zdejmowanie tarcz hamulcowych

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

zdejmowanie tarcz hamulcowych

Postprzez cimek czwartek, 4 maja 2006, 08:33

siemka
mam problem ze zdjęciem tarcz przednich, możecie mnie sprawdzić czy wszyskie śruby odkręciłem?
odkręciłem koło potem dwie śruby gwiazdkowe od frontu tarczy jedną śrubę trzymające klocki, wyjąłem klocki z zacisku, odkręciłem dwie śruby trzymające zacisk, podniosłem zacisk i już chyba wszystko?
tarcze powinny zejść a trzymają sie jak djabli - może zapiekły sie na piaście?
popsikać tam WD-40 czy może zalutować pożądnie z młotka- trochę się boję żeby nie rozłupać łozyska.
Do pana "Miecia" mechanika nie chę dawać mojego torbacza bo to obciach - prawdziwy męższczyzna sam dogląda swojego ogiera
Poza tym to jest okazja żeby posączyć browka i pogrzebać trochę przy torbaczku

jak coś wiecie to powiedzcie - wynagrodzę w kolejnym życiu

pozdrowienia

cimek
cimek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bullitt czwartek, 4 maja 2006, 12:06

Sam zacisk to za mało, jeszcze jarzmo zacisku trzeba odkręcić. A co do młotka. Delikatne opukanie tarczy i powinna zejść. Jak będziesz zakładał nowe wyczyść dokładnie piastę i nasmaruj smarem miedziowym. Nie zapomnij o sprawdzeniu bicia tarczy.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez darecki czwartek, 4 maja 2006, 17:39

Nie wiem jak w kangoo(jeszcze nie wymieniałem) ale w clio (pewnie podobnie) to tarcza nie chciała zejść nawet ściągaczem , zaczęła pękać ale nie zeszła.Obydwie wymieniałem ok 5 godzin :evil: A w toyocie ojca ok 45 min-same spadły po odkręceniu śrub.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez cimek piątek, 5 maja 2006, 07:17

darecki napisał(a):Nie wiem jak w kangoo(jeszcze nie wymieniałem) ale w clio (pewnie podobnie) to tarcza nie chciała zejść nawet ściągaczem , zaczęła pękać ale nie zeszła.Obydwie wymieniałem ok 5 godzin :evil: A w toyocie ojca ok 45 min-same spadły po odkręceniu śrub.

chyba tu właśnie tak będzie - na moje oko nic tej tarczy już nie trzyma - cały zacisk jest zdjęty - podstawa zacisku z tłokiem do której dochodzi elastyczny przewód hamulcowy oraz ruchoma część trzymająca klocki- nie bardzo wiem co to jest jarzmo zacisku- wydaje mi sie, że poprostu jest zbyt mała tolerancja między piastą a tarczą
trzeba będzie trochę powalczyć - życzcie mi powodzenia - uparłem się, że sam to zrobię
pzdr.
Cimek
cimek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bullitt piątek, 5 maja 2006, 07:33

Jarzmo to zaznaczony element, czyli to o czy mówisz. Tarcza musi byc ciasno spasowana. Niestety z czasem koroduje i to utrudnia jej demontaż.

Obrazek
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez cimek piątek, 5 maja 2006, 07:43

Bullitt napisał(a):Jarzmo to zaznaczony element, czyli to o czy mówisz. Tarcza musi byc ciasno spasowana. Niestety z czasem koroduje i to utrudnia jej demontaż.

Obrazek

czyli dogadaliśmy sie jak Kargul z Pawlakiem
ale masz fajne tarcze
chyba sie skuszę na takie - oczywiście wcześniej będę musiał troszkę postukać w te stare

dzięki za fotkę i do usłyszenia
Cimek
cimek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio piątek, 5 maja 2006, 13:10

Bez majzla i młota to nie robota :!: 8) :D
niestety w tym wypadku to jedyne rozwiazanie.
Poza grzaniem oczywiście :lol:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam