Hello,
jaki model wybrac-odpowiedz jest w sumie prosta: jak najwyzszy, czyli taki na który bedziesz mogl sobie pozwolic. Dlaczego? Oto przyklad. Ja np. kupilem golasa (wersja RN), bez tylnej pólki, oslon nadkoli w czesci bagazowej i paru tam takich udogodnien typu uchylna szyba w dzrzwiach przesuwanych itd., ... i od momentu zakupu sukcesywnie ?doposazam" sobie wnetrze Kangoorka stosownie do wymagan swoich i osób ze mna podrozujacych (dziecko 2 lata i jego matka:) Np. w najblizszym czasie mój Kangurek dostanie schowki lotnicze pod sufit-bardzo sie przydaja zwlaszcza podczas wakacyjnych wyjazdów z rodzina i jej gadzetami (wózki, nocniki, kocyki, pierdoly etc.)
Ale... konkretnie-jesli mozesz wybierac, spróbuj zastanowic sie nad wersja Alize Kangoo (lub jak kto woli Kaleido-bo to prawie to samo) Jest to full wypas: klima man./aut., duzo praktycznych plastików-pólek i schowków we wnetrzu itd. Pewna opcja jest rowniez wersja modelu o nazwie Pampa- ?uterenowiona" ale bez 4x4 (trzeba pytac co ma w opcji)
Jesli chodzi o silnik, ja, gdybym mial kupowac nowke sztuke wybralbym na pewno dci 1,5 lub 1,9. Wprawdzie nie narzekam na stara dobra benzynke (1,4 E7J) ale... co dizelek- i to nowoczesny- to dizelek. Tankujesz raz na 1000 km... A z benzynka bywa róznie. Moj 1,4 E7J w trasie spisuje sie idealnie 5,5-6l/100km, ale w miescie bywa i 8-9 l. Osiagi Dci w tych samych warunkach to okolo 4,5-5l/100km i 6-7l/100km.