Ja to chyba a nawet na pewno nie !!!
Przykład :
Kamień mi wyskoczył i zaczęła pękać przednia szyba.
Zgłosiłem - ubezpieczenie zwraca 950 zł, lub płaci rachunki z ASO.
Aso wyceniło naprawę na jakieś 1500 pln netto. (trzeba się umówić, szyba musi przyjść z Francji (7dni) i potem zostawić auto na 2 dni itd.)
Ta sama szyba (Piklington) w Auto Janie z montażem kosztuje 500 netto. (czas - 2 godziny). Mają ją na stanie.
Sieć Auto Jan wymienia pewnie 100 razy więcej szyb niż ASO Renault, więc raczej fuszery nie zrobią.
Dodam, że szybę wymienię w Janie, nie tylko dlatego, że szybciej ale między innymi po to coby jakiś ssyn nie przytulił 1500 PLN za robotę, która jest warta 500 PLN.
Wniosek :
Obawiam się, że w przypadku przedłużenia gwarancji- będzie ona obejmowała tylko niektóre podzespoły lub nie będzie obejmowała całych podzespołów.
Efekt będzie taki, że przy naprawie - kupując np. całą część poza ASO plus naprawa zapłacisz taniej (i zrobisz to o wiele szybciej) niż naprawę w ASO, która będzie teoretycznie gwarancyjna i bezpłatna ale za np. elementy eksploatacyjne, płyny lub np. uszczelki zapłacisz 5 (nie 3 ale 5 !!!) razy więcej.
I jeszcze będziesz miał tak jak ja miałem umawiając się na przegląd - "Panie tylko punktualnie na 8.00 bo mamy wolne miejsce" Odstawiłem na 7.55, o 12.00 przyjechałem zobaczyć co się dzieje a auto dalej stało na placu bo się coś komuś pomyliło. I Pan mi wytłumaczył (oczywiści w sposób grzeczny i dyplomatyczny), że czekać to mogę ja a nie oni.
No i co ja mogę ? Iść do kierownika - jak oni na wyjazdach integracyjnych razem wszyscy wódę (bezalkoholową) piją na pewno.
A propos ASO to mi się taka sztuka nasuwa :
Jak ja was .......nienawidzę
I jak ja wami ........ gardzę
Jak ja się za was ....... wstydzę
W miejsce kropek wpisujemy nazwę ASO w którym dokonujemy przeglądów gwarancyjnych.
PS.
No i programu nie zrobisz bo będziesz nadal miał gwarancje, za którą zabulisz 1300 PLN , a jestem przekonany, że przy tej przedłużonej to będą wszystko robili coby się wymigać.
Gwarancja na dwa lata jest ich psim obowiązkiem, reszta to wyciąganie kasy.
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km