bezołowiowa 98 ?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez Lucass czwartek, 23 listopada 2006, 15:06

Dla mnie ta śladowa ilość to mogłaby być taka jak na biegu jałowym, bo mniejszą to jakoś trudno mi sobie wyobrazić :?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez siwy261976 piątek, 24 listopada 2006, 06:41

wtrące się: na biegu z górki jest podawana mieszanka paliwowa, gdyby tak nie było.......... zresztą spróbujcie ztoczyć autko z górki na zgaszonym silniku .. bezpieczniejsza wersja doświadczenia albo czego nie polecam zgasić silnik w czsie jazdy z górki a oczywiście nie zapomnijcie mieć włączony bieg by było "hamowanie silnikiem" pomijając niebezpieczeństwo i koszty ewentualnej naprawy zobaczycie różnicę :)
Fakt mnie też uczono że auto spali mniej jeśli zdejme nogę z gazu i zostawię bieg włączony niż będe jechał na luzie z górki, w silnikach gażnikowych zmieniały się ciśnienia i dawka paliwa była faktycznie mniejsza, podobnie też w silnikach z wtryskiem ale podobno szybciej końcówki wtryskiwaczy dostawały po d...... jak jechało się na "luzie" nież na biegu bez gazu, nigdy tego nie mogłem pojąć ale mój profesorek tak właśnie twierdził.
jeśli chodzi o wartość opałową 95 i 98 to nie pamiętam bo musiałem zaprojektować silnik gazowy na mieszakę gazów choć ja nie miałem najgorzej bo kumple mieli mniej niż moje 4 cylindry, a wszyscy zazdrościliśmy temu co wylosował 8 garowy projekt, ale już przy wayważaniu wszyscy chcieli 3 gary - jak nie kijem to pałką :) - ale ja mam skłonności do drygresji :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez MK piątek, 24 listopada 2006, 07:45

zuwik napisał(a):Źródła nie podam, ale na wykładzie było miesiąc temu :D
Musisz uwierzyć na słowo ;)

OK będę dalej szukał.
Dla mnie 98 spala sie wolniej ze względu na dodatki. :wink:
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik piątek, 24 listopada 2006, 08:42

Dodatki zwiększają LO, ale nie mają takich właściwości palnych co, nazwijmy to, czysta benzyna. Stąd mniejsza wartość opałowa ;)

siwy261976 napisał(a):wtrące się: na biegu z górki jest podawana mieszanka paliwowa, gdyby tak nie było.......... zresztą spróbujcie ztoczyć autko z górki na zgaszonym silniku .. bezpieczniejsza wersja doświadczenia albo czego nie polecam zgasić silnik w czsie jazdy z górki a oczywiście nie zapomnijcie mieć włączony bieg by było "hamowanie silnikiem" pomijając niebezpieczeństwo i koszty ewentualnej naprawy zobaczycie różnicę :)
Właśnie miałem to pisać ;)
Fakt mnie też uczono że auto spali mniej jeśli zdejme nogę z gazu i zostawię bieg włączony niż będe jechał na luzie z górki, w silnikach gażnikowych zmieniały się ciśnienia i dawka paliwa była faktycznie mniejsza
Takie teorie dotyczą naprawdę starych i prostych gaźników bez układów dodatkowych. Gdyby w gaźniku bez tzw. oszczędzacza hamować silnikiem, podciśnienie wysysałoby paliwo z gaźnika szybciej niż przy pełnym otwarciu przepustnicy. Natomiast oszczędzacz przy dużym podciśnieniu pod przepustnicą przymyka układ biegu jałowego, ale też nie może zamknąć zupełnie.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 poniedziałek, 4 grudnia 2006, 18:19

i kropka nad " i " została postawiona :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik poniedziałek, 4 grudnia 2006, 22:21

To ja jeszcze dodam, że to naturliś nie oszczędzacz (który wbrew nazwie dodaje paliwka w sytuacjach ostrego przekręcania silnika 8) ) a zawór hamowania silnikiem, czyli ZHS ;)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass poniedziałek, 4 grudnia 2006, 23:00

Bo to pewnie oszczędzacz silnika, a nie paliwa :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass