Homologacja na ciê¿arowy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Homologacja na ciê¿arowy

Postprzez Feri poniedziałek, 13 marca 2006, 10:17

Witam wszystkich!
Jaki¶ czas temu zakupi³em Kangoo i w zwi±zku z tym, ¿e zaczo³em u¿ytkowaæ owe autko w firmie (jako auto prywatne) potrzebuje za¶wiadczenie zwane homolagacj± na ciê¿arowe. Zaznaczam tu ¿e w dowodzie rejestracyjnym jest napisane "samochód ciê¿arowy specjalizowany", niestety nie mam owej homologacji - w zwi±zku z tym moje pytanie sk±d j± wzi±¶æ? Auto pochodzi z polskiego salonu, jednak ja naby³em je z rynku wtórnego i nie otrzyma³em przy zakupie tego dokumentu. Z góry dziekuje za pomoc!
Feri

Postprzez Bullitt poniedziałek, 13 marca 2006, 10:26

Musisz napisać pismo do Renault Polska z prośbą o wydanie duplikatu homologacji. Jest to platne. Do pisma trzeba zwykle dołączyć kopię DR.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Rafal poniedziałek, 13 marca 2006, 16:27

Dokładnie kosztuje to 61 zl brutto, trzeba zadzwonic do biura obslugi klienta renault polska i 22/ 541 10 00 i poprosic o wzor kwitu wypisac go i przesłać do nich z orginałem potwierdzenia przelewu w/w kwoty.
Domyslam sie ze potrzebne Ci to do zmiany na osobowy, jesli tak to spiesz sie, bo chcac zrobic to razem z rejestracja auta musisz wyrobic sie w 30 dni, a renault polska sie nie spieszy...
1998 kangoo 1,4 LPG -to był kangoor...
2006 kangoo pampa 1,5 dci
2006 trafic 2,0 dci -to był trafic....
2008
Rafal
Szaman klubowy
Szaman klubowy

¦wiadectwo homologacji

Postprzez Feri środa, 15 marca 2006, 10:02

A orientujecie siê mo¿e czy ¶wiadectwo homologacji jest wydawane na okre¶lony pojazd, czy poprostu na dany typ pojazdu? Mi wystarczy kopia ¶wiadectawa homologacji na typ, czyli w tym przypadku na Kangoo. Moze kto¶ dysponuje takim dokumentem i móg³by przes³aæ mi go w formie elektronicznej.
Feri

Postprzez KiK środa, 15 marca 2006, 10:12

Rafal napisał(a):Domyslam sie ze potrzebne Ci to do zmiany na osobowy, jesli tak to spiesz sie, bo chcac zrobic to razem z rejestracja auta musisz wyrobic sie w 30 dni, a renault polska sie nie spieszy...

Rafał, nie chcę Cie martwić ale już nie można zmienic przeznaczenia pojazdu poprzez "uprawnione" stacje diagnostyczne. Jak kupowałem Kangoora to rozmawiałem z moją znajomą co się zajmuje właśnie rejestrowaniem pojazdów. Od 9 stycznia 2006 nie ma takiej możliwości. Jeżeli homologację ciężarowa wydało Renault to tylko on może ją zmienić. Rozmawiałem również w tej sprawie z Renault Polska ale lipa - oni nie zmieniają raz wydanej homologacji :cry:
Wcześniej zmieniałem takie przeznaczenie pojazdu w Clio - nie była potrzeba homologacja. Jedziesz, sprawdzają czy masz wszystko co potrzeba [pasy, siedzenia, zagłówki], płacisz i wracasz do wydziału komunikacji :).

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Re: Świadectwo homologacji

Postprzez Bullitt środa, 15 marca 2006, 10:51

Feri napisał(a):A orientujecie się może czy świadectwo homologacji jest wydawane na określony pojazd, czy poprostu na dany typ pojazdu? Mi wystarczy kopia świadectawa homologacji na typ, czyli w tym przypadku na Kangoo. Moze ktoś dysponuje takim dokumentem i mógłby przesłać mi go w formie elektronicznej.

Na okreslony pojazd.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez misiek288 czwartek, 16 marca 2006, 14:12

KiK napisał(a): już nie można zmienic przeznaczenia pojazdu poprzez "uprawnione" stacje diagnostyczne. Kuba

jesteś pewien co mówisz :?: :?: :?: :?:
własnie jestem w trakcie zmiany przeznaczenia samochodu z ciezarówki na osobowy i nadal się to robi po staremu na stacji diagnostycznej. dokładnie wypytałem co i jak sugerując się Twoja wiadomością i niestety tylko wyszedłem na idiote :evil:
misiek288
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez KiK czwartek, 16 marca 2006, 15:04

Misiek, osoba która przekazywała mi te informacje pracuje od kilkunastu lat w wydziale komunikacji w Bełchatowie. Mam do niej pełne zaufanie. Nie wiem jak jest z innymi miastami bo nie rejestrowałem autek nigdzie indziej. Też chciałem zmienić przeznaczenie kangura z ciężarowego na osobowy ... ale się nie da :(

Sorki, jeżeli wyszedłeś na idiotę - nie było to moim zamiarem :roll:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez Masaccio czwartek, 16 marca 2006, 15:50

W karzdym mieście jest inaczej, wiem z doświadczenia bo kilku moich znajomych zmieniało przeznaczenie samochodu.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam