54/64km w dieselu

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

54/64km w dieselu

Postprzez kubag poniedziałek, 28 marca 2005, 21:53

Witam,
Czy ktoś wie czym różni się silnik 1,9 w wersjach 54 i 64 konie?
Jutro odbieram służbowego kangusia w wersji ze słabszym silnikiem. Podobno pompa wtryskowa jest sterowana elektronicznie- czy da się tak zaprogramować elektronikę, żeby uzyskać te 10 koni mocy?
Na czym naprawdę polega różnica między słabszą i mocniejszą wersją silnika 1,9d?
Pomóżcie! Nie chcę jeździć najbardziej mułowatym kangurem w Polsce
Kuba
kubag
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez misiek288 wtorek, 29 marca 2005, 08:15

jeżdrze 1.9 D65 F8Q i różnica z tego co wiem wystepuje tylko w pompie wtryskowej. przypuszczam, że jak byś przełożył komputer razem z pompą to uzyskał byś te 10kucyków więcej. ciekawi mnie też budowa wtryskiwaczy bo mogą się różnic a i niekoniecznie. generalnie to są te same silniki ale i tak uważam, że jak na taki samochód to 65km jest troszke mało albo przełożenia skrzyni mogły by być inaczej dobrane bo pierwsze dwa biegi służą tylko do ruszania :!:
misiek288
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez zuwik wtorek, 29 marca 2005, 10:02

Wiem, że kangoo 1.5 dCi 65 i 80KM różnią się całą głowicą, więc miej nadzieję, że chodzi tylko o pompę :wink: Ale gdzie się tego dowiedzieć to nie mam pojęcia... Można próbować w serwisie Renault, jak trafisz na dobry to może Cię nie zjadą, że zajmujesz im czas pierdołami. Najlepiej poprosić pana, żeby się z Tobą przejechał, bo masz stuki w silniku, on na przejażdżce swoim uchem fachowca jak zawsze powie, że trzeba podłączyć pod komputer i wszystko się okaże, a Ty w międzyczasie go spytasz. To zawsze działa :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez piotrbryla środa, 30 marca 2005, 07:42

Ja jeżdze 1,9d 55KM i ogolnie nie narzekam. Jak na te 55 KM jest to uczciwe 55KM. Na szczescie moment obrotowy jest taki sam jak w silniku 65KM wiec odczuwa sie roznice glownie w okolicach predkosci maxymalnej. Wczoraj z lekkim wiatrem w plecy jechalem bez problemu 140km/h a moj brat wyciagnal 150. Gorzej pod wiatr bo wyedy 130km/h to max i to w dodatku na 4 biegu:-) Ogolnie OK. A co do podkrecenia silnika to sadze ze spokojnie 70KM mozna wykrecic bawiac sie elektronika.
Żółte Kangoo 1.9d 55KM
piotrbryla
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kubag sobota, 2 kwietnia 2005, 23:09

Dzięki,
Miałem nadzieję, że jest jakaś "magiczna śrubka lub potencjometr"
Chyba odpuszczę inwestycję w komputer w aucie ( służbowym)
Zaczynam się przyzwyczajać , że więcej niż 130 jechać tym ciężko ( prywatnie mam stare Audi w benzynie) ale w końcu to cięzarówka....
Do Borek jakoś dojadę.
Poza tym... Mam auto od tygodnia i poza tym, że "moc nie jest ze mną".... Lubię moją żółtą łódź podwodną
Do Zobaczenia
Kuba,
Żółty d55 po niemieckiej poczcie, teraz mój służbowy "dostawczak"
kubag
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez AdiK niedziela, 3 kwietnia 2005, 07:27

Jeżeli ta pompka jest sterowana elektroniką to myslę ze pare koników da rade z niej wyciągnąć popytaj na http://www.forum.tdi-tuning.pl/
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez Wiz niedziela, 3 kwietnia 2005, 08:25

Forum jest skarbnica wiedzy, ale mysle sobie ze bez 1800zl to tematu nawet nie ma co drazyc (bo tyle kosztuje ta przyjemnosc - zmiana softu)
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Re: 54/64km w dieselu

Postprzez mikolaj sobota, 9 kwietnia 2005, 08:48

Witam.
Tez ostatnio sie nad tym zastanawialem, bo 55 to malo. Je¶li to sprawa komputera to na allegro sa ludzie ktorzy sprzedaja komputery sterujace.Jesli sprawa lezy w kompie to mozna sie zamknac w 400 PLN.
mikolaj

Postprzez zuwik sobota, 9 kwietnia 2005, 09:52

kubag napisał(a):Do Borek jakoś dojadę.
I to się nazywa kangoofan :!: Brawa dla tego pana :!: :D :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Re: 54/64km w dieselu

Postprzez Wiz sobota, 9 kwietnia 2005, 10:30

mikolaj napisał(a):Jeśli to sprawa komputera to na allegro sa ludzie ktorzy sprzedaja komputery sterujace.Jesli sprawa lezy w kompie to mozna sie zamknac w 400 PLN.

Obawaiam sie ze piszesz o tak zwanych BOX'ach, jak dla mnie duze nieporozumienie, i niestety niewiele ma to wspolnego z komputerem wtryskowym.
Zasada dzialania najczesciej jest ta sama czyli: po wpieciu tego w uklad zmieniany jest sygnal z normalnego na sygnal zblizony do "ssania". Poprostu sygnal jest zmieniony na taki jaki idzie z komputera w zimie podczas porannego rozruchu. Efekt tego jest taki ze niezaleznie od warunkow drogowych dawka paliwa i powietrza jest niezmiennie taka sama, co nie sprzyja silnikowi. Zreszta ciagla jazda na "ssaniu" tez mu pewnikiem nie sluzy.Kazdy zrobi jak sam uwaza ale ja bym byl bardzo ostrozny z takimi wynalazkami. Osobiscie sklaniam sie ku drozszej metodzie ale bezpieczniejszej, czyli zmiana softu wykonana przez doswiadczonego "tunera".
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Następna strona

Powrót do Pytam