Co byscie poradzili o polecili ????

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Co byscie poradzili o polecili ????

Postprzez osa-ozo piątek, 7 stycznia 2005, 14:49

mam taki zamiar aby wymienic olej w skrzyni biegow,skrzynka manualna 5-cio biegowa,silnik to 1.9d,98r.Auto zostalo przyprowadzone i nie wiem jaki dotychczas byl tam olej i nie mam mozliwoscie dowiedziec sie co bylo zalane.Co byscie mi doradzili????Jaki olej zaleca producent????Wyczytalem ze ta skrzynia ma pojemnosc ok.3.4 litra.Wymiana jest konieczna z tego powodu ze gdy odkrecilem korek sprawdzajacu to zastalem susze,skrzynia chodzi ok,ale nie mam pojecia ile w niej tak naprawde moze byc oleju,a wole nie ryzykowac.Prosze o pomoc,najlepiej w miare szybka.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez osa-ozo piątek, 7 stycznia 2005, 15:46

no panowie i panie,jakie macie sugestie ???? Wyczytalem ze :rodzaj oleju-lepkosc TRX 75W 80W,co pojde do sklepu powiem ze to i wystarczy????Chyba nie bo jak zapytalem o olej do skrzyni to zapytal czy syntetyk czy polsyntetyk,hmmm no doradzcie cos bo dzis che go kupic jeszcze i cos zadzialac.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Bullitt piątek, 7 stycznia 2005, 21:26

Musisz podac jeszcze klase jakości: API GL 5. Fabrycznie jest TRANSELF TRJ w podanej przez Ciebie klasie lepkosciowej. Jest to olej półsyntetyczny.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez osa-ozo sobota, 8 stycznia 2005, 00:58

aha ,rozumiem juz,chyba jutro sie za to wezme.Zastanawiam sie tylko jeszcze czy nie zrobic np.plukanki i zalac np.zamiast pol syntetyka pelen syntetyk.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

olej

Postprzez kangooroo sobota, 8 stycznia 2005, 02:04

Generalnie nie musisz plukac zeby zmienic z polsyntetyka na syntetyk przejsc. W normalnych mozna zalac od razu wlasciwy olej, ale zerknij u ciebie ze wzgledu na zamala ilosc oleju mogly sie dziac rozne rzeczy wiec lepiej sprawdz czy stary olej splynie czysty.Jesli nie to zrob koniecznie mala plukanke:) i syntetyk roznica ceny jest niewielka, a do skrzyni szkoda oszczedzac:) i zaglada sie nader rzadko:)
KTO SMARUJE TEN JEDZIE
Jarek 1.6 16V
Jarek
kangooroo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez osa-ozo sobota, 8 stycznia 2005, 14:07

no spoko,rozumiem,wiem ze zeby dobrze i bezpiecznie jezdzic trzeba placic ale za najlepszy w skepie olej za 1,2l musze zaplacic 38zl,wiec do calej skrzynki ok.114zl,troche to duzo wiec jeszcze nad tym pomysle,moze kupie o polke nizszy,choc wiem ze to pozorna oszczednosc.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam