Temat był wielokrotnie przerabiany na forum, odszukałem wiele potencjalnych problemów jakie mogą powodować bieżący stan mojego auta, ale może ktoś będzie potrafił mi sprecyzować co jest problemem.
Kangoo 1.6 16V automat:
Nagle silnik zaczął nierówno pracować. Miga pomarańczowa kontrolka check engine. Poniżej 2000obr trzęsie silnikiem niemiłosiernie, powyżej pracuje w miare równo, ale brakuje mu mocy. Do tego leci lekki smród z nawiewów, taka spalenizna ale dosyć dziwna

Cewki już były w przeszłości wymieniane dwukrotnie na gwarancji, przy czym wtedy były jeszcze gorsze objawy (gasł na wolnych). Jako ciekawostke powiem, że od ostatniej wymiany w serwisie mam 3 cewki Valeo szaro-błękitne i 1 cewke Sagem bordową.
Stwierdziłem, że może to cewki. Na forum było napisane że najlepiej wykręcić świece i kręcąc rozrusznikiem zobaczyć, która świeca nie iskrzy. Niestety mój klucz do świec jest za krótki (ja mam za krótki czy do Renault trzeba mieć specjalne klucze do świec?). Zamiast tego po kolei odpinałem kostke od każdej cewki. Dla każdej z 4 cewek odłączonych silnik pracował dużo gorzej niż z podłączonymi więc nie zdiagnozowałem która jest uszkodzona.
I pytanie: Czy to możliwe że cewka jest uszkodzona, ale raz działa, raz nie? Rozumiem że najprościej stwierdzić to kupując właściwy klucz do świec i przetestować na świecach.
Drugie pytanie: Czy to może być czujnik wału? Z tego co czytałem objawy są podobne.
Trzecie: A może rozrząd przeskoczył? W książce serwisowej jest napisane że co 5 lat wymieniać, mimo że przebiegowo to dopiero połowa drogi do wymiany.
Dzięki za wszelką pomoc,
Pozdrawiam