¶wiece ¿arowe

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

¶wiece ¿arowe

Postprzez Gość poniedziałek, 20 lutego 2006, 18:00

Witam!!
Od 3 dni moj kangur zle zapala³ rano,cos nim trz±cha³o,targa³o,dopiero po ok.20sek.po odpaleniu zaczynal normalnie pracowac,dodam ze bez dodania gazu zapalac nie chcial wogole.Silnik to F8Q czyli 1.9d.Dzis pojechalem sprawdzic swiece,okazalo sie ze 3 z 4 wogle nie trybily,akurat nie mieli w sklepie,wiec nie kupi³em.Potem pojechalem do innego sklepu i tam mieli,swieczki febi po 42z³/za sztuke,wzialem sie za samodzielna wymiane,odkrecam pierwsza-silnik jeszcze cieply by³,wykrecam a ona mokra od oleju(chyba) od do³u,czy to tak powinno byc czy jest cos zle ???? Zaprzesta³em dalszej wymiany.Myslalem ze w tej komorze w ktorej nagrzewaja sie swieczki powinno byc suchutko i "cieplutko",a tam mokra swieczka....jak sie na koniec okaza³o kupilem zle swieczki(buuuu jutro musze wymienic,w sklepie wzieli dowod i zapewniali ze beda ok,a maja za krotki gwint i nie sa na koncu przykrecane jakby,te dodatkowe przewody).
Czy wymiana swieczek pomoze na zapalanie ??...pewnie tak,ale czy znow sie nie zepsuja skoro jest tam mokro....Poprzednie to jakies LDM byly czy jakos tak i wytrzymaly 40tys.km.
Pozdrawiam !!
Gość

Postprzez branio wtorek, 21 lutego 2006, 08:08

Powinno pomóc.
Kup świece NTK lub BOSCH.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darecki wtorek, 21 lutego 2006, 19:30

Są mokre dlatego , że nie działają :D Jak będą nowe, będą się nagrzewać i ropa z nich odparuje.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: świece żarowe

Postprzez branio wtorek, 21 lutego 2006, 19:48

odkrecam pierwsza-silnik jeszcze cieply był,wykrecam a ona mokra od oleju(chyba) od dołu

Układ chłodzenia nie wykazuje jakichś anomalii :?:
Can go. Kangoo
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość wtorek, 21 lutego 2006, 21:12

darecki napisał(a):S± mokre dlatego , ¿e nie dzia³aj± :D Jak bêd± nowe, bêd± siê nagrzewaæ i ropa z nich odparuje.

dobrze mowisz...dla przykladu wkrecilem wczoraj 2 stare swieczki beru,zostaly z poprzedniej wymiany,dzis przy wymianie wszystkich na nowe,okazalo sie ze te beru byly juz suchutkie i czysciutkie.Wymiana poki co pomogla,silnik zapalil bez problemu i nie szarpalo nim,choc tak w 100% to jeszcze nie wystyg³.Ciekawe jak zapali z rana,jesli nadal bedzie szarpal to nie mam pojecia co to moze byc.Aha i swieczki ktore wymienilem dzis to jakies delco czy cos-made in UK,nie jestem zadowolony z zakupu ale innych nie mieli pasujacych a mnie sie juz spieszylo by zapalal i jezdzil ok.
P.S do tego skrzeczy mi pasek klinowy jak jest zimno,nawet nie piszczy(jak to bywa jak sie pomoczy) tylko tak dennie skrzeczy,co gorsze ze znalazlem dzis nakretke(dosc duza-chyba 17,ale nie spisalem poki co z niej info),wlasnie od strony paska,kurcze moze cos sie odkrecilo....choc to skrzeczenie ustaje jak chwile pochodzi-lekko sie nagrzeje.Jak polalem pasek woda to dopiero mu sie zebralo na chrobotanio-trzeszczenie,ale po chwili wszystko ustalo...troche to rano denerwujace taki nie mily dzwiek.
dzieki za info...wszelakie...pozdro
Gość

Postprzez branio wtorek, 21 lutego 2006, 21:21

Naciągnij pasek :idea:
Sprawdź też czy elementy z nim współpracujące swobodnie się obracają.
Can go. Kangoo
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość wtorek, 21 lutego 2006, 22:06

branio napisał(a):Naci±gnij pasek :idea:
Sprawd¼ te¿ czy elementy z nim wspó³pracuj±ce swobodnie siê obracaj±.

no jutro tak zrobie,troche ta nakretka mnie zmartwila,jest na klucz 17,z takim jakby kolnierzem(od razu z na sta³e przymocowana podk³adka),pisze na niej od gory /S\ a na dole |8|,bede musial szukac i kombinowac od czego ona jest,choc jesli sie ktos domysla to bylbym wdzieczny za sugestie.
Pozdrawiam !! thanx
Gość

Postprzez branio środa, 22 lutego 2006, 08:44

A może 18 :idea:
Mocowanie alternatora,zawieszenie :idea:
Can go. Kangoo
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość czwartek, 23 lutego 2006, 12:21

branio napisał(a):A mo¿e 18 :idea:
Mocowanie alternatora,zawieszenie :idea:

napewno 17,dzis bylem u mechanika,szukal i szukal i nic nie znalazl,moze poprostu z jakiejs kiedys naprawy zostala-oby,bo naprawde nie bylo nigdzie na nia miejsca,naciagneli mi pasek klinowy i poki co nie skrzeczy nic.
dzieki za podpowiedzi.
pozdro
Gość

Powrót do Pytam