dominik napisał(a):Bagicz spoko (znam z przed 20 lat), ale wtedy Lucass musiałbyś szybko zmykać, ci co tam mieszkali nie lubili obcych
Wiem, wiem... ja je znam z przed 30-tu jak latały tam MiGi 23-cie.
A z czasów obecnych znam je jak własną kieszeń Choć tak naprawdę na testy to znam lepsze lotnisko. Asfaltowe, nie betonowe jak Bagicz. Tylko, że trochę bardziej na południe. Broczyno k. Czaplinka.
No i nie ma tam lotniska sportowego więc nie grozi kolizja z samolotem
Haaa Podczele-Bagicz, Lucass to Ty chyba byłeś tam gdzie ja... pamiętasz jak ruskie wyciągały swoich z morza Mnie z racji wieku bardziej interesowały lata późniejsze i helikoptery, które tam stacjonowały no i to co wyjeżdżało razem z ruskimi gdy się wynosili, masakra... podobno w Polsce nie było broni atomowej, wozy z rakietami bez głowic nocą przejeżdżały przez centrum Kołobrzegu, głowice AFAIK trzymali gdzieś koło Białogardu, wszystko następnego dnia poleciało antonowami w siną dal
Nie miałem okazji obserwować akcji "połowu", właściwie pacholęciem będąc byłem tam raz i z wypiekami na twarzy obserwowałem lądujące (całą dobę ) 23-cie. Następnym razem widziałem lotnisko całkiem niedawno... no powiedzmy kilka lat temu, już po wyprowadzce "rezydentów" i to z własnych skrzydeł (właściwie jednego ) A ostatnio przewęszyłem je dokumentnie i szczegółowo z buta w wakacje. Ale i tak za najlepszą historię związaną z lotniskiem uważam tę z Migiem, który w 89-tym, po katapultowaniu się pilota z powodu awarii poleciał do... Belgii i tam się rozbił z braku paliwa Co do głowic - przechowywane na samym lotnisku raczej nie były. Nie ma tam typowych podziemnych ukryć. W Polsce było 178 głowic. Przechowywane były w 3-ch miejscach ; Podborsko k. Białogardu, Brzeźnica Kolonia k. Sypniewa (~20 km na pd od Bornego Sulinowa) i Templewo k. Trzemeszna Lubuskiego. Oczywiście wszystkie te informację są opatrzone komentarzem - "prawdopodobnie" Do tego kilka miejsc w b. NRD-ówku. Bezpiecznie było, jak jasna cholera Dobra, sorry gospodarzy wątku za gigant offtopa. Fora mi sie pomyliły