Moje zdanie jest następujące:
Jeżeli ktoś będzie chciał, a na forum to, czego szuka jest - to to coś znajdzie.
Jeżeli komuś nie chce się szukać, a chciałby od razu gotowe rozwiązanie, to chyba nie u nas. Z całym szacunkiem dla nagłych przypadków, rzadko się one zdarzają aż tak nagle, by nie można było poświecić choćby i godziny na przeszukanie forum. Ale przeszukanie inteligentne, tzn ze świadomym użyciem wyszukiwarki, która wbrew temu, co twierdzą niektórzy, nie jest beznadziejna i idiotyczna. Trzeba tylko przeczytać instrukcję do niej, napisaną dość przystępnym językiem.
Alternatywą jest napisanie alarmującego posta. Zwykle nawet najbardziej zatwardziali tępiciele leni w takich nagłych sytuacjach odpuszczają.
Alternatywą drugą jest Assistance
Stworzenie specjalnego działu z tutorialami oczywiście jest możliwe, ale póki co nie widzę sensu jego zakładania z jednej zasadniczej przyczyny. JEST ICH ZA MAŁO.
Nie widzę natomiast przeszkód, by inicjatorzy i popierający pomysł zaczęli sami tworzyć tutoriale i je zamieszczać na forum stawiając przez to podwaliny pod nowy dział.
Bo bardzo łatwo mówić/pisać - "zróbmy" - w domyśle - "zróbcie".
Osobiście kilka napisałem i zamieściłem. Nie twierdzę, że napracowałem się po pachy, ale jakiś czas musiałem temu poświęcić i w związku z tym z obrzydzeniem myślę o tym, że ktoś kto nie napisał nigdy żadnego sensownego posta (albo nie zapisał w ogóle nic) naprawi czyjś samochód wg mojego tutoriala i weźmie za to niemałą kasę. Bo warsztatowi mechanicy też nasze forum czytają. Nie tylko zresztą nasze
Jeżeli zdecydujemy się kiedyś (jak będzie dostatecznie dużo materiału) na stworzenie takiego działu, to dostęp do niego na pewno nie będzie otwarty dla wszystkich. Niestety takie są bandyckie prawa kapitalistycznej ekonomii.
Tutorialowym doicielom mówimy zdecydowane nie!