Problem z centralnym zamkiem - mój imo nietypowy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z centralnym zamkiem - mój imo nietypowy

Postprzez kudzu środa, 24 grudnia 2008, 19:57

Witam
Problem dotyczy Kangoo z 1998. Zakupiony został niedawno od drugiego właściciela. Dostałem do niego dwa kluczyki - jeden oryginalny z podczerwienią (i nawet jakąś "metką" z barkodami itd), a drugi radiowy. Poprzedni właściciel używał radiowego pilota nie wnikając dlaczego. A problem polega na tym, że ten radiowy owszem, obsługuje CZ, ale czerwona dioda w kabinie (immobilizer?) przez cały czas jest martwa. Poza tym wydaje mi się, że zamykając kluczykiem w zamku w drzwiach kierowcy powinny zamykać się wszystkie drzwi, a tak się nie dzieje. Ponadto znalazłem pod maską odłączoną syrenę alarmową.
Czy te samochody miały autoalarmy? Gdzie szukać centralki? Doczytałem się, że gdzieś pod licznikiem na lewo od kolumny kierownicy, ale gdzie dokładnie?
Czy pilot radiowy mógł zastąpić podczerwień w 100% czy to tylko jakaś prowizoryczna przeróbka? Obawiam się, że jeżeli zaryzykuję zabawę kluczykiem z podczerwienią to coś mi się zablokuje i unieruchomię auto...:/
kudzu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z centralnym zamkiem - mój imo nietypowy

Postprzez Masaccio czwartek, 25 grudnia 2008, 18:57

Zamek w drzwiach nie działa z centralnym. Prawdopodobnie pilot radiowy jest dorobiony, widocznie ktoś miał problem z fabrycznym na podczerwień. Jako takiego alarmu fabrycznego też nie było, zakładały je salony sprzedaży.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kudzu piątek, 26 grudnia 2008, 00:20

Dzięki:)
A co z immo, że dioda nawet nie zabłyśnie?
RTA '98 1.4 + LANDI RENZO IGS
kudzu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Masaccio piątek, 26 grudnia 2008, 01:55

kudzu napisał(a):Dzięki:)
A co z immo, że dioda nawet nie zabłyśnie?

Możliwe, że uśmiercony, lub tylko wyłączony, bo o ile dobrze pamiętam, to starsze renówki miały immo sterowany podczerwienią. Nowsze mają kostkę wbudowaną w kluczyk, nie mającą związku z centralnym.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kudzu piątek, 26 grudnia 2008, 02:07

Masaccio napisał(a):Możliwe, że uśmiercony, lub tylko wyłączony, bo o ile dobrze pamiętam, to starsze renówki miały immo sterowany podczerwienią. Nowsze mają kostkę wbudowaną w kluczyk, nie mającą związku z centralnym.

Czy chodzi o tą tajemniczą kostkę wyglądającą jak układ elektroniczny, ale bez nóżek, z rozmaitymi opisami? Mam takie w obu kluczykach, zarówno tym z podczerwienią, jak i z radiem. Ponadto w obu kluczykach jest nalepka z czymś w rodzaju kodu/klucza i w obu treść jest ta sama.

Tak czy siak dzięki za pomoc. Wygląda na to, że musi zostać jak jest, przynajmniej dopóki nie znajdę modułu radiowego, odepnę go, podłączę odbiornik podczerwieni (który ktoś odpiął odginając jedną z trzech nóżek) i przetestuję jego działanie.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
kudzu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marecki_s piątek, 26 grudnia 2008, 11:47

W moim kluczyku, immo to jest cewka ( wąska, około 15-20 mm długa ). Centralka immo jest w komputerze i musiałem udać się do fachowca w celu odłączenia.
Pozdrawiam - Marek
Kangoo 1,4 RN niebieski 2000 r.
Marecki_s
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez kudzu piątek, 26 grudnia 2008, 12:22

Czy wygląda na to, że ktoś zaszalał i z nieznanych mi powodów odłączył immo...

Dzięki, pozdrawiam
kudzu
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marecki_s piątek, 26 grudnia 2008, 17:16

Być może porzedni właściciel miał problemy z immo i zdecydował się na usunięcie go.
Pozdrawiam - Marek
Kangoo 1,4 RN niebieski 2000 r.
Marecki_s
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam