tablica wskaznikow zegarow

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

tablica wskaznikow zegarow

Postprzez TomCat sobota, 11 listopada 2006, 13:10

posiadam renault kangoo 1.4 RT rocznik 99. Mam problem z tablica wskaznikow zegarów. Dziala ona w trybie serwisowym (tymkilunastosekundowym po odpaleniu auta) nastepnie przestaje dzialac, a zegary sa zamrozone. Wracaja do pozycji start po zdjieciu klem z akumulatora. Co moze byc hipotettyczna przyczyna tego stanu???
TomCat

Postprzez Lucass sobota, 11 listopada 2006, 13:59

Np zwarty na krótko (zawieszony) przycisk dziennego przebiegu. Tym przyciskiem włączasz tryb serwisowy. Ale przyznaję, że strzelam :wink: :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez TomCat sobota, 11 listopada 2006, 14:13

Nie nie jest to ten problem. Zauwazylem tez pewna ciekawostke. Jak tablica jest rozgrzana (a moze auto??) jezeli przeresetuje ja jest wszytko poprawne. Natomiast jak jest zimno zegary szaleja - wskazowka paliwa, predkosciomierza i temperatury na moment pokazuja dobra wartosc, a nastepnie leca do zera - tak trwa przez kilkanascie asekund i nastepnie zawiesza sie. Nie dziala podswietlenie deski nie dzialaja zegary, dzialaja losowo wybrane wskazniki np. swiatel (lampka kontrolna)
TomCat

Postprzez kavka sobota, 11 listopada 2006, 14:22

U mnie kiedyś w Megance nie działał prędkościomierz a ożywał przy hamowaniu ... W ASiOrach powiedzieli nam że to jakaś wiązka od ABS się sypła ... Może to nie wina zegarów a czegoś pośredniego ..??
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez TomCat sobota, 11 listopada 2006, 14:32

Byc moze tylko jak mozna to sprawdzic samamemu?? Ewentualnie gdzie w Polsce (Dolnym Slasku) naprawia sie tego typu zegary?? Bo to w sumie moze byc elektronika tablicy??
TomCat

Postprzez Lucass sobota, 11 listopada 2006, 14:57

Najpierw najlepiej zawsze sprawdzić styki tzn kostki, które dochodzą do zegarów.
Zegarów raczej nikt nie naprawi bo to element nierozbieralny (tak,tak, sam sprawdziłem :? )
Na allegro 150-300 zł ale są i tańsze.
Ale po objawach to mi wygląda na brak styku.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez sw sobota, 11 listopada 2006, 15:05

Tak, koniecznie sprawdź styki i sprawdź szczególnie przewód masy - to bardzo częsta przyczyna wariowania tablicy.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość sobota, 11 listopada 2006, 18:30

A czy posiadacie moze rozpiske wiazki?? Zwlaszcza masy? spodziewam sie ze to biala zyla, ale jest ich tam kilka. W ktorym miejscu i na jaki styk kierowana jest masa??

p.s.
Dzieki za wszytkie informacje. Na razie dzielnie walcze:)
Gość

Powrót do Pytam