System Isofix

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

System Isofix

Postprzez benski niedziela, 19 października 2003, 21:45

:?: Czy ktoś ma plany, rysunki, schematy systemu Isofix mocowania fotelika? Muszę przewozić swoim Kangurem niepełnosprawnego syna i aktualnie mocowany fotelik jest przypinany pasami. Niestety nie jest zbyt stabilny, zwłaszcza na zakrętach. Muszę coś wymyśleć. Oryginalne foteliki są strasznie drogie i nie nadają się dla mojego Miśka( :lol: )-jest zbyt duży.
benski@poczta.onet.pl
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez MZ_MZ poniedziałek, 25 września 2006, 12:06

Przyłączam się do zapytania.
MZ
jest - Kangoo ...
był - Kangoo ...

Obrazek
MZ_MZ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sw poniedziałek, 25 września 2006, 12:22

miałem kiwający się i niewygodnie ułożony fotelik i zrobiłem tak:
1) wyłożyłem fotelik (pod tapicerką) gąbką 2cm
2) dociąłem kształtki ze styropianu i umieściłem je w odpowiednich miejscach (2 kształtki - na dole i z tyłu)
3) gumą do spinania bagażu (taka z hakami na końcach) przymocowałem fotelik do fotela za kierowcą (pod fotelem są stalowe pręty doskonałe do zaczepienia haków). Gumę trzeba przeprowadzić pod tapicerką i gąbką i odpowiednio skrócić przez zrobienie węzłów.

Skutek - fotelika nie da rady ruszyć, a dodatkowo ma regulację kąta oparcia (trzeba przełożyć odpowiednio jedną kształtkę ze styropianu).

Styropian się kruszy, więc trzeba go przed montazem zawinąć w folię i zakleić.

Czas: 2 godziny. Koszt może ze 20zł.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: System Isofix

Postprzez lam3r poniedziałek, 25 września 2006, 14:28

benski napisał(a):Oryginalne foteliki są strasznie drogie i nie nadają się dla mojego Miśka( :lol: )-jest zbyt duży.

Czyli, że nie ma specjalistycznych fotelików które spełnią swoje zadanie w 100%?
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass poniedziałek, 25 września 2006, 14:50

Obawiam sie, że problem tkwi w nietypowości takiego fotelika. Bo mało, że powinien być zapewne z bocznymi podparciami, to jeszcze odpowiednio duży. Stąd seryjnej produkcji raczej nikt nie robi - mały popyt. Myślę, że wskazówki sw są jak najbardziej godne uwagi. Jedno co mógłbym dodać to zamiast gum, które rzeczywiście przy większym dziecku mogą nie zapewniać wystarczającej sztywności mocowania zastosowałbym może taśmy parciane z rzepami, ewentualnie tzw "buldogi" czyli takie klamerki samozaciskowe. Idę do garażu przyglądnąć się tylnym drzwiom to przy okazji rzucę okiem co możnaby wykombinować z mocowaniem fotelika.
A tu coś znalazłem :!: ale to tak na szybkiego bo pędzę do garażu :wink:
http://fotelik.info/isofix.html
A jeszcze jedno. Czy fotelik miałby być zamontowany na stałe czy obliczony na szybki montaż/demontaż :?:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez benski poniedziałek, 25 września 2006, 17:18

Moje rozwiązanie jest chyba "na dłuższą metę". I nadaje się dla takich maluchów jak mój: niesiedzących a dużych. Wszystkie foteliki robi się dla małych (i trochę większych) dzieci. Ale dzieci zdrowych. Nikt nie przewiduje (chyba) przewożenia dzieci tzw. wiotkich. I tutaj rodzicu martw się sam. Martwiłem się martwiłem i wymyśliłem.
Zamontowałem fotel kubełkowy przygotowany przez firmę Bimarco. Zmniejszyli go do wymiarów, które im podalem. A oto efekt:
Obrazek
Oczywiście fotel jest przymocowany na stałe, w miejscu mniejszej tylnej kanapy. Posiada pięciopunktowe pasy wymontowane ze starego fotelika.
Teraz Mikołaj jeździ jak Hołek :lol:
Co za przewrotność losu.... Sam kiedyś marzyłem o sportowych fotelach w moim aucie. No i mam....
Jeśli ktoś potrzebuje wiecej fotek i szczegółów to na meila prześlę.
==========================
= benski =
= helios 1.5dCi 85KM 2009 =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 25 września 2006, 18:18

Hmmmm... no tak, widziałem to zdjęcie na stronie Mikołaja, ale nie dopatrzyłem się, że tylny fotel jest wymontowany. :oops: No i hepienda diabli wzięli... tzn cała moja pierwotna koncepcja jest do... chrzanu w tym układzie. :(
Dobra, to od nowa.
Skoro fotelik jest zamocowany tylko pasami bezp. i opiera się o słupek z jednej i kanapę z drugiej strony to faktycznie może nie być stabilny. Mocowanie fotelika do podłogi wiązałoby się z koniecznością jej przewiercenia, a to z kolei z wymontowaniem zbiornika paliwa :?
ALE! Jak się nie da podnieść mostu, trzeba obniżyć rzekę, a w tym wypadku zrobić drugą podłogę :idea:
Gdyby dociąć odpowiednio ze sklejki deskę, która częściowo, powiedzmy w połowie wchodziłaby pod kanapę, a druga połowa stanowiłaby podstawę fotelika i do tej podstawy zamocować fotelik? Deska przyciśnięta kanapą byłaby unieruchomiona i przymocowany do niej fotelik również byłby sztywny. Dla wygody mocowanie fotelika do deski mogłoby być za pomocą nakrętek motylkowych. Tzn śruba łbem do dołu na spód deski, a motylek od góry. Kwestia tylko czy fotelik od spodu siedziska ma jakiekolwiek punkty mocowania bądź miejsca gdzie takie punkty można "stworzyć":?:
To wstępna koncepcja, nazwijmy ją wersją beta :wink:
Co koledzy myślą :?:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Bullitt wtorek, 26 września 2006, 05:57

benski super to rozwiazałeś. Moja żona zawodowo związana z dziecmi potwierdza niestety brak fotelików tego typu. Wszyscy mają tem sam problem...
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez benski poniedziałek, 23 października 2006, 20:52

Właśnie tak zrobiłem. Uczyniłem :lol: drugą pdłoge z blachy stalowej i przykręciłem ja do normalnej podłogi: tam gdzie ucho nocowania bagażu (w bagazniku) oraz wykorzystałem otwory montażowe po wymontowanej tylnej kanapie. Cały fotel natomiast przykręciłem do tej nowej podłogi.

Zawsze chciałem miec kubelkowe fotele :wink: Tylko dlaczego wyszedł mi jeden i to z tyłu? :cry:
= benski =
= helios 1.5dCi 85KM 2009 =
benski
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 24 października 2006, 09:13

benski napisał(a):Właśnie tak zrobiłem.

...i niewątpliwie całość udokumentowałeś odpowiednio fotograficznie, a zdjęcia zamieścisz. :wink:
Choć mam nadzieję, że nikomu nigdy nie będą potrzebne...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Następna strona

Powrót do Pytam