pompa wspomagania

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

pompa wspomagania

Postprzez cieski czwartek, 8 czerwca 2006, 17:16

No i stało się ... pierwsza awaria :evil:
Wieczorem zobaczyłem plamę z przodu pod zderzakiem :(
Sprawdziłem co to, poczytałem i rano dokręciłem przewód od pompy wspomagania przekładni kierowniczej. Okazało się, że był popuszczony :evil:
Myślałem, ze będzie po kłopocie tymczasem już się nie leje ale wciąż kapie. Myślę, że może oring uszczelniający trzeba wymienić. Tylko obawiam się czy jak się to rozbierze to czy układ się nie zapowietrzy? I czy po rozłączeniu nie wypłynie mi cały płyn?
Chciałem zrobić u mechanika ale wszyscy chyba w Krakowie mają nadkomlet. Słyszę, że za tydzień, za miesiąc. A ja bym chciał dziś a najpuźniej jutro!!
Obrazek Obrazek
srebrny 1,5 dCi, 82KM, 2004r
cieski
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio czwartek, 8 czerwca 2006, 17:51

Śmiało i tak się wyleje.
Jak by miała jakieś opory pisz do brania :)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik czwartek, 8 czerwca 2006, 17:53

A nie dało się podpiąć do dwudziestu innych tematów o pompie? :|

Jeśli dolejesz płynu po tym, jak Ci wypłynie to powinno nawet działać. Sprawdź, czy teraz masz wystarczająco.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: pompa wspomagania

Postprzez MarcinT czwartek, 8 czerwca 2006, 19:24

cieski napisał(a):...czy jak się to rozbierze to czy układ się nie zapowietrzy? I czy po rozłączeniu nie wypłynie mi cały płyn?

W swoim kangurze sam w garazu wyciagałem główny przewód ciśnieniowy idący do przekladni, po naprawie (sztukowanie) wrócił na swoje miejsce i nic nie trzeba było odpoiwietrzac. Układ pracuje juz ze dwa lata bez problemów.
Tak na marginesie to przewód został uszkodzony z winy jak zawsze profesjonalnej ASO :evil:
Pozdrawiam
Marcin
Zielony 1.4 RTE '99
MarcinT
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ piątek, 9 czerwca 2006, 07:44

Teraz są firmy, które za małą kasę dorabiają większośc przewodoów. Większość, bo czasami trafiają się takie, które są wykonane z materiałów (metali) do których ciężko coś przyspawać, przylutować.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość piątek, 9 czerwca 2006, 08:19

Ja po wymianie pompy jeszcze na gwarancji (ciek³a) po jakim¶ czasie przewód mia³em przetarty o jeden z elementów ch³odnicy. Koszt zakupu nowego w ASO to by³o ok 900z³ wiêc swój wymontowa³em i zawioz³em do warsztatu zajmuj±cego siê hydraulik± si³ow±. Wstawili profi z³±czkê i problem siê rozwi±za³.
Najgorsze jest jednak wymontowanie i ponowne w³o¿enie ca³ego przewodu, jest on w fabryce montowany przed monta¿em silnika :cry:
Gość

Powrót do Pytam