tandeciarze i cwanacy:-)

Off-topic: tematy związane z techniką

Postprzez Lucass wtorek, 29 sierpnia 2006, 19:44

Jak jeżdziłem Skodą to też stało mi się coś podobnego jak podejrzewam, tzn pękł taki plastikowy łącznik - przegub, właśnie pomiędzy sztywnym cięgłem od zamka (tego z kluczykiem), a samym zamkiem klapy bagażnika. Samo - nie do dostania. Miało toto kwadratowy przekrój i powierzchnię styku jakieś 0,5x0,5cm ale udało się skleić. Po posmarowaniu (dość obfitym) powierzchni styku i połączeniu elementów zawinąłam je jescze folią ze zwykłej torebki. Klej nie uciekał a dodatkowo spajał też boki. Po stwardnięciu folia odchodzi sama. :?: Można byłoby zamiast folii, jako dodatkowe zbrojenie zastosować kawałeczek taśmy z włókna szklanego. No wtedy to już pancerna konstrukcja :wink:
Jak nie będzie jutro lało to może się zmobilizuję i powtórzę tę operację bo to samo stało się w przednich drzwiach od tej mojej Skody (już zimą jak były mrozy, tylko jakoś zeszło :oops: ) i zrobię jakieś fotki
No zapomniałem dodać, że to klejenie trzyma się jak do tej pory nieźle 8)

_ONE_ napisał(a):Łicz _łan_

8O 8O 8O :? :evil: :cry: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
AUTOR, AUTOR........tego rysunku się ma rozumieć :!:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez _ONE_ środa, 30 sierpnia 2006, 06:45

uwielbiam niedomówienia :) :D :lol:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK środa, 30 sierpnia 2006, 06:53

Lucass napisał(a):
_ONE_ napisał(a):Łicz _łan_

8O 8O 8O :? :evil: :cry: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
AUTOR, AUTOR........tego rysunku się ma rozumieć :!:

Czytamy po angielsku, a to jest taka uproszczona transkrypcja fonetyczna ;) :D :D

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez lam3r środa, 30 sierpnia 2006, 15:24

Lucass napisał(a):Jak jeżdziłem Skodą to też stało mi się coś podobnego jak podejrzewam, tzn pękł taki plastikowy łącznik - przegub, właśnie pomiędzy sztywnym cięgłem od zamka (tego z kluczykiem),

Ok, przyjrzałem się i już wiem, że nie jest tak źle jak myślałem. Co prawda powierzchnia klejenia jest mała - ale element ten z jednej strony "łapie" cięgło metalowe, a po jego drugiej stronie cięgło to wchodzi w jego otworek, który nastepnie wchodzi w "otwór zaczepowy" w klamce. W pewnym sensie ten plastik robi za tulejkę... tak więc nie bierze na siebie całej siły przyłożonej do klamki. Lepiej tego opisac nie umiem. Zrobię zdjęcia Nokią 6110 - mam nadzieję, że będzie coś widać:-D
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r środa, 30 sierpnia 2006, 15:31

_ONE_ napisał(a):Łicz _łan_ :?:

Dokładnie nad tym rysunkiem dumaliśmy ze sprzedawcą na Sienkiewicza w Nawrocie.
Tego elementu nie ma na tym obrazku:-) Natomiast jest montowany w górym końcu cięgła nr11 - choć w rzeczywistości ono (cięgło) wygląda trochę inaczej (ma więcej zagięć).
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ środa, 30 sierpnia 2006, 17:15

Jeżeli ta część ma swój numer, to muszę mieć jej obrazek.
Chyba że w nowszych jest cosik inaczej, bo to jest z 2000r...
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r środa, 30 sierpnia 2006, 17:19

_ONE_ napisał(a):Jeżeli ta część ma swój numer, to muszę mieć jej obrazek.
Chyba że w nowszych jest cosik inaczej, bo to jest z 2000r...

Na bank jest inaczej. Jutro będę musiał przebić się do klienta na Psie Pole - jeśli masz uno secundo to wracając (przed południem) mogę zahaczyć o Ciebie i wsio pokaże. Daj znać.
Bye
--
nie tankuję na PutOil
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ środa, 30 sierpnia 2006, 17:20

OKi podskocz to polookamy...
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass środa, 30 sierpnia 2006, 18:39

KiK napisał(a):Czytamy po angielsku, a to jest taka uproszczona transkrypcja fonetyczna

No przeca wiem, chodziło mi o autora r y s u n k u, za który należą mu się duże brawka :twisted:

Tak jak obiecałem. Zaznaczam, że element pochodzi ze Skody więc nie jest to całkiem to ale podejrzewam, że sama technologia da się zastosować. Jeżeli nie w tym konkretnym przypadku to może komuś, kiedyś, gdzieś... choćby do naprawy odkurzacza, taki mały OT :wink: :lol:

Tak wygląda wnętrze drzwi z uszkodzonym łącznikiem
Obrazek
i zbliżenie
Obrazek
a tak sam łącznik
Obrazek
Przed sklejeniem trzeba go trochę oczyścić
Obrazek
A oto zestaw naprawczy: folia, klej, itd
Obrazek
dobrze jest umocować jeden z kawałków np w imadełku. Kawałek z nagwintowanym otworkiem lepiej jest po sklejeniu do schnięcia umiejscowić na górze, klej wtedy nie spłynie do otworu i go nie zapcha, jak również nie zaleje gwintu.
Obrazek
Po przygotowaniu nanosimy klej na jeden z elementów
Obrazek
dokładamy drugi
Obrazek
i wygląda to tak
Obrazek
Smarujemy jeszcze zewnętrzną stronę klejem
Obrazek
a następnie owijamy folią, która sprawia, że klej nie ścieka i nie ma większego zgrubienia w miejscu klejenia. Jak się ma, można zamiast folii zastosować kawałek taśmy z włókna szklanego - trzyma potem jak nie wiem co.
Obrazek
Ja akurat nie miałem...
Obrazek
Czekamy 24 godziny aż epidian stwardnieje i tyle...

No a potem trzeba tylko usunąć folię ale nie ma z tym problemu bo się nie przykleja.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Bullitt czwartek, 31 sierpnia 2006, 08:30

Podziwiam, pracowity jestes. ja bym poszedł do sklepu i podpasował np od Poldka czy Maluszka :wink:
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne