air -bag niebezpieczny dla niemowląt -wiec jak pow....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

air -bag niebezpieczny dla niemowląt -wiec jak pow....

Postprzez trioda30 środa, 18 lutego 2009, 22:05

air -bag niebezpieczny dla niemowląt !!-mam kango które posiada 4x air bag 2001 (brak możliwości wyłączenia poduszki ) wiec jak powinienem przewozić niemowlę które znajduję się w foteliku? - na pewno nie na przednim siedzeniu pasażera bo o tym informuje mnie naklejka -czy tylne środkowe siedzenie jest bezpieczne? bo tam nie ma air bag- gdzie jest bezpiecznie dla małego?(skoro jest informacja o niebezpieczeństwie na przednim siedzeniu to przewożenie malucha z tyłu też musi być niebezpieczne zwłaszcza ze w tylnym oparciu siedzeń kierowcy i pasażera znajdują sie poduszki .Więc jak powinienem bezpiecznie przewozić niemowlę proszę o pomoc .... POZDRAWIAM
trioda30
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: air -bag niebezpieczny dla niemowląt -wiec jak pow....

Postprzez Lucass środa, 18 lutego 2009, 22:40

O ile sobie przypominam to przy poduszce nie wolno wozić dziecka na przednim fotelu (w foteliku) ale tyłem do kierunku jazdy.
Poduszka sama w sobie nie jest niebezpieczna jeśli dziecko będzie w dobrze zamocowanym foteliku i w dobrze zapiętych pasach.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Masaccio czwartek, 19 lutego 2009, 02:20

Moim zdaniem w dowolnym miejscu na tylnej kanapie. Nie wiem na ile lepszy jest system mocowania ISOFIX, ale chyba wato z niego skorzystać. Poduchy w fotelach wybuchają do przodu, nie mają wpływu na tylną kanapę.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Piotrek.S. czwartek, 19 lutego 2009, 10:08

Lucass napisał(a):O ile sobie przypominam to przy poduszce nie wolno wozić dziecka na przednim fotelu (w foteliku) ale tyłem do kierunku jazdy.
Poduszka sama w sobie nie jest niebezpieczna jeśli dziecko będzie w dobrze zamocowanym foteliku i w dobrze zapiętych pasach.

Niestety nie. Nawet przy zapiętych pasach i ustawieniu tyłem do kierunku jazdy poducha może być bardzo groźna (otwierająca się poduszka uderza w tył fotelika powodując skłon głowy, ruch jest na tyle gwałtowny, że u małego dziecka może spowodować złamanie kręgosłupa na odcinku szyjnym). Dlatego na przednim fotelu zawsze należy wyłączać airbaga a jeżeli nie jest to możliwe to wozimy tylko na tylnej kanapie. Najlepiej tam gdzie mamy pasy trzy punktowe - na środku też występują. Fotelik oczywiście tyłem do kierunku jazdy przy małych dzieciach - szyja nawet u półtorarocznego dziecka nie jest na tyle mocna żeby wytrzymać uderzenie czołowe przy ustawieniu fotelika zgodnie z kierunkiem jazdy.
BYŁ 1,6 16V Gwiezdny Pył 2006 + elpidżi
następca też "franca".
Piotrek.S.
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass czwartek, 19 lutego 2009, 13:30

Piotrek.S. napisał(a):
Lucass napisał(a):O ile sobie przypominam to przy poduszce nie wolno wozić dziecka na przednim fotelu (w foteliku) ale tyłem do kierunku jazdy.

Niestety nie. Nawet przy zapiętych pasach i ustawieniu tyłem do kierunku jazdy poducha może być bardzo groźna (otwierająca się poduszka uderza w tył fotelika powodując skłon głowy, ruch jest na tyle gwałtowny, że u małego dziecka może spowodować złamanie kręgosłupa na odcinku szyjnym). Dlatego na przednim fotelu zawsze należy wyłączać airbaga a jeżeli nie jest to możliwe to wozimy tylko na tylnej kanapie. Najlepiej tam gdzie mamy pasy trzy punktowe - na środku też występują. Fotelik oczywiście tyłem do kierunku jazdy przy małych dzieciach - szyja nawet u półtorarocznego dziecka nie jest na tyle mocna żeby wytrzymać uderzenie czołowe przy ustawieniu fotelika zgodnie z kierunkiem jazdy.

Toż piszę: na przednim fotelu tyłem nie wolno Reszty PoRD nie normuje.
IMHO w ogóle przedni fotel to nie miejsce dla małego dziecka. Najbezpieczniejsze wydaje się środkowe na kanapie z tyłu.
Jakiś czas nie musiałem się tym już interesować ale możliwość ustawienia tyłem zależy chyba od konkretnego modelu fotelika i wagi dziecka
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Piotrek.S. czwartek, 19 lutego 2009, 13:58

Lucass napisał(a):Toż piszę: na przednim fotelu tyłem nie wolno

Sobie zapisałem, żeby nie żreć pączków i czytać forum na raz ;)
Generalnie tyłem ustawiane sa foteliki dla małych dzieci mniej więcej do 1,5 roku życia. Środkowe miejsce jest jak najbardziej dobre do wglądu na malucha. W moim torbaczu dodatkowo jest lusterko szerokokątne do podglądania tylnej kanapy tak aby kierowca nie musiał się odwracać (macie takie??)
BYŁ 1,6 16V Gwiezdny Pył 2006 + elpidżi
następca też "franca".
Piotrek.S.
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass czwartek, 19 lutego 2009, 14:18

Mamy. 8-)
Znaczy, mają ci co mają albo sobie zrobili :mrgreen:
Ale moje to teraz ustawione jest raczej na prawe boczne szyby i sprawdza się jak złoto, bo zewnętrzne... :evil:
Załączniki
4.jpg
4.jpg (35.55 KiB) Przeglądane 175 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Masaccio czwartek, 19 lutego 2009, 14:37

To ja jeszcze podpytam o system mocowania. O ile dobrze rozumiem instrukcję obsługi, to kangoo ma system mocowania ISOFIX http://pl.wikipedia.org/wiki/ISOFIX . Czy przerabiał ktoś ten temat, mocował fotelik z tym systemem? Czy uchwyty są na trzech miejscach kanapy?
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass czwartek, 19 lutego 2009, 14:44

Masaccio napisał(a):To ja jeszcze podpytam o system mocowania.
Pytasz tak sobie, czy..... :?: :roll: ;) :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez lam3r czwartek, 19 lutego 2009, 14:54

Ostatnio jakiś taki przygaszony chodził, a Asia wręcz przeciwnie...:-D
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Następna strona

Powrót do Pytam