Cosik mi "gra" z przodu...

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Cosik mi "gra" z przodu...

Postprzez mo niedziela, 27 kwietnia 2008, 13:37

Coś mi gro, ale nie wiem co :) Pomóżcie pls, wysunąć hipotezę. Objawy są takie. Słychać od 50-60 km/h, z przodu, trudno powiedzieć skąd. Z silnika, skrzyni, piasty ? Dźwięk jest dość niski a jego wysokość rośnie z szybkością. Najbardziej mi przypomina granie-jęczenie opon terenowych jadących po asfalcie. Im szybciej tym głośniej. Ton się nieco zmienia na łukach - na nieco inny, jakby innej barwy (przy skręconych kołach). Nie zmienia się przy wciśnięciu sprzęgła i wyluzowaniu skrzyni.
Nie jest to pisk, nie jest to stukanie.

1.4 RN, 1999
mo
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Cosik mi "gra" z przodu...

Postprzez branio niedziela, 27 kwietnia 2008, 14:00

To gro, łożysko
:D
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mo niedziela, 27 kwietnia 2008, 15:08

Jeśli to tylko łożysko to byłoby świetnie. Będę próbował wymienić sam. Czy to jakaś specjalna filozofia? Tam jest chyba nie stożkowe i pewnie trzeba wycisnąć, albo sciągnąć z czopu na samochodzie? A czy warto przy okazji wymienić jakieś uszczelniacze?

mo
RN 1.4 1999
mo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez gregorgregor niedziela, 27 kwietnia 2008, 20:31

to najprawdopodobniej łożysko koła.
Sprawdzić musisz najpierw z której strony bo 2 naraz wymieniać nie ma sensu.Podnieś samochód do góry,złap najpierw jedną sprężynę amortzatora ręką a następnie zakręć kołem,powinieneś ręką czuć tzw"raka" na łożysku,potem sprawdż drugą stronę w ten sam sposób.Możesz również sprawdzić podczas jazdy skręcając po łuku pierw w jedną stronę potem w drugą.Jak bardziej będzie się nasilać skręcając w lewo znaczy to że prawdopodobnie jest do wymiany prawe łożysko,no i odwrotnie jeśli chodzi o drugą stronę.Ten sposób jednak może być mylny bo łożyska w kołach są dwużędowe i może się okazać,że siadła wewnętrzna bieżnia.Proponuję pierwszą metdę.Zeby zaś wymienić łożysko najlepiej jak byś miał dostęp do prasy,poz tym to nic skomplikowanego.

powodzenia ;)
gregorgregor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez bogdan02 niedziela, 27 kwietnia 2008, 22:07

A kot się jakiś pod silnikiem nie zachaczył :lol: :?:

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ;)
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez mumin poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 05:09

Mi też do tamtego tygodnia coś tak pojękiwało. Wymiana obu łożysk pomogła.
PoZdRo MuMiN Obrazek

SILESIA Bus4Rent - Wypożyczalnia busów 9-cio osobowych

Szkolenia i doradztwo w zakresie BHP
WYPOŻYCZALNIA BUSÓW 9-CIO OSOBOWYCH
mumin
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez mo czwartek, 1 maja 2008, 17:19

Gregor, piszesz, że najlepiej mieć dostęp do prasy. A czy łożyska nie trzeba sciągać z czopa na samochodzie, czy można zdjąć czop (albo piastę?) i zanieść gdzieś na prasę do sciągnięcia? Mam potężne imadło :) i komplet tulejek o różnych średnicach :)
--
mo
1.4 RN
mo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio czwartek, 1 maja 2008, 19:24

To dasz radę :) Odkręć zwrotnicę
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez gregorgregor czwartek, 1 maja 2008, 21:03

mo napisał(a):Gregor, piszesz, że najlepiej mieć dostęp do prasy. A czy łożyska nie trzeba sciągać z czopa na samochodzie, czy można zdjąć czop (albo piastę?) i zanieść gdzieś na prasę do sciągnięcia? Mam potężne imadło :) i komplet tulejek o różnych średnicach :)
--
mo
1.4 RN

odkręcasz całą zwrotnicę,odkręcasz pierw półoś(klucz 30)powinna się wysunąć z piasty,jeśli nie idzie znaczy,że jest wklejona i musisz wybić ją młotkiem,potem odkręć zacis ,najlepiej cały razem z jażmem,niech sobie wisi najlepiej umocuj go na jakimś przewodzie przywiązując np do sprężyny zawiaweszenia żeby nie wisiał na przewodzie hamulcowym,jak masz ABS to nie prubuj wykręcać czujnika,lepiej odepnij kostkę a czujnik zostaw bo go poprostu ułamiesz i zniszczysz,potem to już z górki od dołu 2 śruby pod klucz 16 i już masz zwrotnicę zdjętą.Pamiętaj że łożysko jest zabezpieczone pierścieniem.Najpierw wyciśnij piastę ze środka łożyska,potem wyjmij pierścień małym śrubkrętem od wewnętrznej strony zwrotnicy,potem wyciśnij łożysko używając nacisku w stronę wewnętrzną zwrotnicy i po ptakach.Potem wszystko w odwrotnej kolejności.Nie wciskaj łożyska po wewnętrznej stronie bierzni bo je zniszczysz tylko po zewnętrzenj najlepiej użyj do tego starego łożyska!!!
powodzenia. ;)

jakby co pytaj.
gregorgregor
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam