przez Szumak czwartek, 12 sierpnia 2010, 20:05
mDirect: OC na ciężarowy 350zł w drugim roku (październik 2009). Za OC/AC/NNW + pełny assistance na Europę płaciłem coś około 1200zł
A co do zmiany na osobowy to właśnie to zrobiłem (czekam jeszcze na dowód). Jedziesz do okręgowej stacji kontroli pojazdów i zlecasz dokonanie przeróbek. Nie każda stacja czy warsztat może to zrobić, musi mieć odpowiedni wpis PKD.
Warsztat wystawia zaświadczenie o dokonaniu zmian konstrukcyjno-adaptacyjnych nadwozia zgodnych z normami i przepisami homologacyjnymi. Otrzymujesz od nich również odpis z KRS i jakieś tam jeszcze inne zaświadczenie, że mogą wystawić w/w dokument.
Ja robiłem dodatkowo i za jednym zamachem okresowe badanie techniczne LPG, koszt całości 300zł
Z plikiem dokumentów, starym dowodem i książka pojazdu idziesz do wydziału komunikacyjnego i składasz podanie o zmianę dowodu rejestracyjnego.
Ja zmieniałem miejsce zamieszkania, więc z nowymi tablicami i kompletną wymianą dokumentów koszt zamknął się w 250zł, czyli cały interes wyniósł mnie 550zł.
Na koniec powiadamiasz swojego ubezpieczyciela o zmianie przeznaczenia pojazdu. Wysyłałem skany dokumentów i otrzymałem aneks do polisy ubezpieczeniowej.
To tyle. Zdemontowaną kratę można sobie zatrzymać, warsztat wyrzuca ją na złom.
Suzuki Marauder [2001]:

Suzuki Burdelmam C50 [2006]

Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:

Była: Babcia Asia 1.8 [1994]: