Kangoo 1.2 8V gaz sekwencja - przerywa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kangoo 1.2 8V gaz sekwencja - przerywa

Postprzez luksus czwartek, 22 października 2009, 17:02

Witam, jak w temacie posiadam kangurka 1.2 8V z instalacją gazową sekwencyjną BRC zakładaną w czakramie, autko przerywa mi na gazie i gaśnie po wciśnięciu sprzęgła (oczywiście nie za każdym razem), czasem podczas jazdy zaczyna przerywać i zdarzyło mi się iż raz podczas jazdy przerzucił się na benzynę i nie chciał na gaz wrócić, efekt był identyczny jak w momencie gdy skończył się gaz w butli, na przełączniku było pokazane że gaz się skończył i po zabawie, po przełączeniu przełącznika na benzynę i powrocie na gaz przełączył się i jechał. Na niskich obrotach słychać że silnik pracuje nieregularnie, obroty skaczą raz są ok a za chwile spadają by po chwili wrócić na normalne obroty. Był podobny wątek z tym że mój na benzynie śmiga jak wściekły a z gazem różnie to bywa.

Autko świeżo zakupione, było poniżej minimum płynu chłodniczego w zbiorniczku, po przejechaniu trasy i zatrzymaniu się widziałem iż szły bąble z powietrzem do zbiorniczka, dolałem płynu przejechałem ok 10 km samochód o wiele lepiej trzymał temperaturę, wskazówka stała idealnie w połowie, po zatrzymaniu się od razu podniosłem maskę i nie szły żadne bąble do zbiornika, kolega powiedział że to może być uszczelka ale wolał bym się kogoś poradzić nim pojadę do mechanika gdyż nie lubię wydawać zbędnie pieniędzy

Gdyby ktoś mógł wiedzieć jaka może być przyczyna, czy mogę samemu coś sprawdzić czy też od razu do gaziarza jechać bo to może być kwestia regulacji.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich właścicieli kangurków!
luksus
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kangoo 1.2 8V gaz sekwencja - przerywa

Postprzez Lucass czwartek, 22 października 2009, 17:22

Kontrolnie możesz powymieniać filtry fazy ciekłej i gazowej ale najlepiej chyba będzie podjechać do dobrego gazownika. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez luksus czwartek, 22 października 2009, 17:26

Tak też mam zamiar zrobić jutro się wybiorę nie mam daleko a to jest oddział czakramu. A orientujesz się o co może chodzić z tymi bąbelkami powietrza w zbiorniczku na płyn chłodniczy ?
luksus
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass czwartek, 22 października 2009, 18:18

Sprawdź czy ze zbiorniczka nie czuć spalinami. Jeżeli będzie, to prawdopodobnie uszczelka. Jeżeli ze zbiorniczka będzie "dmuchać" to tez będzie objaw. Dziwne osady i olej w zbiorniczku również. Intensywne parowanie z rury wydechowej też. Jutro ma być cieplej. Jeśli na ciepłym silniku będziesz parował to nie wróży dobrze. Przy niskich temperaturach i dużej wilgotności powietrza to zwykle normalne ale przy wyższej temperaturze powietrza nie powinien. Emulsja pod korkiem oleju wskazuje na przeciek płynu do układu smarowania. To sposoby "domowe" - orientacyjne. Warsztatowo trzeba sprawdzić kompresję cylindrów, szczelność układu chłodzenia i obecność spalin (detektorem) w zbiorniku wyrównawczym.
:)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez branio czwartek, 22 października 2009, 18:54

Odpowietrz układ, reguluj zawory i gaz
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez MK piątek, 23 października 2009, 08:37

Czy ludzie przed zakupem nic niesprawdzają, nie robią próby drogowej, nie myślą, przecież to auto po przejechaniu kilku km nie nadaje się do zakupu :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
:roll: :roll: :roll: :( :( :(
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez luksus sobota, 24 października 2009, 06:52

MK napisał(a):Czy ludzie przed zakupem nic niesprawdzają, nie robią próby drogowej, nie myślą, przecież to auto po przejechaniu kilku km nie nadaje się do zakupu :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
:roll: :roll: :roll: :( :( :(

Jak widać miałem wielkie szczęście, przed zakupem przejechałem nim z 15 km i zupełnie nic się nie wydarzało, dopiero na drugi dzień coś się wydarzyło ale będzie ok :)
luksus
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez winiar1983 niedziela, 25 października 2009, 23:30

Sprawdź jeszcze akumulator. Tak tam rzecz. Mój poprzedni samochód (Hyundai Pony 91' 1.5 benzyna + gaz), w akumulatorze robiło się zwarcie między celami i samochód nie jeździł ani na gazie ani na benzynie. Zamykał się elektrozawór na przewodzie paliwowym i w instalacji gazowej. Jak już tutaj wcześniej sprawdź kompresję. Sprawdź też silnik krokowy i czy przypadkiem nie dostaje się do silnika lewe powietrze. Tak na marginesie to nie sprawdzałęś przed pierwszą jazdą próbną poziomu płynu chłodzącego. Jak było poniżej minimum tzn. coś się musiało z nim stać. Pozdrawiam. PS. Nie popadaj w przesadę. Pojedź narazie do gazownika na regulację i przegląd instalacji gazowej.
winiar1983
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam