czas na nowe opony ?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

czas na nowe opony ?

Postprzez akagi środa, 5 kwietnia 2006, 23:06

8 lat mu stukneło i tak sobie pomyślałem ,że czas zmienić oponki na nowe, ciągle używam letnich orginałów- miszelę agilis 165/70 R13, mimo sporego przebiegu bieżnik ciągle jest niezły,tylko boki się trochę starły i mam wrażenie że intensywnego lata to one nie wytrzymają więc czas zmiany jest odpowiedni ,tylko na jakie ? czy można wstawić 14 i czy ma to sens ?
akagi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kerry czwartek, 6 kwietnia 2006, 07:38

8 lat?! To Ty twardziel jesteś! :wink:
Siedem latek na karku (razem czternaście)...:)))
ObrazekObrazek
Czerwone RN 2000 drzwi rulez! :)
kerry
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez akagi czwartek, 6 kwietnia 2006, 09:21

kerry napisał(a):8 lat?! To Ty twardziel jesteś! :wink:
zaprawdę mówię wam - nietrudno być twardzielem, wystarczy nie nadużywać pewnych elementów i być uważnym obserwatorem :roll:
akagi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez KiK czwartek, 6 kwietnia 2006, 09:36

Tak jak Kerry napisał - jesteś Twardziel. Przejeździć 8 lat na jednych oponkach ... 8O respekcik. A czy jest sens zmieniać na 14 - jak dla mnie nie ulega to wątpliwościom - większe opony zawsze podnoszą komfort jazdy a i torbacz lepiej wygląda. Poszukaj bo było już na ten temat dużo pisane [sam nawet ostatnio poruszyłem temat podwyższenia kangoorka i przy okazji opon :wink: ]

Kuba

PS: Nie jeździj tak długo na oponach - każda, poza wysokości bieżnika, ma jeszcze datę ważności ... późnej nikt nie wie co się może zdażyć :?
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez sw czwartek, 6 kwietnia 2006, 09:56

Opona po 3-4 latach nie powinna być używana, bo traci swoje właściwości. Bieżnik to drugi parametr. Na pewno 8 lat to dużo za dużo. Jeśli masz starte boki, a nie środek, to jeździsz na zbyt małym ciśnieniu. A opona żyje pewnie tylko dlatego, że jest wzmacniana.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez akagi czwartek, 6 kwietnia 2006, 15:13

głosy podziwu mieszają się z krzykami przerażenia , nie jest tak żle , są tylko lekko podtarte, ciśnienie systematycznie pod kontrolą-ciągle nie wiem czy można założyć opony 14 na stare felgi po 13 :?:
akagi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik czwartek, 6 kwietnia 2006, 15:20

akagi napisał(a):głosy podziwu mieszają się z krzykami przerażenia , nie jest tak żle , są tylko lekko podtarte
Jak koledzy mówią, chodzi o skład gumy a nie bieżnik.
ciągle nie wiem czy można założyć opony 14 na stare felgi po 13 :?:
Opony 14 na felgi 13 - nie. Felgi 14 zamiast 13 - tak, jak najbardziej.

Mówią szukaj a znajdziesz - ja mówię szukaj aż znajdziesz :arrow: szukaj: opony OR odstawienie OR felgi 14
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Majster czwartek, 6 kwietnia 2006, 16:57

O widze po waszych wypowiedziach że chyba tez musze pomysleć nad nowymi oponkami - jak narazie caly czas oryginalne :oops: . Fajnie by było 14 ale to tez w nowe felgi by trzeba było zainwestować. No ale może najpierw rozrzad bo to chyba ważniejsze a póki co tez caly czas oryginalny jak w fabryce zamontowali.
1,4;RN;E7J; żółty'98/99; tył-drzwi
GG 4648375
Majster
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio czwartek, 6 kwietnia 2006, 18:07

Też czas na niego z tych samych względów.160 trzeba odżałować na niego by nie było większych wydatków :wink:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam