Lucass napisał(a):O ile sobie przypominam to przy poduszce nie wolno wozić dziecka na przednim fotelu (w foteliku) ale tyłem do kierunku jazdy.
Poduszka sama w sobie nie jest niebezpieczna jeśli dziecko będzie w dobrze zamocowanym foteliku i w dobrze zapiętych pasach.
Piotrek.S. napisał(a):Lucass napisał(a):O ile sobie przypominam to przy poduszce nie wolno wozić dziecka na przednim fotelu (w foteliku) ale tyłem do kierunku jazdy.
Poduszka sama w sobie nie jest niebezpieczna jeśli dziecko będzie w dobrze zamocowanym foteliku i w dobrze zapiętych pasach.
Niestety nie. Nawet przy zapiętych pasach i ustawieniu tyłem do kierunku jazdy poducha może być bardzo groźna (otwierająca się poduszka uderza w tył fotelika powodując skłon głowy, ruch jest na tyle gwałtowny, że u małego dziecka może spowodować złamanie kręgosłupa na odcinku szyjnym). Dlatego na przednim fotelu zawsze należy wyłączać airbaga a jeżeli nie jest to możliwe to wozimy tylko na tylnej kanapie. Najlepiej tam gdzie mamy pasy trzy punktowe - na środku też występują. Fotelik oczywiście tyłem do kierunku jazdy przy małych dzieciach - szyja nawet u półtorarocznego dziecka nie jest na tyle mocna żeby wytrzymać uderzenie czołowe przy ustawieniu fotelika zgodnie z kierunkiem jazdy.
Lucass napisał(a):Toż piszę: na przednim fotelu tyłem nie wolno
Pytasz tak sobie, czy.....Masaccio napisał(a):To ja jeszcze podpytam o system mocowania.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość