elementy zawieszenia (ile to kosztuje ??)

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

elementy zawieszenia (ile to kosztuje ??)

Postprzez osa-ozo wtorek, 3 maja 2005, 13:47

bylem ostatnio na serwisie troszke,bo po zakupie juz troszke km nalatalem,generalnie cos mi puka w kole i tak poprosze ile co mniej wiecej moze kosztowac bo musze wiedziec jakich kosztow moge sie spodziewac
Sworznie wachaczy-L+P---cena za 2szt.=
Łączniki pionowe L+P---cena za 2szt.=
Łozyska L+P---cena za 2szt.=chyba cos kolo 120zl z tego co wiem
Manżeta prawa zewnętrzna---cena za szt.=
Tuleje przednich wachaczy-4szt=
Jak mozecie i mniej wiecej wiecie to napiszcie ile co kosztuje,chociaz zebym mial jakies pojecie ile kasy szykowac.Aha wszystko z przodu,tyl jest ok.
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: ile to kosztuje ??

Postprzez darecki wtorek, 3 maja 2005, 20:13

osa-ozo napisał(a):bylem ostatnio na serwisie troszke,bo po zakupie juz troszke km nalatalem,generalnie cos mi puka w kole i tak poprosze ile co mniej wiecej moze kosztowac bo musze wiedziec jakich kosztow moge sie spodziewac
Sworznie wachaczy-L+P---cena za 2szt.=
Łączniki pionowe L+P---cena za 2szt.=
Łozyska L+P---cena za 2szt.=chyba cos kolo 120zl z tego co wiem
Manżeta prawa zewnętrzna---cena za szt.=
Tuleje przednich wachaczy-4szt=
Jak mozecie i mniej wiecej wiecie to napiszcie ile co kosztuje,chociaz zebym mial jakies pojecie ile kasy szykowac.Aha wszystko z przodu,tyl jest ok.
A więc po krótce: kompletne wahacze-105zł (nie chciało mi się wymieniać samych silentbloków) i łączniki pionowe(chyba masz na myśli te łączące wahacz ze stabilizatorem)-26zł szt. Te rzeczy kupowałem miesiąc temu więc wiem,a osłona przegubu to ok.40zł. Co do łożysk to pojęcia nie mam. Miłej pracy!
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez osa-ozo wtorek, 3 maja 2005, 22:45

ok,juz mniej wiecej cos wiem,jutro jade na małe serwo,cos mi tam beda robili,napewno nie wszystko-bo tym razem inne rzeczy-amorki na tył+jakies gumy itd.Ale uzbieram, kase i bede walczyl z tym przednim zawieszeniem.A tam gdzie robia znaja sie na robocie,ale czesci kupuje gdzie indziej bo taniej maja zawsze.Jesli znacie ceny jeszcze tych tuleji i samych sworzni to chetnie sie dowiem za ile je kupie.Podstawą jest by kangur byl w pelni sprawny,bo troche km smiga!!
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez misiek288 środa, 4 maja 2005, 09:22

swożeń ok 30pln ze śrubami, tuleja met-gum wahacza 1-szt 28pln, łożysko od 50 do 150 ( w zależności czy z ABS-em), mieszek 30pln.
misiek288
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez _ONE_ środa, 4 maja 2005, 15:10

Proponuję używać przycisku szukaj...
Jakiś czas temu robiłem cosik podobnego i tu znajdziesz większość cen: http://www.kangoo.schron.pl/modules.php ... 79f33fa560
Od siebie dodam... jeżeli zależy Ci na trwałości to zapomnij o tanich silentblokach i sworzniach (sidem , optimal i inny bananasonic) - szukaj:
TRW (Lucas), Lemferder, Swag, Sachs, Febi, Sasic... choć ten ostatni (z autopsji) ostatnio trochę się pogorszył.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darecki środa, 4 maja 2005, 17:47

Wahacze za 105zł które ja kupiłem są z polcar-u,spokojnie wytrzymują 100tys km więc nie są chyba najgorsze...
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez osa-ozo środa, 4 maja 2005, 18:06

Dzis juz zrobilem male zaopatrzenie do kangoo,tzn.troche czesci tych co mieli na stanie pokupiłem
Sworznie wachaczy-L+P-cena za szt.33zl
Łączniki pionowe L+P---cena za 2 szt.32zl
Łozyska L+P---cena za szt.61zl
Manżeta prawa zewnętrzna-ma kosztowac 25zl
Tuleje przednich wachaczy-4szt-tutaj mnie przerazili bo az 53zl za sztuke mam zaplacic, ktos napisal ze sa po 28zl.
Wymienilem dzis amorki z tyłu na kayaby gazowki,autko wydaje mi sie ze zdeycydowanie lepiej trzyma sie drogi,o komforcie nie wspomne ze sie podniosl znacznie bo tamte amorki byly juz ostro wybite.W poniedzialek remont przedniego zawieszenia,nie wiem jeszcze jakie zamowic amorki na przod-gazowki czy olejowki-beda to kayaby.Hmm,tak mysle co jeszcze moze wyjsc podczas tego remonciku...cos co napewno jest zuzyte a mechanik nie rozbierajac jeszcze nic nie zauwazyl tego...mysle tu o tym co pisaliscie czyli poduszki pod kielichami czy jakos tak....
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ środa, 4 maja 2005, 18:33

Tak jak już chyba pisałem może okazać się, że springi na końcach są przerdzewiałe, warto wymienić wszystko to co jest "nad" amorkiem (2 poduszki i łożysko) - będą mniejsze drgania na kierownicy i poprawi się prowadzenie auta na zakrętach... za wymiąnę tych el. nic nie zapłacisz.
Ewentualna przetarta guma pod springami jest do kupienia tylko w renault, ale można pomyśleć np.: o specjalnych kondonach, które zakłada się na gorąco na dolny zwój springa.
Co masz na myśłi pisząc...
Łączniki pionowe L+P---cena za 2 szt.32zl
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio środa, 4 maja 2005, 19:13

Trochę dziwna ta naprawa,wymieniasz prawie wszystko(ja bym się zapłakał),kupujesz,a mechanik jeszcze nic nie widzi.
Kayaba olej 633848 154,gaz 213.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez osa-ozo środa, 4 maja 2005, 20:07

[quote="branio"]Trochę dziwna ta naprawa,wymieniasz prawie wszystko(ja bym się zapłakał),kupujesz,a mechanik jeszcze nic nie widzi.

haeheah(zle mnie zrozumiales,albo niedokladnie przeczytales),no ogladalo go tak naprawde 3 mechanikow na podnosniku,kazdy po kolei w jednym serwisie i stwierdzili co napewno bedzie do wymiany,chodzilo mi o to ze nie rozbierali tych kol,nie rozkrecali wszystkiego-stwierdzili co na bank do wymiany bedzie,a ufam temu serwisowi wiec mysle ze wszystko sie przyda.
kangur 1.9d
d65 srebrna strzała
osa-ozo
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam