Ciśnienie w układzie chłodzenia.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Ciśnienie w układzie chłodzenia.

Postprzez nowy_na_chwile poniedziałek, 14 maja 2007, 10:40

Witam - szukałem na forum ale za wiele nie znalazłem (może nie wiem jak szukać). Mam takie pytanko - po odpaleniu silnika (1.2 l) i odkręceniu korka zbiorniczka wyrównawczego płyn ucieka tzn. szybko idzie do góry i wypływa przez zbiorniczek (widac także bąbelki - nawet sporo bo troszkę chlapie). po chwili poziom płynu opada i jest OK.....po jakimś czasie znowu to samo.
Przy zakręconym korku słychac spod niego syk.

Oleju w płynie nie ma, wody w oleju też nie, nie czuć spalinami ze zbiorniczka - to chyba wyklucza uszczelkę pod głowicą - - co to może być? czy Kangoo tak mają????
nowy_na_chwile
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez pavca poniedziałek, 14 maja 2007, 20:48

Układ chłodzenia pracuje pod ciśnieniem, więc w momencie odkręcenia korka płyn się cofa. Nie powinno się robić takich eksperymentów na ciepłym (gorącym) silniku. Pamiętaj że układ chłodzenia pracuje w okolicach 100 stopni C i tylko to ciśnienie powoduje że płyn się nie gotuje :) W chwili spuszczenia przez Ciebie ciśnienia to się właśnie dzieje i chyba stąd biorą się te bąbelki, albo z tego że pompa miesza ciecz chłodzącą jeśli silnik jest zimny.
To tak na chłopski rozum :)
Kangoo Alize 1.5 dCi 82kM - Pierwszy i nie ostatni :)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi !
pavca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez dominik poniedziałek, 14 maja 2007, 22:35

Układ odpowietrzony :?:
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Powrót do Pytam