Slychac zawory na zimnym 1.5 dci

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Slychac zawory na zimnym 1.5 dci

Postprzez daro1000 sobota, 27 maja 2006, 11:00

Cześć,

Od pewnego czasu w moim kangoo 1.5 dci 80KM, gdy silnik jest jeszcze zimny slychac przy puszczaniu pedalu gazu zawory (tak mi sie przynajmniej wydaje - jest to takie grzechotanie przez ok. 1 sekunde dopoki nie spadna obroty silnika).

W zimie tego nie bylo.
Przypuszczam, ze moze to byc skutek wyzszej temperatury otoczenia i rzadszego oleju (zmienilem fabryczny competition 10W40 na excellium 5W50). Ale przez jakis czas po zmianie nie bylo tego efektu.

Gdy silnik osiagnie temperature pracy nie ma powyzszych objawow. W okresie przejsciowym efekt ten wystepowal jedynie po poludniu, gdy wracalem z pracy a kanus stal na sloncu. Po zimnej nocy byl cichutki.

Czy to jest normalne w tych silnikach? Poziom oleju jest max, olej ma przejechane dopiero 4 tys. km a i auto jest jeszcze na gwarancji.

Mam powod do zmartwien?

Pozdrawiam
daro1000
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez armata sobota, 27 maja 2006, 11:26

mam to samo, ale moim zdaniem nie ma obaw. Poprostu diesel nie mależy do najkulturalniejszych silników - te nasze i tak są super - musi mieś tych praę chwil na "ustawienie się".
1.5 dci HELIOS, zielony, z tyłu drzwi 2005
1,5 dci Helios, beżowy, z tyłu drzwi 2010
armata
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez kavka sobota, 27 maja 2006, 12:44

Na pocieszenie moge dodać że u mnie jest to samo z tym że w zimie jak się go wykręciło na zimnym do 2500 obr/min to wtedy zawory zaczynały "symfonie" W lecie też czasami zagrają ale to jak stoi cały dzień . Dlatego najlepiej na zimnym nie przekraczać 2250 obr/min (dla ułatwienia jest to 2000 i jedna kreska :wink: ) .
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Powrót do Pytam