Witam ! Rozterki przed zaukpem

Zanim zaczniesz pisać w innych działach przedstaw się

Witam ! Rozterki przed zaukpem

Postprzez grzesiekp wtorek, 27 grudnia 2005, 17:24

Witam !

Właśnie zamierzam stać się prawdziwym Kangoomaniakiem, czyli kupić Kangura. Na oku mam auto z 2001 roku ( z grudnia ), 1.4RN. Na co szczególnie zwracać uwagę ? Z forum już wiem że ulubione miejsca korozji to podłoga pod nogami kierowcy i pasażera oraz tylni błotnik przy podłodze. A jakieś inne typowe niedomagania ? Auto ma 97000 km przebiegu.

Co sądzicie o cenie - 18900zl - auto ma roczną gwarancję dawaną przez sprzedawcę, ale na oględziny wybieram się dopiero jutro więc nie wiem dokładnie co tak na prawdę ta gwarancja obejmuje. Przeglądałem allegro i ogłoszenia,ale jakoś do końca nie mogę sobie wyrobić zdania o cenie - trafiają się tańsze i droższe ale ze stanem jest różnie.

Pozdrawiam - Grzesiek
Ostatnio edytowano środa, 28 grudnia 2005, 17:16 przez grzesiekp, łącznie edytowano 1 raz
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez darecki wtorek, 27 grudnia 2005, 17:40

Co do ceny to mysle że jest spoko-zobacz dokładnie co wchodzi w skład tej gwarancji..
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jon104 wtorek, 27 grudnia 2005, 18:32

Co do gwarancji to nie powinna ona stanowić argumentu "za" ponieważ z jej realizcja bankowo może być różnie. Ważniejsze poważne oględziny z wizyta w miarę pewnym warsztacie, ale sam samochód juz po modernizacji z 2001 i dlatego warto mu sie przyglądnąć :lol:
Powodzenia w zakupie :D
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez grzesiekp wtorek, 27 grudnia 2005, 20:32

Dzięki za szybkie odpowiedzi !

A na czym polegała modernizacja w 2001 roku ? Rozumiem że poprawiono jakieś niedociągnięcia ?

A co do gwarancji i stanu technicznego - auto ma certyfikat Dektry - nie wiem tylko na ile wiarygodny jest ten certyfikat. Prawdopodobnie pojadę tam ze znajomym mechanikiem, więc jest nadzieja że wyłapie potencjalne niespodzianki ;).

A może na forum jest ktoś z Wrocławia kto zna się na Kangurach i miałby chwilkę czasu ?

Pozdrawiam - Grzesiek
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez MK środa, 28 grudnia 2005, 08:12

Na pewno trzeba przyjrzeć się wszystkim szczegółom związanym ze stłuczkami: roczniki szyb, oryginalność plastików, świateł, slady nieudolnego lakierowania na uszczelkach-plastikach, ewent.pofałdowania podłużnic, uszkodzenia konserwacji fabrycznej, zbyt czysty silnik, stuki w zawieszeniu itp.
Udanego zakupu :P
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez dominik środa, 28 grudnia 2005, 16:56

No i by Twój znajomy mechanik nie był znajomym sprzedającego bo wtedy masz przechlapane :(
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez darecki środa, 28 grudnia 2005, 17:22

grzesiekp napisał(a):
A na czym polegała modernizacja w 2001 roku ?

Zewnętrznie szersze listwy , wewnątrz to chyba w standardzie pojawiły się dwie poduchy i silnik zmieniono z E7J na K7J.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez jon104 środa, 28 grudnia 2005, 18:33

Modernizacja (a nie usuwanie niedociągnieć :wink: ) polegała głównie na wyciszeniu wnętrza poprzez odpowiednie materiały izolacyjne profili zamkniętych oraz bodaj o 30% grubsze szyby, co razem daje znacząco wiekszy komfort akustyczny choc przy aerodynamice kredensu i tak od pewnych prędkości nie ma sie co oszukiwać :( ...
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czerja środa, 28 grudnia 2005, 21:43

DEKRA - wysoko stoją i chyba nie musisz się bać!
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez grzesiekp piątek, 30 grudnia 2005, 18:47

Witam !

Dzięki za odzew! Na oględziny auta wybrałem się dopiero dzisiaj, bo mimo teoretycznego urlopu dopadła mnie praca :cry: .

Oględziny były bez mechanika, bo przed końcem roku mieli urwanie głowy i żaden nie mógł ze mną jechać.
Auto w sumie niby wygląda OK, ale wyjaśniło się dlaczego zdjęcia w internecie były z jednej strony - ma wgniecenie na prawym przednim błotniku :cry: . Nie jest głębokie - lakier zdarty ale podkład nie wygląda na uszkodzony ( wycenili naprawę na 450zl - muszę to zweryfikować ). W salonie twierdzą że to jedyne uszkodzenie ale jakoś nie mam do nich zaufania, a na oględziny szyb i dokładniejsze oglądanie lakieru nie pozwoliła śnieżyca.
Jeszcze nie przestudiowałem warunków gwarancji, ale jest tego z 4 strony A4 drobnym drukiem - coś mi mówi że aż tyle bo jest tam masa wyłączeń...
Co do reszty - podobno 10 tys. km temu wymienione były klocki, pasek rozrządu, pasek alternatora , pompa wody. Na oko wszystko wygląda ok, ale bez mechanika niestety sam tego nie ocenię.
Tapicerka do prania - kierowca palacz i czuć to wyraźnie
:cry: .

No i teraz nie wiem czy w ogóle sobie głowę zawracać, czy probować sie targować. W każdym razie bez opinii mechanika na pewno się nie obejdzie.

Szkoda, bo już się cieszyłem że będę miał fajnego Kangoorka :cry:
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Jestem tu nowy