Jaka pojemność?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Jaka pojemność?

Postprzez sw poniedziałek, 10 lipca 2006, 12:49

Jaką pojemność ma instalacja paliwowa w Kangurze?
Zbiornik ma ok. 50l. A ile mogą mieć pojemności rurki idące do silnika. No i ile mieści się jeszcze przy laniu pod korek.
Ile maksymalnie udało się Wam wlać do kangura (tylko na stacjach, gdzie nie przekręcają liczników).

Pytam, bo wybieram się na wakacje i chciałbym wiedzieć, czy jest szansa, ze przejadę długi odcinek bez tankowania.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot poniedziałek, 10 lipca 2006, 13:57

Raz udało mi się wlać 49,9 litra pod korek. Nigdy nie wyjeździłem paliwa do końca. Uważam, że mogłoby to się źle skonczyć. Na dnie zbiornika może zgromadzić się troszkę zanieczyszczeń, co przy naszym paliwie jest całkiem możliwe. Chyba nie byłoby to zdrowe aby coś takiego zaciągnęło do przewodów wtryskowych. Filtrom nie można ufać do końca.
A co jak będzie troszkę wody - wał wyjdzie bokiem.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot poniedziałek, 10 lipca 2006, 14:01

Jak już chcesz wypróbować to zafunduj sobie mały (5literków) kanisterek i w drogę aż się zbiornik opróżni.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik poniedziałek, 10 lipca 2006, 14:28

Dwie sprawy:
1. Paliwo i tak jest brane z dna.
2. Jak w dieslu dojedzie do końca to może nie odpalić :) Choć Kangur ma chyba jakieś zmyślne odpowietrzanie jeśli mnie pamięć nie myli. W benzyniaku jazda do końca nie niesie za sobą niebezpieczeństwa.

Ja wlałem 52 litry najwięcej. I było to chyba naprawdę bliskie pojemności ukł. paliwowego ;) Ale nie ten rocznik, nie te silnik, więc różnice mogą być ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Rycho poniedziałek, 10 lipca 2006, 15:02

Drobna uwaga - paliwo nie jest brane z dna z przyczyn, o których pisał PanKot. Smok jest zawsze 10 - 20 mm powyżej dna, często w dnie jest zagłębienie, gdzie się mają osadzać brudy, tam zazwyczaj montowany jest spust ze zbiornika.
Tankowanie "pod gwizdek" nie powinno być niebezpieczne pod warunkiem, że pojazd nie posiada odpowietrzenia w głupim miejscu (Spotkałem się już z taka ciężarówką - po zalaniu podgwizdek i ruszeniu cały bak był oblany paliwem. Na pewno ktoś z przezacnych Forumowiczów będzie wiedział, gdzie kangur ma odpowietrzenie.
Pozdrawiam i popieram pomysł z lat kartkowo-kryzysowych z piąteczką w bagazniku :D
Rysiek
Żółta samiczka Pampa 1.4 2001
Biketransporter ;-)
Rycho
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Masaccio poniedziałek, 10 lipca 2006, 16:50

zuwik napisał(a):Jak w dieslu dojedzie do końca to może nie odpalić
No nie wiem, za czasów szkoły średniej miałem golfa I 1,6 diesel. Tam był strasznie głupio rozwiązany wskaźnik paliwa i kilka razy mi zabrakło, odpalałem później za 2-3 razem po chwili kręcenia. Kolega miał golfa 1.1 i zawsze musiał wstrzyknąć trochę benzyny do gaźnika :) Kangoo raczej nie będę testował, choć też się nim wybieram w dalszą trasę. Na rezerwie już robiłem ok 100km, ale do końca boje się wyjeździć.
Raz lałem pod korek, nie ma z tym najmniejszego problemu, już nawet benzynę było widać przed blaszką.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw wtorek, 11 lipca 2006, 07:23

Chyba mam rozwiązanie - kanister plastikowy 20l za 9zł na Allegro.

A teraz może drugie pytanie, które wyjaśni pierwsze: Jaka jest jakość paliwa w Jugosławii? Ktoś jechał? Próbowałem wygooglać, ale znalazlem tylko jeden głos polecający stacje OMV.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka wtorek, 11 lipca 2006, 08:02

A teraz może drugie pytanie, które wyjaśni pierwsze: Jaka jest jakość paliwa w Jugosławii? Ktoś jechał? Próbowałem wygooglać, ale znalazlem tylko jeden głos polecający stacje OMV.

Jechałem rok temu i .... szczęście że przed wjazdem do Jugo nalaliśmy do pełna bo do samej Czarnogóry zero ropy ... Nigdzie jej nie było w tym czasie a nawet jakby była to wydaje mi się że jakość pozostawia wiele do życzenia ...
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skarb wtorek, 11 lipca 2006, 08:42

Elo ;

Nie wiem jaiej jakości jest ropka w chorwacji i sloweni ale gaz jest super.

Jak 5 lat temu byłem tam to na ich gazie samochód lepiej jechał niż na benzynie i mniej palił niż u nas.

Jedyny mankamentm, że tych stacji z gazem to znalazłem niedużo, natomisat nie przypominam sobie coby były jakieś kłopoty ze znalezieniem stacji benzynowej z ropką - przeca tiry muszą się gdzieś tankować.

pozdro
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kavka wtorek, 11 lipca 2006, 08:44

Jedyny mankamentm, że tych stacji z gazem to znalazłem niedużo, natomisat nie przypominam sobie coby były jakieś kłopoty ze znalezieniem stacji benzynowej z ropką - przeca tiry muszą się gdzieś tankować.

My prawdopodobnie trafiliśmy na jakiś kryzys i w całym kraju bvyły wstrzymane dostawy ropy ...
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam