---Edi--- napisał(a):Podepnę się pod temat kolegi. Czy w pompie od wspomagania 1.5 DCI 2006r można wymienić same łożyska oporowe czy całą pompę??bo przy zimnym silniku i zimnych dniach czy wieczorach niestety u mnie też jest buczenie od wspomagania.
Witam!
Nie wiem czy sprawa jest już rozwiązana bo dopiero doczytałem się tego wątku, ale jeżeli to komuś pomoże to regenerowałem sam taką pompę.
Odkrecenie pompy nie nastręcza dużo problemów. Należy zdjąć koło przednie od strony kierowcy, zdjąć nadkole plastikowe i od spodu odkręcić uchwyt trzymający pompę (trzy śruby) niezapominając o odłączeniu przewodów (na małej złączce).
Schody się zaczynają gdy trzeba rozebrać samą pompę. Trzeba młotkiem i np. przecinakiem odgiąć blaszki trzymające pokrywę obudowy w której jest silnik pompy.
Potem wyjmujemy silnik. Ja miałem tam pełno brudu, cząsteczki startych szczotek i rdzy. Właśnie ten brud powodował zacieranie się pompy bo przyklejał się do magnesów wewnątrz obudowy. W dolnej części pompy jest łożysko ale nie mozna go wyjąć bez odnitowania kwadratowej blaszki trzymającej to łożysko w obudowie. Po odnitowaniu można łożysko wyjąć ale póżniej na nowo blaszkę nalezy przynitować i to już nie jest takie proste.
Ale na 99% to nie łożysko się zatarło tylko ten brud nie pozwala właściwemu obracaniu się wirnika silniczka w stojanie (obudowe pompy z wewnętrznymi magnesami).
Problemem mogą być również szczotki ale to można ocenić dopiero po rozebraniu pompy.
Przy mojej naprawie bardzo pomógł mi opis jaki nalazłem już na forum. Zrezygnowałem tylko z demontażu zderzaka a dostałem się do pompy przez nadkole.
polecam ten link ze zdjęciami:
viewtopic.php?f=47&t=3545&p=44361&hilit=pompa+wspomagania#p44361Napewno przy demontażu przydadzą się klucze nasadowe z przedłużką - bo jedna ze śrub mocujących pompę jest głęboko umieszczona. Dodatkowo nalezy przewidzieć wymianę płynu w pojemniczku przy pompie. Mnia on wyciekł po odkręceniu pompy (silnika). Wymiana polega na zalaniu tylko do pojemniczka odpowiedniej ilości płynu. Ja miałem płyn "czerwony" i można go nabyć w każdym sklepie motoryzacyjnym.
Powodzenia w naprawie