy ktos mial podobne problemy i ewentualnie wie jak im zaradzic? Podejrzewam, ze moze wystarczy przyjrzec sie mechanizmom wewnatrz drzwi... ale zanim sie za to zabiore wolalbym sie upewnic.

Przy okazji jeszcze dwie sprawy - czy wszystkie modele posiadaja sygnalizacje niedomkniecia drzwi? U mnie nie dziala to niestety, mimo ze odpowiednia lampke posiadam tyle ze nie widzialem zeby sie kiedys swiecila (jestem drugim wlascicielem).

Kolejna sprawa (byc moze w jakis sposob powiazana z poprzednia) to problem ze oswietleniem kabiny. Lampa ma 3 pozycje - nie swieci wcale, w srodkowej pozycji swieci, w skrajnej tez swieci. Niestety w zadnej pozycji lampka nie reaguje na otwieranie drzwi (zapalanie przy otwarciu, gasniecie -chocby po jakims nawet czasie po ich zamknieciu). Czy to moze problem z jakimis stykami w drzwiac czy jak?

Mam nadzieje, ze ktos z Was bedzie mial jakis pomysl... :)
Tomasz "Toster"
Toster
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Bullitt czwartek, 3 czerwca 2004, 11:04

U mnie w srodkowej pozycji swieci przy otwartych drzwiach. W trzech różnych Kangoorkach, którymi jeździłem lampka sygnalizacji była
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez MK czwartek, 3 czerwca 2004, 11:47

Cześć Toster!

Ja mam starszy PLECAK (1998r.), a teraz kolejno:
- na "celowanie" kluczykiem w czujnik nic nie poradzisz-oczywiste;
- jeżeli chodzi o niedomykanie rygli to u mnie też jest ten problem (tylko drzwi kierowcy przy zamykaniu) ale co ciekawe tylko po dużym deszczu. Podejrzewam mechanizm w drzwiach ale jeszcze nie grzebałem (tylko dlaczego po deszczu).
- kontrolkę działającą mają wszystkie,u Ciebie pewnie spaliła się żarówka
- na drzwi reaguje w środkowej pozycji,ale dobrze musisz wyczuć to położenie bo mogą się zwierać dwa styki i będzie świecić ciągle.Sprawdź też czujniki w drzwiach
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw piątek, 11 czerwca 2004, 07:42

Gdyby winne byly czujniki w drzwiach, to alarm powinien wyc cały czas. No chyba, ze nie ma alarmu.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez marko poniedziałek, 12 grudnia 2005, 22:44

też miałem problem z centralnym w drzwiach kierowcy okazało się że kabelek w tej gumie co łączy drzwi z autem był lekko naderwany-trzeba skleić
marko
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Alberciak wtorek, 13 grudnia 2005, 21:15

Ja miałem problem z centralnym zamkiem, ale tylko wtedy gdy padało. Okazało sie, że czujnik od alarmu pod maską podłączony jest do drzwi kierowcy. Umiejscowienie czujnika było tak niefortunne, że woda spływająca z przedniej szyby kapała na czujnik i w końcu " zakwitł " na zielono. Jak popadało to robiło się zwarcie i w czasie jazdy otwierał się centralny zamek. Po wymianie czujnika problem ustąpił ( na rok ) :wink:
POZDRAWIAM
Alberciak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Brada czwartek, 15 grudnia 2005, 22:30

Witaj...

Późno trafiłem na ten temat - ale zawsze! Może będe w stanie udzielić Ci małej pomocy! Miałęm podobny problem z centralnym. Otóż w moim pierwszym Kangoo wogóle nie działał oryginalny pilot. Dziwnym tafem kiedyś na trasie sam włączył mi się alarm. Nie dało się wyłączyć, więc w ASO odłączyli mi centralkę od org. alarmu (bo za kluczyk chcieli 900). Pojechałem zatem po nowy alarm - FORTECE (250PLN)! Było gitarka, ale miałem problem z zamykaniem dzwi tylnych. Otóż zamiki zamykają się w pewnej kolejności jeden po drugim z małym opóźnieniem, jest to dobry pomysł - nie obciąża akumulatora i nie wywala bezpieczników. Ale.... sygnał pochodzący z nowej centralki był za którki żeby zakmnąć wszystkie drzwi. Na szczęście forteca ma programowalny czas sygnału zamykania drzwi. Jest jedak sposób na sprawdzenie tej przypadłości. Po przetrzymaniu na dwie sekundy (przesadzam) przycisku zamykania drzwi (koło lewarka) zamykały mi się wszystkie drzwi, po krótkim naciśnięciu - tylne były nadal otwarte (lub zamknięte).

Co do sygnalizacji zamknięcia drzwi zgadzam się że to pewnie żarówka - wymiana prosta. A jak już rozkręcisz wyświetlacz to możę okarze się, że kostka się wypiełą?

Lampka ośwetlenia (u mnie - Kangoo I i u mojego brata - Kangoo II) też reaguje na otwarcie drzwi w środkowym położeniu. Jeśłi Ci się nie uda dojść co to jest nie tak - kup na Allegro automat kinowy (koszt - jakieś 5PLN), podłączenie prościzna. hmmm... ale jak sobie pomyślę to do automatu też chyba (CHYBA) trzeba mieć sprawne oświetlenie. Co prawda są wersje droższe (15PLN) które mają wbudowany wyłącznik czasowy i nie ważne jak ta lampka działa - o ile świeci - zawsze Ci wyłączy po kilku sekundach!

Moim skromnym zdaniem - trzeba by było przeglądnąć te wyłączniki w drzwiach. Może jeden jest uszkodzodzony - i dlatego lampka działa cały czas. To wcale nie oznacza że alarm musi zawyć jak wyłącznik w drzwiach jest uszkodzny (czyli tak jakbyś miał drzwi otwarte). Kiedyś miałem alarm (PRESTIGE), który załączał się niezależnie od stanu drzwi. Jak były otware też się włączał (sygnalizował otwatre drzwi, ale się uzbrajał). Syrena wyła się jak tylko domknełem drzwi. Więc różnie to bywa. Mój strzał to wyłącznik, ale... zwróć uwagę na coś jeszcze. Daj lampę w środkową pozycję i odczekaj 20 minut. To jest czas po jakim lapmka wyłącza się pomimo otwartych dzwi (funkcja oszczędzania akumulatora). Jeśłi po 20m. się wyłączy - to BANKOWO uszkodzony masz wyłącznik w drzwiach. A jeśli nie... to najpewniej coś z lampą!

Ach ta technika... A ja jutro wymieniam pompe wspomagania (znowu) Cieszcie się jeśli nie macie pompy elektrycznej!!!!
Pozdro!
fioletowy 1,9dTi 2002r. Pełna opcja; ABS, 4 x SRS, klima, schowki lotnicze...
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam