Zablokowany tylny pas.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Zablokowany tylny pas.

Postprzez PaNoRaMiX poniedziałek, 9 marca 2009, 18:08

Witam,
Dziś montowałem do swojego Kangura gniazda zapalniczki w bagażniku. Dla ułatwienie przeprowadzenia kabla odkręciłem tylni pas od strony kierowcy, odkręciłem rolkę z pasem na dole, zwinąłem pas prawie aż do uchwytu na górze. Chciałem ją potem załozyć, a pas ani drgnie, zablokował sie na rolce. Napinacz blokuje pas po wyciągnięciu niecałego centymetra. To napinacz się zaciął czy jak? Nie moge tego rozkręcić ani popuscić napinacz i nie wiem jak sie za to wziąc :oops:
help :roll:
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Zablokowany tylny pas.

Postprzez Lucass poniedziałek, 9 marca 2009, 18:58

W napinaczu jest ciężarek, który wychylając się powoduje zablokowanie pasa. Czasem się przycina po "manipulacjach". Spróbuj odkręcić mechanizm i nim pokręcić w różnych kierunkach jednocześnie wyciągając pas. Możesz w razie czego odkręcić też śrubę górnego mocowania pasa na słupku.
Jeżeli to nic nie da to trzeba będzie rozebrać... Uwaga na sprężynę "zegarkową" ;)
Kiedyś to przerabiałem. W innym samochodzie co prawda ale zasada ta sama. Zwijanie sprężyny to sama radość :shock: :cry:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez PaNoRaMiX poniedziałek, 9 marca 2009, 19:29

Cięzarek to taka podłuzna częśc idąca prostopadle do rolki pasa? Podważałem go żeby nie blokował zwijania ale to nic nie dało bo oprócz ciężarka pas blokuje coś jeszcze:( Jutro przy lepszym świetle może wykryje co to albo jakies foto zapodam;) bo do górnego zaczepu ejst jeszcze z 15 cm pasa ale wiecej zwinąc sie nie chce bo rolka jest pełna (ma taki ogranicznik). A mechanizm to nie wiem gdzie jest. Rolka jest z odu stron obudowana więć może są dwa mechanizmy? Jutro oblookam to moze naprawie:) Dzieki za porady:)
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 9 marca 2009, 21:12

Dobra! Dopiero teraz wczytałem się dokładnie w pierwszy post :oops:
Musisz próbować ustawić mechanizm pasa dokładnie w takim położeniu w jakim jest zamocowany w słupku i próbować wyciągnąć pas. Wystarczy niewielka zmiana kąta w którejkolwiek płaszczyźnie i nic z tego. W ostateczności odkręć górne mocowanie, zamocuj mechanizm w słupku w takim położeniu w jakim powinien być zamocowany. Mechanizm powinien się wtedy sam odblokować. Wtedy wyciągnij pas i zamocuj górę. Tylko jedno! Żeby zębatka blokady puściła trzeba pas lekko popuścić (nawinąć), tak jak to robisz gdy zablokuje się przy zapinaniu. Jeżeli nawijanie jest już zablokowane może być trudniej :?
Nie wiem jak dokładnie zbudowany jest mechanizm w renufce. Testowałem na Skodzie ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez mumin wtorek, 10 marca 2009, 06:44

No Panoramix a martwiłeś się, że nie masz co robić przy skoczku a tu proszę jaka niespodzianka :D
PoZdRo MuMiN Obrazek

SILESIA Bus4Rent - Wypożyczalnia busów 9-cio osobowych

Szkolenia i doradztwo w zakresie BHP
WYPOŻYCZALNIA BUSÓW 9-CIO OSOBOWYCH
mumin
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez PaNoRaMiX wtorek, 10 marca 2009, 16:27

Hehe, Mumin bez nuty złośliwości ;) Lubie drobne problemy bo jest co robic ale bez przesady :D
Pas już zamocowany na miejscu, jak Lucass wytłumaczył, wystarczyło tylko ustawić w pozycji w jakie jnormalnie jest ułozony i sie odblokował :)
PaNoRaMiX
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam