Dziwne zachowanie wskaźnika paliwa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dziwne zachowanie wskaźnika paliwa

Postprzez grzesiekp wtorek, 17 stycznia 2006, 18:29

Witam !

Stwierdziłem u siebie dziwne zachowanie wskaźnika paliwa. Po przejechaniu coś koło 150km stwierdziłem że ciągle mam ciut poniżej 1/2 baku. Trochę mnie to zdziwiło więc zajechałem na stację. Okazało się że był to ostatni dzwonek bo weszło prawie 48l ! Wskaźnik pokazuje teraz pełen bak, czyli wygląda na to że generalnie działa.
Jak jest u was ze wskazaniami ? Kiedy zapala się rezerwa ? Wskaźnik paliwa w Kangoo z 2001 roku jest mechaniczny czy działa na zasadzie pomiaru przepływu ?

Pozdrawiam - Grzesiek
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sw wtorek, 17 stycznia 2006, 19:52

W zimie może się zawiesić. Wprawdzie zdarzało się to w maluchach, ale może tu też coś przymarzło
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ środa, 18 stycznia 2006, 10:48

Zrób diagnostykę deski... o ile masz dechę z obrotomierzem. Wciskasz przycisk na desce i włączasz zapłon, ale nie odpalaj auta.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez grzesiekp środa, 18 stycznia 2006, 11:26

_ONE_ napisał(a):Zrób diagnostykę deski... o ile masz dechę z obrotomierzem.

Niestety, mam wersję bez obrotomierza. Chyba po prostu będę obserwował co się dzieje, może faktycznie pływak zamarzł i się podwiesił - auto stało nieodpalane w komisie cały miesiąc. Nie byłem tylko pewien czy Kangoo ma mechaniczną kontrolę poziomu paliwa ( czyli pływak w baku ), słyszałem że auta francuskie pokazują poziom paliwa na podstawie pomiaru przepływu przez wtryskiwacze.
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ środa, 18 stycznia 2006, 11:35

W torbie masz dokładnie opisane jak odbywa się pomiar. Warto ściągnąć sobie wszystkie pliki z torby, rozpakować i wypalić na płytce.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez piotrbryla piątek, 27 stycznia 2006, 11:02

U mnie problem byl podobny bo wskaznik sobie a stan faktyczny sobie. Po dobraniu sie do plywaka okazalo sie ze jest on uszkodzony (pekla obudowa trzymajaca) Plywak jest zwykly mechaniczny. Na razie jakos dziala choc chyba nadal pokazuje za duzo. U mnie uszkodzenie plywaka spowodowane bylo najprawdopodobniej stluczka (wjechal ktos w tyl).
Żółte Kangoo 1.9d 55KM
piotrbryla
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez grzesiekp piątek, 27 stycznia 2006, 11:12

Czyli jak się zrobi wiosna będę musiał zobaczyć co z pływakiem. Wskaźnik do 1/2 baku działa OK, to co pokazuje zgadza się +/- z rzeczywistością. Z drugiej strony powoli zaczynam się orientować ile pali mój Torbacz i dzięki temu ile pozostało w zbiorniku, więc problem przestaje być istotny ;).
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez darecki piątek, 27 stycznia 2006, 16:32

Z tymi wskaźnikami bywa różnie. Jak miałem clio to czasem było tak , że po przejechaniu 150-200km w trasie pokazywał pełno , po następnych 200-1/2 zbiornika i po kolejnych 200-rezerwa. Trzeba się przyzwyczaić do tego co pokazuje-szczególnie we francuzach pokazują dziwnie.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam