ponownie kntrolka świec

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: ponownie kntrolka świec

Postprzez smi3szny piątek, 6 kwietnia 2012, 11:48

Czy ta pompa wtryskowa odpowiada za cisnienie na listwie wtrysku? Glupie pytanie ale kto pyta nie bladzi... Jestem laikiem nie znam sie na tym... :(
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez smi3szny piątek, 6 kwietnia 2012, 15:34

Obiecane Screeny.
Po wcześniejszym wykasowaniu błędów dziś rano wyskoczył ten oto bład :cry:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie przez program CLIP przy włączonym silniku został uruchomiony jakiś test. Program sterował silnikiem, obroty same rosły do ok. 3000-3500 obr. Po teście wyskoczyło :o :o :o :o :o
Obrazek

Pierwsze trzy błedy świeciły na czerwono, czwarty mrygał
Nie rozumiem błedu 1 i 3. Przy pierwszym podłączeniu CLIPa wiatrak nie chciał się włączyć na dużym biegu. Stwierdziłem, że skoro się włączył na małym lub niskim biegu (opcja w CLIPie) to poprostu nie ma czegoś takiego jak duży bieg. A trzeciego nie rozumiem bo moj skoczek nie ma i nie miał kilmatyzacji...

A tu są parametry silnika.
Obrazek
Obrazek

Proszę o wszelkie informacje i porady co robić, za co się wziąść i jak to ogólnie wygląda bo jak dla dla mnie to tylko wyniki z cyframi których nie rozumiem...
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike piątek, 6 kwietnia 2012, 23:06

Przed pompą to już tylko trzeba sprawdzić, czy nie ma dużych ilości powietrza w paliwie w przewodzie zasilającym pompę, jeśli masz fabryczne - przezroczyste gołym okiem widać ewentualne pęcherze powietrza. Dodam, że niewielkie są całkiem normalne, następnie zawór EGR - sprawdzić w jakim jest stanie. Ale zakładam się o dobrą flaszkę, że to ubita pompa. Pozostałymi błędami na razie nie masz się co przejmować. Zanim zmieniliśmy pompę w moim torbaczu, również pokazywało około 8 błędów, między innymi - pedał przyspieszenia, po zmianie 0 błędów. BTW: Być może coś zostało źle wybrane przy uruchamianiu CLIPa, stąd błędy od strony klimatyzacji. CLIP zaczął szukać klimy i jej nie znalazł - więc walnął błędem.

Dlaczego stawiam na pompę? zobacz na ciśnienie zalecane na listwie: 1024 bar, u Ciebie to jest 770. Zwyczajnie pompa nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia do wtrysków.
Mam kabel (tani z allegro) z programem DTT2000 - francuski interfejs i u mnie ciśnienie było też w granicach 600-750 na wyrzucanym błędzie. To samo w badaniu tematu osiągnął spec, przy założeniu testera.

Także sprawdź powietrze, EGR i jeśli nie pomoże - to pompa. Na szczęście pompy nie trzeba programować (tak mi się przynajmniej zdaje), tak jak ma to miejsce w przypadku wtrysków.

Powodzenia!
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez smi3szny sobota, 7 kwietnia 2012, 10:40

Pęcherzyków powietrza dużych nie ma... Ale to zależy jak i kto patrzy... Zaraz odpale silnik i zrobie kilka fotek i zamieszcze w wątku...

A co do EGR to gdzie go szukać i co z nim zrobić? Wyjąć? Jak? Wyczyścić? Czym? Gdzie go zlokalizować? Jakieś zdjęcie podglądowe?
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 7 kwietnia 2012, 11:28

Nie jestem w tym temacie specem, ale czy nie jest czasem tak, że jak są padnięte wtryski i np duża ilość paliwa idzie z nich powrotem, to ciśnienie na listwie może być za małe? I to nie wina pompy, ale wtrysków.
Co do EGR szukaj w rejonie kolektora wydechowego. Czyści się czymś mokrym. Ropa, nafta. Raczej nie papier ścierny ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez smi3szny sobota, 7 kwietnia 2012, 11:51

Lucass nie strasz mnie... W poniedziałek odebrałem samochód z warsztatu z nowymi zregenerowanymi przez <R> wtryskami........
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 sobota, 7 kwietnia 2012, 20:03

http://www.youtube.com/watch?v=lJdkiAaf2zg

Czyszczenie zaworu EGR w Renault Kangoo 1.5 dci (tu akurat Renault Clio 1.5 dci )
Tu masz filmik,nic trudnego,chwila i zrobione...nie zniszcz metalowej podkładki-uszczelki-dystansu podczas zbijania zaworu,ściągania z silnika...przygotuj ropę,benzynę,pędzel,przy okazji wymień filtr powietrza,styki czujników popsikaj kontakt sprayem...

Ps.Przy okazji jak często,trzeba,należy,można rozbierać i czyścić zawór EGR?Jakie są efekty,skutki zużycia całkowitego czyli kiedy nowy?Co w nim trzeba koniecznie wymienić czyli przy talerzyku,tłoczysku?
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez aleksandra sobota, 7 kwietnia 2012, 20:25

Miałam błąd ciśnienia na listwie = wszystkie 4 wtryski przepuszczały ...na innym kompie błąd w wersji ang. CIŚNIENIE RAIL
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez smi3szny sobota, 7 kwietnia 2012, 21:21

@aleksanda
Przez ten tydzień zrobiłem kangoo zaledwie 500km. Gdyby znów poszły wtryski kulka w łeb... ale to nie możliwe...chyba ;)
Negocjuje aktualnie cenę pompy tej z gwarancja rozruchową za 299 zł :)

@czarek
dzięki za linka :)
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike niedziela, 8 kwietnia 2012, 00:42

Niestety, moje wtryski były po regeneracji i komputer wywalał błąd "niskie ciśnienie na listwie" - powodem była pompa. Po wymianie błąd zniknął.

Dzisiaj krótko ale dopiero skończyliśmy z małżonką przygotowania do świąt :]
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam