duosc nieprzyjemny problem se spalaniem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez olavp poniedziałek, 17 stycznia 2005, 23:05

moje problemy ze mułowatością i żarłocznością kangura 1,9d związane były z elektrozaworem pompy paliwowej,który podawał więcej paliwa niż silnik potrzebował, po wymianie jest wszystko OK, tylko to kosztowało aż 470,00PLN :(
olavp
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez osa-ozo wtorek, 18 stycznia 2005, 18:51

Juri napisał(a):Witaj Osa-Ozo! Myślę , że problem z wysoką ilością spalanego paliwa w Twoim dieslu , to albo filtr powietrza , albo też filtr paliwa. Pompa paliwa nie wysiada od razu. Wtryskiwacze tak samo. Radzę wyjąć filtr powietrza i go dokładnie obejrzeć , lub jeszcze lepiej przejechać autem bez niego . Wtedy Będziesz wiedział , czy to wina filtra powietrza. To samo można spróbować zrobić z filtrem paliwa. Nie wiem , czy kangoo ma tzw. dodatkową dawkę paliwa przy zapalaniu zimnego silnika? O ile by coś takiego było , to może być również przyczyną zwiększonego apetytu na ropkę. Więcej nic mi nie przychodzi do głowy. Pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu JURI.

Witam.Rozumiem twoje rady,ale nie do konca wiem czy sie sprawdza bo:wszystko jest nowe-i filtr paliwa i powietrza,stare-filtr paliwa nie byl taki brudny,ale filtra powietrza nie bylo jak palil te 6l ropy,bo podobno byl tak brudny ze go wyjeli i zostal kangur bez niego przez jakies 200km,ja go kupilem wiec myslalem ze bedzie lepiej a tu gorzej.Co w tej sytuacji zrobic????Ostatnio wogole nim nie jezdze,mam inne auta,ale zauwazylem tez ze jak juz pisalem wczesniej ze cos mu wycieka lekko,a przed tymi wymianami tego nie bylo.Nie wiem czy zwiekszyla sie przepustowosc i za duzo paliwa dostaje czy jak.W innym aucie-bmw mialem tak samo,ze po tych wymianach wyciekalo paliwo(jak jest wlaczony,na postoju nie),podokrecali wszystko na nowo i jest ok.Chyba jednak w kangurze nie obejdzie sie bez specfachowca,choc wolalbym dojsc sam dlaczego mu spalanie tak wzroslo.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez osa-ozo wtorek, 18 stycznia 2005, 18:57

olavp napisał(a):moje problemy ze mułowatością i żarłocznością kangura 1,9d związane były z elektrozaworem pompy paliwowej,który podawał więcej paliwa niż silnik potrzebował, po wymianie jest wszystko OK, tylko to kosztowało aż 470,00PLN :(

uuuu,to nie za fajnie!! Kurde a gdzie to robiles????Chodzi mi o ceny czesci i robocizny-tak na oko chociaz.I jakie miales objawy????-za duze spalanie i mulowatosc tylko,czy cos jeszcze????Orientujesz sie moze czy ten elektrozawo sie ustawia jakos czy cos-sam robil nie bede,ale z ciekawosci pytam.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Gość wtorek, 18 stycznia 2005, 21:38

Witam
Z tego co wiem zawor sterowany jest ekektronicznie z modu³u sterujacego pomp± wtryskow± i rêcznie go siê nie ustawia.Moje objawy polega³y na braku mocy w ¶rednim zakresie obrotów, na wysokich i na wolnych bylo OK, a na ¶rednich byl strasznie mulowaty, od czasu do czasu zapala³a mi siê zó³ta kontrolka wtrysku.Samochód robi³em w ASO w Grudzi±dzu, ich diagnozê uszkodzenia zaworu zweryfikowa³em u kumpla elektronika i dopiero wówczas zdecydowa³em siê na wymianê.Od tamtego czasu a by³ to marzec 2002 zero problemów a przejecha³em ok 105kkm.
pozdrawiam
olavp
Gość

Postprzez adi26 wtorek, 18 stycznia 2005, 22:48

co za dziwny pomysł przejechać się bez filtra powietrza może rzeby wszystko było jasne -polną droga za traktorem???????????? Odradzam.
adi26
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez osa-ozo środa, 19 stycznia 2005, 00:31

[quote="adi26"]co za dziwny pomysł przejechać się bez filtra powietrza może rzeby wszystko było jasne -polną droga za traktorem???????????? Odradzam.[/quote
oj dziwny,wrecz tragiczny,ale nie ja na to wpadlem tylko sprzedajacy,a ja o tym nie wiedzialem,wiec 200km bez filtra powietrza,nic sie nie da zrobic-bylo minelo.
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia strona

Powrót do Pytam