awaria kontrolek na desce

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez dominik piątek, 16 listopada 2007, 22:48

Kacper napisał(a):W 1,9 D - przynajmniej moim przy uruchamianiu silnika na chwile zapala się kontrolka od temp. silnika, cisnienia oleju, ładowania aku. , zakłucenia elektroniki. Wszystkie te lampki gasną tuż po odpaleniu
Dla mnie dziwne, że przestały działać dwie na raz, coś w tym może być.
Piszesz żeby podać (-) na wtyczke wyciągniętą z czujnika, tylko że ja nie wiem gdzie te czujniki są :roll:
Zastanawia mnie jeszcze to co powiedział jeden z elektryków, że kontrolki te zasilane są ze sterownika silnika, bo skądś muszą dostać zasilanie(przynajmniej ta od temp) żeby mogła zaświecić po przekręceniu kluczyka.

zasilanie ze skrzynki bezpieczników w kabinie bezp F-16 (15A), plus na desce złącze M (brązowe) pin nr 10 kolor przewodu żółty, wyjście na czujniki złącze G (szare) pin 5 temperatura, pin 6 ciśnienie, minus podają czujniki na te dwa piny
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Kacper niedziela, 18 listopada 2007, 13:44

Widzę, że kolega dysponuje schematem. Szkoda, że ja mam tylko mało dokładny opis.
Muszę się pochwalić, że udało mi się naprawić kontrolki we własnym zakresie. Jeździłem po elektrykach, aż jeden wszedł mi na ambicję.
Podniosłem maskę, zanurkowałem pomiędzy chłodnicę a silnik, patrzę a tu ten zasr....iec mechanik podczas wymiany filtra oleju wyrwał przewód od czujnika w misce olejowej.
Przy okazji dowiedziałem się, że obie lampki zaczynają świecić razem po podłączeniu jednego przewodu. Tak to wygląda jakby świeciły razem albo wcale. Zaświecają się razem i gasną razem.
Sprawę można uznać za zamkniętą.
Pozdrawiam i dzięki za posty
Kacper
Skoczek FC0D 1998r "EXPRESS" silnik F8Q, 1,9D 662, zahaczony, biały
Kacper
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez dominik niedziela, 18 listopada 2007, 22:02

Już za parę chwil i Ty będziesz miał schemat :wink:

pozdrowienia :!:
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Kacper wtorek, 20 listopada 2007, 19:06

jeszcze na temat kontrolek ale innych
Od jakieś czasu po uruchomieniu silnika po nocy, zaswieca mi się kontrolka sygnalizujaca awarię wtrysku. po około 2...3 minutach (zależy od temperatury otoczenia) gaśnie. Jak ostatnio były mroziki po -2...-4 C lampka gasła dopiero po przejechaniu kilku (5...10) km.
Nieraz zgaśnie wcześniej ale jak zaświecę światła, znów się zapala. Zdarzało się, że mrugała równo z kierunkowskazami.
Jak pojeżdżę trochę to już w ten dzień się nie zaświeci.
W zwiazku z tym dziś wybrałem sie do fachowca dysponującego komputerem. podłączył mojego kangoorka i po jakimś czasie pokazał na ekranie tabliczkę "BRAK BŁĘDÓW". Kiedy go zapytałem czemu świeci ta kontrolka, stwierdził, że może być kiepski aku lub alternator.

Jak sądzicie, miał rację?

Dodam, że przy mrozach czuję jak przez pierwsze kilka minut alternator wręcz hamuje silnik. Jak wyłączy grzanie świec po rozruchu, to silnik jakby dostał nitro :D

Ja myslę, że aku jest do bani i po mroźnej nocy ma tak niskie napięcie, że alternator musi się napracować aby je podbić
Pozdrawiam
Kacper
Kacper
Kangoojunior
Kangoojunior

Re:

Postprzez jerzyrudnik środa, 17 czerwca 2009, 09:44

Kacper napisał(a):Widzę, że kolega dysponuje schematem. Szkoda, że ja mam tylko mało dokładny opis.
Muszę się pochwalić, że udało mi się naprawić kontrolki we własnym zakresie. Jeździłem po elektrykach, aż jeden wszedł mi na ambicję.
Podniosłem maskę, zanurkowałem pomiędzy chłodnicę a silnik, patrzę a tu ten zasr....iec mechanik podczas wymiany filtra oleju wyrwał przewód od czujnika w misce olejowej.
Przy okazji dowiedziałem się, że obie lampki zaczynają świecić razem po podłączeniu jednego przewodu. Tak to wygląda jakby świeciły razem albo wcale. Zaświecają się razem i gasną razem.
Sprawę można uznać za zamkniętą.
Pozdrawiam i dzięki za posty
Kacper

Jesli mozna, chcialbym jeszcze podpytac, jestem nowy, ale temat pojawil sie w moim kangurku. Mam podobne objawy jesli chodzi o jednoczesne swiecenie ww. kontrolek. Roznica jednak taka, iz swieca one podczas jazdy. Dziwne ze jednoczesnie sie wlaczaja i jednoczesnie gasna, jakby byly podpiete pod jeden czujnik. Czy ktos wie co moze byc przyczyna i gdzie szukac ?
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.
Renault Kangoo 1,4 8V E7J RT 1998 <wiśnia metalik>
Chojnice # GG:1922704
jerzyrudnik
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: awaria kontrolek na desce

Postprzez Kacper środa, 17 czerwca 2009, 12:05

Witaj
one są podpięte pod dwa czujniki. Z czujnika cisnienia oleju sygnał idzie bezpośrednio do lampki oleju i przez diodę do lampki przegrzania silnika. W momencie przekręcenia kluczyka zaświecaja się obie przez czujnik cisnienia oleju. Jesli silnik ulegnie przegrzaniu, wówczas czujnik temperatury daje sygnał do lampki od temperatury, a dioda nie pozwala zaświecić sie lampce od oleju. Jeśli u Ciebie wystepuje jednoczesne zaświecanie lampki cisnienia oleju i przegrzania silnika. To sprawdź w pierwszej kolejności czujnik cisnienia oleju (oczywiście poziom oleju też :). Jak będziesz miał nandal z tym problem, napisz. Jak tylko znajdę czas to spróbujemy cos wymysleć.
Kacper
Kacper
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: awaria kontrolek na desce

Postprzez jerzyrudnik niedziela, 21 czerwca 2009, 01:32

Witam, serdecznie dziekuje za odpowiedz, pozno przeczytalem, ale pedze zajrzec czy to on jest winny zamieszaniu. Olej wymienialem kilka dni temu i jest OK. Poziom pod max. sadze, ze wystarczajaca ilosc. Niedlugo zdam relacje co z czujnikiem.
Pozdrawiam.
Renault Kangoo 1,4 8V E7J RT 1998 <wiśnia metalik>
Chojnice # GG:1922704
jerzyrudnik
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam