popiskiwanie po uruchomieniu

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

popiskiwanie po uruchomieniu

Postprzez kangoo2001 poniedziałek, 29 maja 2006, 14:01

Witam
Mam kangoo 2001 dti w którym pojawił się mały problem.
Po ostatniej wymianie oleju silnika i wszystkich filtrów jak i również paska klinowego. Auto przy uruchomieniu zwłaszcza gdy jest zimny silnik słychać delikante piski. Piski te ustają lecz gdy skręce na postoju przy uruchomionym silniku w lewo lub prawo do max oporu słychać piski.
Mam przypuszczenia że to wina paska lub też jest słabo napięty. Byłem z tym u mechanika twierdzi że to chyba wspomaganie lub szczotki alternatora. Mam takie wrżenie że chce nabić mnie w butelke.
Bardzo prosił bym o odpowiedź na ten temat z góry serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam.
kangoo2001
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez armata poniedziałek, 29 maja 2006, 14:45

mi się wydaje bardzo prawdopodobne, że po wymianie pasek jest za słabo naciągnięty.
1.5 dci HELIOS, zielony, z tyłu drzwi 2005
1,5 dci Helios, beżowy, z tyłu drzwi 2010
armata
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez kavka poniedziałek, 29 maja 2006, 15:22

To na bank pompa od wspomagania i ona zawsze piszczy ale jeśli wcześniej tego nie było to możliwe że po wymianie paska coś się z nią stało ...
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 poniedziałek, 29 maja 2006, 19:26

na pewno nie szczotki :) to to już jest oszustwo, u mnie pompa pracuje głośniej gdy skręce koła, ale ciężko to nazwać piskiem :) Jesli jest to typowy pisk to pewnie pasek klinowy jest za słabo naciągnięty i przy wzrosćie obciążenia (co powoduje pompa pracująca na maksa) pasek się lekko ślizga, sprawdź czy pasek piszczy jak na postoju przy włączonym silniku zapalisz wszystkie światał, dasz radio i wycieraczki, jeśli nie będzieśz miał odpowiedniego ładownia a alternator jest sprawny to tylko napięcie paska :) trochę to zagmatwałem :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez KiK poniedziałek, 29 maja 2006, 19:43

Racja - też obstaję za paskiem.

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez robertgrzes poniedziałek, 5 czerwca 2006, 18:15

miałem to samo w 1,5dci mechanik nie potrafił napiąć odpowiednio paska i rano przy zapalaniu trochę popiskiwało potem cały dzień dobrze a rano powtórka z rozrywki, drugi objaw był podobny dodatkowo na postoju kiepsko działało wspomaganie: jedz do mechanika i patrz mu na ręce co robi to pomaga ale strasznie ich wkurza niech poprawią Ci ten pasek jeśli jeszcze się nie spalił i nie jest za późno :lol:
robertgrzes
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez czerja wtorek, 6 czerwca 2006, 18:36

odnośnie patrzenia na ręce - to ich naprawdę wkurza,ostatnio wymieniałem łożyska z przodu i patrzyłem na ręce więc rozebrał co miał rozebrać i ....poszedł na śniadanie,złożył jak pojadł!czarna lista!
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam