Pilne - Jak wymienić osłonę przegubu?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Pilne - Jak wymienić osłonę przegubu?

Postprzez wierjacek środa, 30 stycznia 2008, 20:43

Witam, właśnie wymieniałem tarcze hamulcowe i po odkręceniu drugiego koła ukazała mi się rozwalona osłona przegubu. Proszę o pomoc jak wymontować i wymienić osłonę? :)
wierjacek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sikora-33 niedziela, 3 lutego 2008, 10:36

Witam. Niedawno miałem ten sam problem. Zacząłem od wizyty u kolesi, którzy mają "szrocik" z kangoorkami i powiedzieli mi iż aby wymienić gumę należy(po oczywiście odkręceniu wszystkiego) wyjąć zawleczkę znajdującą się w środku. Po wyjęciu tejże zawleczki nic się nie zmieniło. Tak jak w citroenach czy to BX XM wymiana gumy to zaledwie 30 minut, tak w przypadku kangorka powiedziałem STOP i już nie będę sam wymieniał gumy, bo i tak zakończyło się to wymianą całej półośki.
Ponoć są zakłady, które wymieniają gumy przegubów bez wyciągania półośki i koszt takiego zabiegu to ok 70 pln. Proponuję poszukać takiego zakładu.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
PS
Oczywiście może ktoś zna jakąś inną drogę wymiany, chętnie będę śledził ten temat.
Przez 17 lat były cytrynki z hydropneumatycznym zawieszeniem, a teraz skaczę jak kangoor- oj bardzo wysoko :-)
Teraz jest Kangoorek ALIZE 2000 1.4i
sikora-33
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wierjacek niedziela, 3 lutego 2008, 19:10

Witam, po uzyskaniu pomocy od kolegi z innego forum udało mi wymienić osłonę.Z prawej strony nie jest to takie straszne, można wymienić bez wyciągania całej półosi stosując specjalną osłonę, lub tak jak ja zrobiłem wyciągając półoś i zdjęciu krzyżaka który jest po wewnętrznej stronie półosi :D
wierjacek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam