... i stanie sie 4x4

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Bullitt czwartek, 9 listopada 2006, 07:09

Musi miec centrowanie. Koniecznie :!: Srednica taka jak piasty.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez PanKot czwartek, 9 listopada 2006, 19:19

Późno zobaczyłem ten temacik.
Oczywiście - powinnien być pierścień centujący.
Dystanse 20mm mają taki pierścień.
Ja mam 10mm bez pierścienia centrującego i są duże kłopoty przy zakładaniu kól. U wulkanizatora dostałem plastikowe pierścienie ale to jest szajs. Te plastikowe pomagają tylko przy zakladaniu kół, tak aby śrubami lepiej trafić w otwory a później to już tylko są bo są.
Koła trzymają się tylko dzięki dociskowi śrub.

Mam 15"/65/195 ale nie pamietam jakie ET.
Z przodu bez dystansów, z tyłu 10mm. Z tyłu mam gumki 195/55/15 (niższy profil aby opona nie ocierała o oś zawieszenia - stary model belki).
Z przodu zostaje mi jeszcze około 10mm prześwitu pomiędzy przednią częścią plastikowego nadkola i około 15mm między tylną częścią nadkola. W górę jest sporo luzu. Przy skręcie nic mi nie przeszkadza.
Niestety na takich kółkach można jeździć tylko latem bo zimą nie ma gdzie zbierać się śnieg i zaraz obciera o oponę.
Przekłamania na odległości i prędkości są około 10%.
Licznik wskazuje 100km/h a faktycznie jest 110km/h.
Zużycia paliwa nieznacznie wzrosło - 0,3-0,5 l/100km.
Troszkę przymuliła sie dynamika ruszania - póxniej już jakoś leci.
Nabardziej odczuwam zmianę jak przechodzę na zimowe 13"(175/70/13'').
Kierownica kręci lżej (nie mam wspomagania) i lepiej się zbiera spod świateł.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez shoti piątek, 10 listopada 2006, 07:35

Dzięki. Skoro 195 bez dystansu nie trze przy skręcaniu to 185 na 20mm dystansie też nie powinno.

Jeszcze tylko pytanie do Bullitt'a : Da się jakoś uwzględnić w tych obliczeniach to - jak to ująłeś - "jak układa się opona" by być już pewnym rozmiaru dystansów na 100% ?
Kangoorek Alize 1.2 16V a'la 4x4 - rodzi się... Shadow Kangoo v3.46
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez shoti środa, 15 listopada 2006, 23:20

Dzisiaj w ASO w Rybniku przy okazji odbioru nowych autek zarzuciłem temat moich nowych kółek i 2 speców z serwisu powiedzieło ,że nie mam szans załozyć tych kółek. No to sie okaże... :twisted:

...nie ma rzeczy niemożliwych dla miłośnika marki :wink:
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass czwartek, 16 listopada 2006, 18:54

shoti napisał(a):przy okazji odbioru nowych autek

A upust hurtowy dali...?
:wink: :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez shoti czwartek, 16 listopada 2006, 21:49

no ba.... i jeszcze dywaniki, alarmy, radia. Doszedłem do wniosku ,ze koszt wyprodukowania auta to musi być około 50% ceny salonowej skoro lekką reką można załatwić Xnaście procent upustu. Pozatym mam pecha do renówek... mają przejechane nieco ponad 100 km i już idą do pierwszych napraw :(
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Vtec piątek, 17 listopada 2006, 12:20

shoti napisał(a):Dekielki to małe piwo. Ostatecznie można przykleić do felgi na stałe :twisted: Zresztą jak dystanse będą powyżej 20mm to chyba będzie sie dało je wcisnąć w otwór centrujący dystansu bez zdejmowania tego "grzybka"...ale to już czas pokaże. Na razie wiem tyle że dystanse są potrzebne...ale wiadomo chce jak najmniejsze. A nie chce kupić 10mm i żeby mi sie okazało że machnąłem sie o 2 mm. Korci mnie żeby kupić największe jakie są bezpiecznie możliwe ,żeby koło weszło pod błotnik - i to bedzie właśnie jakieś 20mm.

Jak ktoś ma dystanse w zwierzaczku to niech napisze jakie i jaka felga i opona to może coś wywnioskuje. Chyba że ktoś już przerabiał ten numer z kołami od 4x4 ?

ja jedynie z przyczyn estetycznych zdecydowalem się na dystanse po 1cm na koło przy felgach 14 i oponach 185/60. Oczywiście pojawił się problem z centrowaniem i musiałem wytoczyć specjalne pierścienie centrujące bez tzw "zfazowania". Auto prezentowało się o niebo lepiej ale powyżej 120 km/h drgała kierownica ( podobno trudno jest wyważyć takie koło z dystansem i nikt mi tego nie zrobił ). Obecnie juz mam 15 i z tyłu musiałem zamontować po 0,5 cm dystansu. Na razie wszystko OK.
Obrazek
1.5 dCi Alize, Gwiezdny Pyłek z Lotem + pakiet elegans
Vtec
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Vtec piątek, 17 listopada 2006, 12:32

acha i jeszcze jedno - jesli się zdecydujesz na te 2 cm dystanse to proponuje odrazu je zrobić z tym pierścieniem centrującym. Ja tak mam z tyłu w tych 0.5 dystansach.pzdr.
PS
niestety nie udało mi się zdiagnozować czy powodem drgań kirownicy bylo złe centrowanie kół czy też nie wyważenie ich wraz z dystansami.....
Obrazek
1.5 dCi Alize, Gwiezdny Pyłek z Lotem + pakiet elegans
Vtec
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez shoti sobota, 18 listopada 2006, 06:45

dzięki Vtec, na pewno będą z pieścieniem. Próbowałem sobie wyobrazić jaką ekwilibrystykę trzeba uskuteczniać aby założyć koło+dystans bez pierścienia :lol: . Spróbuje też żeby ten pierścień był o jakiś 1 cm wyższy, niż wynika to z potrzeby wycentrowania na nim felgi. Dzięki temu dekielki będą sie miały czego trzymać (wewnętrzny rozmiar otworu centrującego oczywiście dopasuje do mocowania dekielków jak tylko wykombinuję o ile musi być mniejszy ,żeby te plastikowe szczęki sie ładnie trzymały)
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia strona

Powrót do Pytam