Sprężyna lewarka

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Sprężyna lewarka

Postprzez jedruko środa, 1 listopada 2006, 20:10

Witam
Czy ktos wymienial sprężynę lewarka zmiany biegów?
Jak do tego się dostać i jaki może być koszt?
Dzis na cmentarzu chyba mi strzeliła , efekt - nie odbija dzwignia na luzie, rączka luźno chodzi.
Jezeli ktos mial podobna przypadlosc niech sie odezwie.
Pozdrawiam Jedruko
Kaleido 1,5 dCi 80KM
Rocznik 2004
jedruko
Kangoojunior
Kangoojunior

sprezyna

Postprzez fargo czwartek, 2 listopada 2006, 16:08

to nie sprezyna, jedna jest przy wybieraku przy skrzynia,a za luz odpowiedzialna jest tulejka w tej gumowej osłonie wybieraka i to ona jest odpowiedzialna za ten objaw co napisales. Koszt 20-30zł
fargo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: sprezyna

Postprzez jedruko czwartek, 2 listopada 2006, 20:32

fargo napisał(a):to nie sprezyna, jedna jest przy wybieraku przy skrzynia,a za luz odpowiedzialna jest tulejka w tej gumowej osłonie wybieraka i to ona jest odpowiedzialna za ten objaw co napisales. Koszt 20-30zł

PS.
nie wiem czy doszla prywatna wiadomosc ?

Witaj
czy ta tulejka jest w kabinie przy drązku czy gdzies przy skrzyni,
jak sie do niej zabrac?
Pozdrawiam Jedruko
Kaleido 1,5 dCi 80KM
Rocznik 2004
jedruko
Kangoojunior
Kangoojunior

tulejka

Postprzez fargo czwartek, 2 listopada 2006, 20:37

Tulejka znajduje się w tej gumowej osłonie wybieraka przy wejsciu do skrzyni od spodu silnika, pod plastikowa osłona. Trzeba sciągnąc tą gumę i tam jest ta tulejka. Ja mialem to samo i w ASO trwalo to jakies 2-3 minuty.
fargo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: tulejka

Postprzez jedruko piątek, 3 listopada 2006, 14:02

fargo napisał(a):Tulejka znajduje się w tej gumowej osłonie wybieraka przy wejsciu do skrzyni od spodu silnika, pod plastikowa osłona. Trzeba sciągnąc tą gumę i tam jest ta tulejka. Ja mialem to samo i w ASO trwalo to jakies 2-3 minuty.

Dzwonilem dzisiaj do serwisu czas trwania nap[rawy ok 1godziny 8O koszt ok 100zł z czesiami :? . W gre moze wchodzic tulejka ryflowana koszt ok 9,50, sprężyna 35zł i jeszcze jakas tulejka ok 12zł + robocizna.

Fargo jezeli byłes przy naprawie opisz jak wymienic te tulejke ( jezeli to ona).
Pozdrawiam Jedruko
Kaleido 1,5 dCi 80KM
Rocznik 2004
jedruko
Kangoojunior
Kangoojunior

tulejka

Postprzez fargo piątek, 3 listopada 2006, 16:38

nie bylem przy naprawie, ale sprezyne sobie odpusc , bo napewno jest dobra,sciagnij tylko gume z wybieraka i zobaczysz co masz zepsute.u mnie to trwało 2-3 minuty. tez zmienilem sprezyne. ale to nic nie dalo, na 100% tulejka w gumowej oslonie.Chyba ze polecial cały wybierak-wtedy jest gorzej
fargo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: tulejka

Postprzez jedruko niedziela, 5 listopada 2006, 15:27

Bylem pod samochodem, i to jednak na 100% sprezyna. Jeden koniec nie mial zakonczenia tylko slad przetarcia. Zajade do serwisu i sprawdze jak wyglada oryginal.
Pytanie do Lubelskich Kangoomaniakow, gdzie sa jakies porządne sklepy z czesciami do Kangoo.
Pozdrawiam Jedruko
Kaleido 1,5 dCi 80KM
Rocznik 2004
jedruko
Kangoojunior
Kangoojunior

Sprężyna i tuleja wybieraka

Postprzez Artjet piątek, 1 grudnia 2006, 16:45

Wczoraj byłem w ASo i kupowałem ta sprężynkę koszt 35 zł
natomiast ta gumka to koszt 12zł
Natomiast ta gumka jest nałozona na taka małą tulejkę która czasem (rzadko) potrafi tez się wyrobić koszt 9,50.

Ceny ASO Kiljańczyk w Alejach jerozolimskich - jutro będę wymieniał to zrobię zdjęcia i opiszę co i jak.

pozdrawiam
Artjet
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass piątek, 1 grudnia 2006, 19:05

8O 8O 8O Takie ceny w ASO :?: :?: :?:
To branio pewnie za darmo rozdaje :wink: :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Artjet poniedziałek, 4 grudnia 2006, 08:11

Witam,
panowie dobrałem sie do tego wybieraka i jakież było moje zdziwienie kiedy na miejscu owych tulejek i gumowych cosiów zastałem na stałe w wybieraku coś na kształt owej tuleji ryflowanej. Za nic w swiecie nie dałaby sie wymienić - poprostu jest jednorodną częścią wybieraka. Natomiast tam gdzie miałem zamocować przezroczystą plastikową/gumową nakładkę nic nie było, poprostu na tą ryflowana tuleje przychodziła druga dobrze spasowana będąca jednorodną częścią drugiej od strony skrzyni. Gdybym chciał zlikwidować luzy tutaj musiałbym wymienić cały wybierak. Ale okazało sie że wybierak jest połączony z lewarkiem za pomocą łącznika. Łącznik z wybierakiem jest tak połączony że można regulować zarówno w długości jak i osiowo. Okazało się, że u mnie przy rozbieraniu skrzyni ktoś słabo skręcił, poluzowalo się i wrzucenie jedynki było praktycznie niemozliwe - były również problemy ze wstecznym. Regulacja pomogła i skrzynia działa jak nowa. Na operacji zarobiłem około 150 zeta. Aha kaby ktoś chciał tę ryflowaną tulejkę i owe plastikowe/gumowe coś to moge oddać za darmochę - aby tylko odebrał ode mnie.
Artjet
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam