Odkupiłem auto i...

Wiem jak coś zrobić lub mam wiedzę, którą chcę się podzielić z innymi

Odkupiłem auto i...

Postprzez PiotrP wtorek, 5 września 2006, 11:36

Od dwu dni jestem posiadaczem Kangusia Agatka. Jako, że autko jest odkupione, to spotykam się z typowymi problemami i pułapkami czyhającymi na kogoś, kogo nie stać na "salonowca". Spróbuję opisać tu pierwsze chwile spędzone z autkiem, gdyż mimo, że jestem laikiem (a może właśnie dzięki temu) będę mógł ułatwić pierwsze kroki osobom w podobnej sytuacji.
Innych klubowiczów zapraszam do uzupełniania tego wątku.
#Moja pierwsza rada - nie kupuj samochodu używanego za całą sumę jaką dysponujesz na ten cel. Nie tylko czekają Cię koszty rejestracji i Remontu Antystresowego (o tym później), ale także potencjalne usterki, których mimo kontroli przy zakupie nie zauważyłeś. Kupno auta używanego od obcej osoby to zawsze loteria!
#Kolejna rada - nie ważne co mówi sprzedający - jeśli nie ma udokumentowanych wymian eksploatacyjnych, to takowe (jeśli nie są widoczne na pierwszy rzut oka) uważa się za niebyłe! Po zakupie dokonaj Remontu Antystresowego - wymiana oleju silnikowego, filtru oleju, filtra powietrza, filtra paliwa, kontroli stanu i poziomu oleju skrzyni biegów, kontroli poziomu pozostałych płynów, kontroli hamulców, wymiany świec, wymiany „rozrządu”. Część tych prac możesz wykonać sam dzięki czemu lepiej poznasz swoje autko i oszczędzisz trochę grosza. W moim przypadku tylko wymiana „rozrządu” zlecona będzie zakładowi mechaniki pojazdowej. Podobnie wiele prac naprawczych – w moim przypadku naprawa drzwi – nie nastręcza trudności, zatem można potraktować je jak nowe hobby. Dużą zaletą Kangurka jest jego prostota i łatwy dostęp do podzespołów. W Berlingo czy Partnerze nie byłoby tak łatwo.
#Rada ważna – sprawdź czy pod wykładzinami podłogowymi nie zbiera się woda i rdza! Jeśli tak, to skorzystaj z forumowej wyszukiwarki wpisując hasło „woda” a dostąpisz oświecenia.
#Rada przydatna – załóż segregator z tytułem KANGOO, podziel go na działy i prowadź dokumentację z życia Kangoorka.
Moja teczka ma następujące działy i poddziały:
-dokumenty (np. karta pojazdu, umowa kupna...)
-firmy (spis firm, usługodawców, sklepów...)
-technika (porady z sieci, notatki...)
-obsługa (tabele z wymianami, naprawami, modyfikacjami...)
-zakupy (wpisy o zakupach, paragony i rachunki)
Dzięki takiej dokumentacji nic nie zgubisz, nie przeoczysz żadnej wymiany, łatwo obliczysz koszty utrzymania auta i łatwiej go w przyszłości sprzedaż (oczywiście by kupić młodsze Kangoo). Wbrew pozorom zaoszczędzisz czas, a na pewno pieniądze!
#Mam w planach – wyciszenie autka za pomocą mat wyciszających i wykładziny. Tez możesz to zrobić. Skorzystaj tylko z klubowej wyszukiwarki. Mimo iż moja Agatka jest śliczna, to nie zaszkodzi nawoskowanie jej woskiem. Praca żmudna, ale czego nie robi się dla ukochanej. Koszt wosku koloryzującego – 20zł.
#Uzupełnienia – warto tez uzupełnić wyposażenie auta – trójkąt ostrzegawczy, apteczka, gaśnica, lewarek, klucz do kół, zmiotka i szufelka (serio, bardzo przydatne) i oczywiście czerwona wstążeczka. :wink:
CDN
Pozdrówka
PiotrP
Kiedyś: Agatka 1,2 urodzona w 2001 roku
Obecnie: Motylek 1,5 dci z 2004 roku i Fiat Doblo o imieniu Fiona z 2008
PiotrP
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 5 września 2006, 13:42

Zapomniałeś o klubowych naklejkach :!: :!: :!:
Wydatek co prawda niewielki ale jakże ważny :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Re: Odkupiłem auto i...

Postprzez PanKot wtorek, 5 września 2006, 14:36

PiotrP napisał(a):(...) będę mógł ułatwić pierwsze kroki osobom w podobnej sytuacji.
(...)- nie kupuj samochodu używanego za całą sumę jaką dysponujesz na ten cel.
(...)- nie ważne co mówi sprzedający - jeśli nie ma udokumentowanych wymian eksploatacyjnych, to takowe (jeśli nie są widoczne na pierwszy rzut oka) uważa się za niebyłe!
(...)– załóż segregator z tytułem KANGOO, podziel go na działy i prowadź dokumentację z życia Kangoorka.

CDN

Bardzo cenne rady.
Jednakże z tym dokumentowaniem eksploatacji to bym nie przesadzał.
Co prawda ja to też prowadzę (w excelu) ale zawsze jak tam wejdę to jakis smutek mnie ogarnia.
Tak dużo za niego zapłaciłem, bardzo dużo dołozyłem na naprawy, jescze wiecej na paliwo i strasznie zmalała jego wartość do ewentualnej odsprzedaży.
Wychodzi na to, że lepiej jeździć taksówką na kartę stałego klienta.
Podobną dokumentację prowadziłem dla wszystkich swoich samochodów.

Oczywiście życzę Ci abyś miał jak najwięcej zadowolenia ze swojego zwierzka i oby ten dział z fakturkami za naprawy był jak najuboższy.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PiotrP wtorek, 5 września 2006, 21:16

Lucass napisał(a):Zapomniałeś o klubowych naklejkach :!: :!: :!:
Wydatek co prawda niewielki ale jakże ważny :wink:

Oczywiście! Ja już zamówiłem! :)
Pozdrówka
PiotrP
Kiedyś: Agatka 1,2 urodzona w 2001 roku
Obecnie: Motylek 1,5 dci z 2004 roku i Fiat Doblo o imieniu Fiona z 2008
PiotrP
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Maciek_K-ce środa, 6 września 2006, 16:21

Cenne rady Piotrze :) godne polecenia wszystkim co nabywaja uzywane auto - niewazne jakiej marki
Widze ze nie tylko ja zbieram wszystkie kwitki ze sklepow z czesciami, stacji benzynowych itp. Do poprzedniego autko sam zalozylem ksiazke przegladow gdzie mechanior wpisywal co i kiedy bylo wymienione i przywalał pieczec zakladu:)
Kangoo 1.5 DCI 65KM Kaleido 2004r. Niebieskozielony :)
Maciek_K-ce
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Wiem