kilka szczegółowych pytań do 1,5 dci

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

kilka szczegółowych pytań do 1,5 dci

Postprzez albertalbert czwartek, 5 maja 2005, 19:01

witam
posiadam osobowego kangoorka 1.5dci z intercoolerem czyli chyba 80 kM, chyba bo nikt tego nie wie. Auto sprowadzone i zbieram info o nim teraz. Sprawa pierwsza to czy kontrolka w kształcie oliwiareczki powinna gasnąc przed odpaleniem silnika? ( co powinno a co niepowinno sie swiecic po przekreceniu kluczyka przed odpaleniem sil ? ) Podobno jesli to jest cisnienie oleju to cos jest nie tak. 2- zegarek zatrzymuje sie wraz z wyciadnieciem kluczyka i zawsze pokazuje niewłasciwa godzinę, jak to usunąc? , 3- czy pedał sprzegła powinien cieżko chodzic? jak stoje na swiatłąch to az pomagam sobie ręką zeby mi nogi nie podnosiło :D , nie mam pojecia jak powinno być, 4- po wymianie dachu została przecieta wiązka przewodó od lampki w podsufitce oraz antena, antene odnalazłem w przednim prawym słupku a tej wiązki nigdzie nie moge znależc, któredy ona schodzi na dół? , 5- czy w kangoo jest mozliwosc przełaczenia obiegu powietrza na wewnętrzny?
Jak na razie to tyle pytanek , jesli ktos zna odpowiedz chociarz na czesc to z góry dziekuje.
Pozdrawiam wszystkich
albertalbert
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez darecki czwartek, 5 maja 2005, 20:30

Chyba po niezłym dzwonie jest Twój kangurek :?: 8O
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: kilka szczegółowych pytań do 1,5 dci

Postprzez sw czwartek, 5 maja 2005, 21:46

Jak to fachowcy z tej branży mówią wyglada, ze autko było lekko dotknięte.
1. Kontrolki: Przed włączeniem rozrusznika możesz mieć dyskotekę, natomiast po odpaleniu powinno wszystko gasnąć. Jeśli ciśnienie nie gaśnie, to sprawdź na wyswietlaczu ile masz oleju (wcisnij raz przycisk przy wyswietlaczu, pojawią się kółeczka, poza tym powinno pisac "oil ok").
2. zegarek powinien gasnąć, ale nie powinien się resetować. Jeśli się resetuje, to któryś z miliona kabelków nie ma prądu, choć mieć go powinien.
3. pedał sprzęgła chodzi średnio ciężko. nie wiem jak jest regulowana siła docisku sprzęgła, ale być może sprężyna (jeśli tam jest) zbytnio się naciąga lub ma niewłaściwe parametry. Poza tym - na światłach nalezy stać na luzie, ale to już inna bajka.
4. wydawało mi się, że antena idzie lewym słupkiem, ale być może się mylę. kable schodzą wyłącznie w profilu przedniego słupka (lewego i prawego).
BTW: czy oryginalnie to był kabriolet? ;)
5. obieg wewnętrzny jest przy klimie, nie wiem czy bez klimy jest taka opcja.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez albertalbert czwartek, 5 maja 2005, 22:59

ok. Dziekuje za info.
Eracając do kontrolek opowiem to inaczej. Po przekreceniu kluczyka zaswiecają sie wszystkie i pozostaje tylkoakum i cos tam jeszcze ale kontrolka oleju gasnie zanim zapalam silnik.
A co do wiązki przewodów od lampki sufitowej to jesli zakłądając ze tylko przednie słupki sa przeznaczona na kabelki to któredy powinny one wyjsc, czy tym otworem gdzie jest przyłącz do drzwi ?
Bo antena napewno schodzi słupkiem od pasazera i wychodzi własnie takim otworem.
albertalbert
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Wiz piątek, 6 maja 2005, 06:32

albertalbert napisał(a):witam
posiadam osobowego kangoorka 1.5dci z intercoolerem czyli chyba 80 kM, chyba bo nikt tego nie wie.

Zaden z silnikow 1,5 dCi w Torbaczu nie ma intercoolera :(
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez albertalbert piątek, 6 maja 2005, 07:39

tu niepodejmę dyskusji bo sie na tym nie znam ,a o intercoolerze to sie dowiedziałem od mechesa . Wynikało to z tego ze pod chłodnicą wody i klimy jest taka mała chłodnica podobno piwietrza i ze to to.
To wszystko jednak szczegóły w stylu kabrioleta i delikatrnej stłuczki ,a mnie bardziej zalezy na info gdzie ta pechowa wiązka od lampki sufitowej wychodzi :D
pozdrowionka dla zainteresowanych :wink:
albertalbert
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MK piątek, 6 maja 2005, 08:10

Wiz :!: :idea: :? Nie masz racji, słabsze 1,5dci nie ma chłodnicy powietrza, a silniejsze ma chłodnicę.
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt piątek, 6 maja 2005, 11:40

Wiz napisał(a):
albertalbert napisał(a):witam
posiadam osobowego kangoorka 1.5dci z intercoolerem czyli chyba 80 kM, chyba bo nikt tego nie wie.

Zaden z silnikow 1,5 dCi w Torbaczu nie ma intercoolera :(

80 KM ma
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Bullitt piątek, 6 maja 2005, 11:41

albertalbert napisał(a):ok. Dziekuje za info.
Eracając do kontrolek opowiem to inaczej. Po przekreceniu kluczyka zaswiecają sie wszystkie i pozostaje tylkoakum i cos tam jeszcze ale kontrolka oleju gasnie zanim zapalam silnik.
A co do wiązki przewodów od lampki sufitowej to jesli zakłądając ze tylko przednie słupki sa przeznaczona na kabelki to któredy powinny one wyjsc, czy tym otworem gdzie jest przyłącz do drzwi ?
Bo antena napewno schodzi słupkiem od pasazera i wychodzi własnie takim otworem.

Przewody do lamki sufitowej idą lewym środkowym słupkiem
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Wiz piątek, 6 maja 2005, 15:57

MK napisał(a):Wiz :!: :idea: :? Nie masz racji, słabsze 1,5dci nie ma chłodnicy powietrza, a silniejsze ma chłodnicę.

W takim razie w moim wymontowali :D
Sprawdzalem (dylalem paluchem po rurach) i wyszlo mi ze powietrze zasysane jest zza/obok prawego reflektora. Moje dochodzenie potwierdzil znajomy mechanik - ktos w takim razie sciemnia :D
Za jakies 2h bede schodzil do samochodu to jeszcze raz spojrze na tego "intercoolerka" - czy jest czy go nie ma :)
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Następna strona

Powrót do Pytam