Kontrolka się świeci

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kontrolka się świeci

Postprzez arkadiusz poniedziałek, 31 grudnia 2007, 17:06

Witam mam problem, mam renault kangoo 1,9 D, i świeci się kontrolka na pomarańczowo układu elektronicznego silnika co mam robić?
arkadiusz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 31 grudnia 2007, 17:18

A POCZYTAĆ
9.f palące się lub nie kontrolki

A zaraz potem udać się do działu JESTEM TU NOWY
:wink: :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Kacper sobota, 5 stycznia 2008, 22:30

Witam
Mam również 1,9D. Opiszę ci jak jest u mnie z tą kontrolką.

Jeśli temperatura na dworze jest powyżej -2 samochód po długim (noc) postoju.
Zapalam samochód, kontrolka gaśnie około sekundę po rozruchu. Nie dotykam gazu. Po kilkunastu - kilkudziesięciu (zależy od temperatury) sekundach kontrolka znów się zapala. Nadal nie ruszam gazu. Po trzech minutach od rozruchu wyłączają się świece żarowe co mozna zauważyć po nagłym zwiększeniu obrotów. Nadal nie dotykam gazu. Od momentu wyłączenia świec żarowych czekam od 50 do 70 sekund i kontrolka gasnie (warunkiem jest nie dotykanie gazu i nie włączanie świateł ani nawiewu przez około 4 minuty od rozruchu zimnego silnika).

Jesli temperatura na dworze jest niższa (np -10 C) to lampka nie gaśnie tak łatwo. Dokładnie to gaśnie i zapala się w zalezności od obrotów silnika. Dopiero jak przejadę kilka km, zgaszę samochód na dłużej niż 2 min, kontrolka zaczyna zachowywać sie normalnie - czyli jest zgaszona.

Podłączałem swoje auto pod komputer na diagnostyce i nie było żadnych błędów, może to znaczyć, że powodem zapalania kontrolki jest układ ładowania akumulatora czyli wahania napięcia. Śmiem tak twierdzić, bo w pewnych ustalonych stanach kontrolka awarii elektroniki (wtrysku) mruga wraz z kontrolką kierunkowskazów, lub zapala się razem ze światłami stop. Wyglada to tak, jakby włączenie żarówek kierunkowskazów lub stopu, powodowało lekki spadek napięcia lub jakieś inne zakłócenie, które jest interpretowane przez steronik jako awarja.

Powoli przyzwyczaiłem się do tej kontrolki.

Pozdrawiam
Kacper
Skoczek FC0D 1998r "EXPRESS" silnik F8Q, 1,9D 662, zahaczony, biały
Kacper
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam