dolne reflektory. Co to za światła?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez agaiga sobota, 25 sierpnia 2007, 17:58

Ja zadzwonilem do sprzedajcego i....wlaczaja sie jak nacisne 2x dlugie(czyli 2x migniecie jak stoja smerfy spowoduja wlaczenie przeciwmgielnych)Nie jest to instalacja fabryczna bo wlaczenie powinno byc przy kierownicy obok wlaczenia swiatla tylniego.Swiatla wlaczaja sie wtedy jak sa wlaczone swiatla mijania.Wylaczenie swiatel mijania powoduje wylaczenie calkowite
Kangoo 1,2 16v 2004r KALEIDO LANDI RENZO
Obrazek
Shot at 2007-07-15
agaiga
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Masaccio niedziela, 26 sierpnia 2007, 00:57

agaiga napisał(a):Ja zadzwonilem do sprzedajcego i....wlaczaja sie jak nacisne 2x dlugie(czyli 2x migniecie jak stoja smerfy spowoduja wlaczenie przeciwmgielnych)Nie jest to instalacja fabryczna bo wlaczenie powinno byc przy kierownicy obok wlaczenia swiatla tylniego.Swiatla wlaczaja sie wtedy jak sa wlaczone swiatla mijania.Wylaczenie swiatel mijania powoduje wylaczenie calkowite
Jak dla mnie partacz to robił. Sam bym pewnie wymienił przełącznik.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez agaiga niedziela, 26 sierpnia 2007, 07:56

Zamiast wydawac 300zł na przelacznik zespolony zrobil na przekazniku za 30zł.Wazne ze nie psuje sie i .....samochod nie stracił gwarancje.
Kangoo 1,2 16v 2004r KALEIDO LANDI RENZO
Obrazek
Shot at 2007-07-15
agaiga
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez glowak wtorek, 28 sierpnia 2007, 13:30

U mnie warunkiem włączenia przeciwmgielnych są włączone jakiekolwiek światła - postojowe, mijania, drogowe.
1,5 dCi 80 KM, 2004, kaleido blue, oklejona samiczka.
glowak
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez darecki wtorek, 28 sierpnia 2007, 17:19

glowak napisał(a):U mnie warunkiem włączenia przeciwmgielnych są włączone jakiekolwiek światła - postojowe, mijania, drogowe.

Tak powinno być :!:
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass czwartek, 30 sierpnia 2007, 23:26

Wersja z fabrycznymi pmgł ma inny przełącznik (ok. 160 zł). Jeżeli nie ma innego tzn z dodatkowym pokrętłem włączania pmgł :arrow: nie są fabryczne i należy włącznika szukać gdzie indziej. Gdzie? Pytać poprzedniego właściciela :wink:
Albo były potrzebne do ozdoby. :twisted:
Pmgł nie powinny się zapalać równolegle z drogowymi(długimi) bo to bez sensu. Drogowe rozpraszają się we mgle tak, że światła pmgł wogóle nie widać.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez MK piątek, 31 sierpnia 2007, 08:43

...Pmgł nie powinny się zapalać równolegle z drogowymi(długimi) bo to bez sensu. Drogowe rozpraszają się we mgle tak, że światła pmgł wogóle nie widać.

Teoretycznie TAK, ale nie wszyscy producenci to stosują. Ja mam fabryczne halogeny i świecą już od "postojówek".
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass piątek, 31 sierpnia 2007, 12:06

Po głębszym namyśle i sięgnięciu do źródeł (PoRD) pozwolę sobie nieco zmodyfikować moje stanowisko 8) :wink:
Otóż: światła pmgł jak najbardziej mogą być włączane równolegle z drogowymi, a to na drogach krętych, przy dobrej przejrzystości powietrza. Czyli jedyny dopuszczalny przypadek używania pmgł przy dobrej widoczności.
Co do braku sensu łącznego ich używania w czasie mgły/opadów jak najbardziej zostaję przy swoim. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez shoti wtorek, 4 września 2007, 12:44

A nie wiecie ile kosztuje zamontowanie takich światełek ? Cena w aso mnie zwaliła z nóg. Chcą 900 zł za zestaw przeciwmgielny + 300 zł za robociznę. Można dać swoje lampy i włącznik wtedy jakieś 600 zł za wykonanie instalacji.

na allegro znalazłem światełka komplet za ok 180zł, problem tylko z ta instalacją. Czy wystarczy jakiemuś specowi dać kawałek kabla i "on już to jakoś zmontuje" czy trzeba jakąś oryginalną instalacje szukać po schrotach?

I jeszcze jedno...czy włącznik z kangoo ph1 można użyć w kangoo ph2 ( po 2002 roku). Bo w ASO mi powiedzieli ,że tzreba dac jakiś włącznik zespolony i poza lewą gałką od świateł wymienić też tę prawą od wycieraczek? 8O
Kangoorek Alize 1.2 16V a'la 4x4 - rodzi się... Shadow Kangoo v3.46
shoti
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass wtorek, 4 września 2007, 16:27

Chyba ich pogięło :!: :evil:
Włącznik zespolony - czyli włącznik kierunkowskazów i świateł mówiąc krótko. Do przeciwmgielnych ma dodatkowe pokrętło. Oryginał Valeo ~150-160 zł. Instalacja jest przystosowana, ewentualnie musiałbyś pociągnąć przewód od lewego halogenu (do lewego powinien być pod zaślepką w zderzaku) do prawego (są podobno problemy ze znalezieniem oryginału - a może go tam nigdy nie było ? :twisted: ) i po wymianie przełącznika powinno działać łącznie z kontrolka na desce. kavka zakładał ale chyba nie wymieniał przełącznika. A z tym przełącznikiem wycieraczek to już chyba przesadzili :twisted: :evil: Przecież to są dwa OSOBNE a nie jeden zespolony :evil:
PhI miał chyba te same przełączniki ale wiesz jak to z francuzami... lepiej sie upewnić
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam