Jestem po robocie

Wydawało się to bardzo proste, ale tylko wydawało się... bo pękła linka, która jest mocowana w najbardziej kretyński sposób jaki widziałem. Dla przypomnienia dodam, że w bocznych prawych drzwiach jest:
- 1 linka od zew. klamki
- 1 linka od wew. klamki
- 1 linka od bolca blokady
- jeden zamek (z siłownikiem) i zaczepami na 3 linki
Pękła ta pierwsza linka, bo prawdopodobnie została fabrycznie źle założona (załamana). Rozerwanie linki powstało przy klamce (na szczęście). Od tej strony wystarczy zapodać nową linkę najlepiej zakończoną srubą przykręconą do ucha klamki. Problem stanowił drugi koniec linki przy zamku. Zamek trzeba wykręcić (trzy śruby od tyłu drzwi) i przy okazji przedmuchać i umyć. Problemem jest sposób zakończenia pancerza linki i wykończenia samej linki. Tutaj potrzebny jest mały warsztacik, aby dorobić jakieś mocowanie - brawa dla konstruktorów

Nie miałem zbyt dużo czasu na eksperymenty i postanowiłem połączyć fragment nowej linki (przy klamce) ze starą linką biegnącą od zamka. Jedenym rozwiązaniem było przecięcie pancerza (ok 15 cm od klamki, za uchwytem pancerza). Do połączenia linek użyłem łącznika z plastykowej kostki elektrycznej - taka rurka z dwoma otworami na śrubki. Odciąłem plastykową osłonę kostki i już miałem metalową rurkę przez którą przełożyłem oba końce linki i mocno dokręciłem śrubkami

Jest jeszce jeden problem - przecięty pancerz przestaje zachowywać się jak pancerz - linka blokuje się i rusza się razem z pancerzem. Po ustaleniu długości linki i skręceniu śrubami musiałem połączyć oba końce pancerza w całość. Użyłem do tego kawałka gumowego przewodu o większej średnicy (aby nie zablokować w środku pracującej linki z łącznikiem)Naciąłem jego końce, aby łatwiej dopasowały się do pancerza i ścisnąłem na końcach plastykowymi opaskami.
Potrzebne elementy:
- linka rowerowa (ta cieńsza

) 2zł
- śruba z nakrętką i podkładkami 1zł
- kwałek gumowej rurki o wew śr ok 1cm - z węża ogrodowego sąsiada
- 4 opaski zaciskowe - 40gr
- trochę smaru do przesmarowania linek
A i na koniec cosik śmiesznego

Przy okazji operacji ściągania tapicerki

z drzwi rozleciało się mocowanie śruby wew. klamki - taki mały nagwintowany pierniczek z plast. ramką bez którewgo nie da się
tego złożyć do kupy. Można go kupić... oczywiście tylko w renault... 12 zł