Pytaanie o akumulator

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Pytaanie o akumulator

Postprzez KiK poniedziałek, 6 lutego 2006, 21:19

Witam! cztery dni temu stałem sie posiadaczem Kangoora 1,4 99r. i...niestety od razu problemy - nie chce zapalić. pierwsza myśl: bateria w kluczyku.Dokupiłem nową a i tak nie odpala... :( Może akumulator mam za mały? Mam 43A 370Ah. Jaki jest model fabryczny akumulatora :?: Bo jak to nie akumulator to co innego :?:
Pozdrawiam
KiK
czerwony Kangoo
1,4 99
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez branio poniedziałek, 6 lutego 2006, 21:39

Witaj
Czy gaśnie kontrolka od immobilisera :?:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez rafako wtorek, 7 lutego 2006, 08:51

Witam!
Przypuszczam że niejest to wina akumulatora ja od nowości miałem 32Ah i wytrzymał 5 lat - silnik 1,4 8v i nie było z nim żadnych problemów.
Zalecam odwiedzić serwis.
Pozdr.
Rafał

Kangoo 1,4 2000r - zagazowany
gg: 5229421
www.mojepapugi.za.pl
rafako
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez darecki wtorek, 7 lutego 2006, 16:05

Co to znaczy - nie chce zapalić? Kręci rozrusznik? Jest iskra? Pompa paliwa się załącza? Opisz dokładnie jakie są objawy.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Juri wtorek, 7 lutego 2006, 17:26

Może to poprostu czujnik położenia koła zamachowego?
Juri
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez KiK wtorek, 7 lutego 2006, 20:01

Z kontrolką od immo to jest tak, że ona wogóle sie nie świeci...Ale problemu z uruchamianiem wcześniej nie było, dopiero gdy wymieniłem ten akumulator (dodam że teraz jest nówka) to czasem zapali czasem nie. Po przekręceniu stacyjki pompa paliwa się uruchamia (słychać charakterystyczne pyk! ) Rozrusznik kręci, chociaż akumulator po wielu próbach już ma mało siły.
Juri co to jest czujnik położenia koła zamachowego? Przyznaje się, że nic o tym nie słyszałem, w Kangoorkach siedzę od niedawna :lol: Gdzie to znaleźć, czy można samemu wymienić? Jest to droga impreza?
Pozdrawiam
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez branio wtorek, 7 lutego 2006, 20:14

Jednak immobiliser lub wciśnij wyłącznik wstrząsowy.
Czujnik położenia znajduje się nad kołem zamachowym.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb wtorek, 7 lutego 2006, 22:17

Elo ;

Mioże jest to problem, że aku jest o za dużej pojemności i się nie naładowywywuje (hehe).

Znajomy miał w fordzie sierra podobny problem - założył za duży aku i przedobrzył - musiał zmieniać regulator napięcia coby go odpowiedni naładować.

Pozdro

skarb
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KiK wtorek, 7 lutego 2006, 23:04

Właśnie wróciłem z parkingu na ktorym to drzemie mój Torbacz. Poszedłem spojrzeć jak zachowują się przewody wysokiego napięcia i zastanawia mnie jedna rzecz. Po lewej stronie niedaleko korka wlewu oleju znajduje się kwadratowa skrzynka [prawdopodobnie rozdzielacz?] z którego wychodzą przewody do świec i dochodzi jeden przewód zakończony podłużną wtyczką. Otóż we wcześniej posiadanym Clio miałem podobny przewód i podobną czarną skrzynkę :lol: jednak z niej wychodził przewód wysokiego napięcia który łączył palec rodzielacza z ową czarną skrzynką. Tutaj tego nie mam.
Zauważyłe, że przewód zakończony płaską wtyczką ma na końcu obłamaną izolacją spod której widoczne są dwa przewody? Zdjąłem wiec jeden z przewodów do świecy i przyłożyłem śrubokręt do metalowej końcówki - żadnych objawów podczas kręcenia rozrusznikiem. Nie powinna przeskakiwać iskra? Podobnie jak zdjąłem przewóz bezpośrednio z czarnej skrzynki ... równiez iskra nie przeskakiwała??
Jak działa immo? Odcina prąd czy paliwo?

Sorki, że takim prostym językiem i może niezrozumiałym to napisałem, ale wolę kompy naprawiać nić grzebać w silnikach :P więc jutro wieczorkiem postaram sie zdjęcia zamieścić opisywanych części.

Przyjrzałem się również kontrolce immo bardziej dokładnie. Otórz jak zamykam auto to kontrolka mignie bardzo szybko później miga juz ciągle ale nieco słabszym światłem [to tłumaczy czemu jej w dzień nie widziałem] podobnie się zachowuje jak otwieram autko z centralenego w kluczyku - w ciemności widoczne jest jedno intesywniejsze błyśnięcie a następnie dwa coraz słabsze by zupełnie przestała. Kluczyka nie wkładałem do stacyjki robiąc to ostatnie opisywane doświadczenie.

pozdrawiam
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez grzesiekp środa, 8 lutego 2006, 00:12

Może to głupie, ale klemy masz dobrze dokręcone ? Przeczyściłeś je przed zakładaniem ? Jakie jest napięcie na akumulatorze ( może niedoładowany ? ). Możesz gdzieś sprawdzić inny akumulator - może mimo że nowy to coś z nim nie tak ? U mnie kontrolka immobilizera świeci się wyraźnie, widać ją bez problemu w dzień.

Pozdrawiam - Grzesiek
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam