Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Postprzez Kikkiriki wtorek, 2 grudnia 2014, 10:33

Dzięki, no właśnie przeglądając ogłoszenia widzę ze 1.2 16V można kupić w nowej budzie. Obawiam się jednak co do mocy silnika. Obecnie mam Scenica 1.6. 16V zagazowanego i szczerze mówiąc na trasie w 2 osoby średnio sobie radzi:( a spalanie też niemałe. Drugie auto potrzebuję do dojazdów do pracy, czasem trzeba będzie przewieść jakiś niewielki załadunek. Wybór padł na Kangura. Czy przebieg w granicach 170 000 w benzynie jest jeszcze do przełknięcia?
Kikkiriki
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez jacQ środa, 3 grudnia 2014, 15:54

Cześć
Miałem 1.9 wolnossący (bez tdi) a obecnie pomykam (przepraszam- przemieszczam się) 1.2 16V . Nie na darmo mówią o nim jeżdżący kiosk (gabaryty i zwinność) . Jeżdżę praktycznie tylko praca-dom , pomimo że ok. 10 km za miastem to z racji przebudowy drogi - 2 rok cały czas w korkach, więc można powiedzieć że jest to cykl miejski. Spalanie w lato 6.5 litra w zime 7-7.5 litra - bez gazu.
Na pokładzie zwykle jestem ja + 2-3 dzieci więc bez przeciążeń. Na trasie prędkość ekonomiczna +/- 90 km/h
Podsumowując: 1.2 zwinny i zrywny nie jest ale po mieście styka. Na trasy do szybszej jazdy albo do wożenia ładunku odradzam.
1.9 tdi będzie starszy rocznikowo jak napisał Lucass więc pewnie większy przebieg - ale mocniejszy.

Gdy zmieniałem auto to szukałem 1.6 w benzynie bo pomimo że większy silnik to nieprzeciążony w porównaniu do 1.2 więc myślę że spalanie jest zbliżone (a zawsze pod pedałem masz zapas mocy na awaryjne sytuacje).
pozdro ze szkieletczyzny
jacQ
ex 1.2/D4F 730/Campus'07 oklejony srebrny
ex 1.9D/F8Q 632/RN'01 biel lodówki
jacQ
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez tomo poniedziałek, 8 grudnia 2014, 12:30

tomo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez hudyjan wtorek, 9 grudnia 2014, 15:15

Do kikkiriki
Jeżeli Scenic 1,6 16V dla Ciebie jest za wolny, to przy Kangurze 1,2 16V się zapłaczesz. Mi osobiście 75KM w zupełności wystarczy - do pracy mam 20km, większość obwodnicą i prędkość wyższa niż 90-100 nie jest potrzebna. Jeżdżąc 130-140 zyskałbym na tej trasie 2-3 minuty. A jeżeli jadę gdzieś dalej, to 110km/h też wystarczy, bo w Polsce naprawdę mało jest dobrych i bezpiecznych dróg, zwłaszcza, jeżeli jeździ się z dziećmi. No ale to są moje potrzeby, a nie twoje.
1,2 16V żółta dziewczynka z 2002
hudyjan
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czarek0402 wtorek, 9 grudnia 2014, 16:20

hudyjan napisał(a):Do kikkiriki
Jeżeli Scenic 1,6 16V dla Ciebie jest za wolny, to przy Kangurze 1,2 16V się zapłaczesz. Mi osobiście 75KM w zupełności wystarczy - do pracy mam 20km, większość obwodnicą i prędkość wyższa niż 90-100 nie jest potrzebna. Jeżdżąc 130-140 zyskałbym na tej trasie 2-3 minuty. A jeżeli jadę gdzieś dalej, to 110km/h też wystarczy, bo w Polsce naprawdę mało jest dobrych i bezpiecznych dróg, zwłaszcza, jeżeli jeździ się z dziećmi. No ale to są moje potrzeby, a nie twoje.

Ogólnie tak, zgadzam się, około 100-120km/h to tak w sumie ekonomicznie, do 100km/h (średnia prędkość zawsze mniejsza) spalisz około 5l, zawsze jest w końcu jakieś skrzyżowanie, rondo, korek, wypadek, ciężarówka, ciągnik, inne Kangoo, które Cię wyhamuje, spowolni, a te wyprzedzane auta, w tym czasie dojadą za Tobą. Zyskasz trochę czasu, a spalisz więcej. Jakbyśmy śmigali głównie autostradami, to te około 150km/h, 6 bieg by się już przydał. ;)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Stiopa wtorek, 9 grudnia 2014, 18:35

No mi 6-tki czasem brakuje :D.
Kangoo I 1.2 8V 60KM '98r
Jedyny MV941 z takim zderzakiem :D

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Stiopa
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kamil73 poniedziałek, 5 stycznia 2015, 07:52

Szukam sobie samochodu typu Berlingo/Partner/Kangoo/Doblo. Do wydania mam około 9000 zł. Preferuję raczej benzynę (z lpg) z silnikiem 1.4, 1.2 wydaje mi się za słaby, a 1.6 będzie dużo paliłi i mało jest ich w sprzedaży. Rocznie auto będzie robiło w granicach 15000-17000 km, po połowie miasto i 25 km trasa. Parę razy w roku wypadnie 350 km trasa. Samochodem będę jeżdził sam, czasem we dwójkę, a w 95% bez żadnego ładunku.
Ile realnie w mieście, a ile w trasie palą (najlepiej lpg) wasze Kangury ? Czy z tym silnikiem 1.4 nie męczy się auto w trasie ? Jak jest z braniem oleju ?
Znalazłem już 2 ogłoszenia Kangurów 1.2 z przebiegiem około 240-250kkm i z robionym już silnikiem. Czy są one takie słabe, że po tym przebiegu wymagają już remontu, czy może to przypadek ? Jak wypadają koszty utrzymania benzyny (z lpg) w porównaniu do diesla ?
Może będzie dla mnie lepszym wyborem Doblo I z silnikiem 1.9 jtd 105 KM ? Boje się jednak tych nowszych diesli i wydatków związanych z dwumasą i wtryskami. Temu bardziej skłaniam się ku benzynie.
Proszę o Wasze opinie, za wszystkie będę bardzo wdzięczny.
Visca el Barca !!!
Grupa krwi - B Rh "-"
------------------------------------
Model Kangura - intensywnie szukam :).
kamil73
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Vesper88 poniedziałek, 5 stycznia 2015, 11:16

A może kup Kangoo z silnikiem 1.9 D- aktualnie takim jeżdżę i powiem Ci dużo nie pali(jeśli dobrze wyliczyłem to 6-7l. Jeżdżę głównie po mieście w weekendy dłuższe trasy )a w momencie zakupu miał zrobione 350tyś i chodzi pięknie. Wszystkie za i przeciw pewnie podpowiedzą Ci bardziej doświadczeni koledzy na forum.
Kangoo 1.9D 99r

Mateusz

http://www.trofex.com.pl - puchary, medale, statuetki, gadżety reklamowe.
Vesper88
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez tommies poniedziałek, 5 stycznia 2015, 11:58

Dobór silnika w dużej mierze zależy od sposobu użytkowania auta. Jeżeli robisz niewielkie przebiegi, z niezbyt ciężkim ładunkiem i głównie w mieście, to 1.2 16V da radę.
Ten silnik nawet w Clio nie jest demonem mocy, a w Kangoo powiedzmy że służy do przemieszczania bo o jeździe nie ma mowy ;) Odwdzięcza się za to niskim spalaniem i generalnie to bardzo niezawodna jednostka. Remont to chyba po gigantycznym przebiegu. Dobry olej syntetyczny, regulacja zaworów i silnik ten przeżyje resztę samochodu.
1.6 jest znacznie mniej spotykane w Kangoo. To także bardzo przyzwoity silnik. Większa moc i moment dają większy komfort przy użytkowaniu, szczególnie na trasie przy wyprzedzaniu. Różnica w spalaniu nie będzie tak duża jak by się niektórym wydawało. Wg czystych danych technicznych średnia różnica w spalaniu to 0,5l/100, w trasie 0,2l ale za to w mieście to już 0,8l. Myślę, że w okresie zimowym te różnice mogą być nawet większe.
Diesle wiadomo - zupełnie inna bajka ze spalaniem. W przypadku Kangoo 1.5 dci ma niezbyt udany osprzęt i przez to uchodzi za awaryjny. Ta opinia sprawia jednak, że Kangoo z 1.5 dci można kupić za tą samą cenę co wersje benzynowe, a czasami mam wrażenie, że nawet taniej.
Ja kupiłem z silnikiem diesla z pełną świadomością. Nawet jeśli jeśli będę miał pecha i za jakiś czas będę musiał zmienić zaworki we wtryskach czy kupić używane turbo, to i tak znacznie niższe spalanie mi to zrekompensuje.
tommies
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Mascot poniedziałek, 5 stycznia 2015, 13:25

Problemem dCi jest to, że nie wiesz jak kto go używał, jakie paliwo lał, czy upalał turbo, czy o nie dbał.
Ceny części do silników Diesla, spadają. Common Rail, turbosprężarka, to osprzęt już stosowany standardowo w każdym Dieslu.
dCi te które są w Kangoo I phase I i II, jeżdżą bez dmumasu, piezoelektrycznych wtryskiwaczy, i zmiennej geometrii.
Opinia o ich awaryjności jest i będzie. Jednak patrząc na cuda jakie robią inni producenci, na przykład niemieccy od 3 cudów motoryzacji ... dCi są w miarę OK :) Ich " żywotność " planowana jest na 300 000 - 350 000 km.
Nowoczesne technologie, powoli wchodzą ( no, już weszły ) do " prostych " benzynówek.

Rocznie mam podobne naloty co ty, nieco po mieście, trasą na uczelnie. Ze spalania, jestem zadowolony - w lato, 5 - 5.5, w zimę w cyklu miejskim 6.5 - 7 l/100km.
Ceny ? Wtryskiwaczy nie robiłem, turbo też. Sprzęgło wraz z wysprzęglikiem wyszło mi 1100 zł. Olej 4 l, filtr powietrza, kabinowy, oleju - to koszty ok 150 zł + robocizna. Filtr paliwa ( Purflux ) - 100 zł. Koszta przyzwoite.

Czy ryzykowałbym zakup dCi do 9 000 zł ? Jeśli znałbym konkretny egzemplarz dokładnie - kupiłbym. W innym przypadku, od handlarza, Mietka z komisu - zdecydowanie nie.

1.9 D55 i D55 to stary klekot, który był chyba oferowany w ph.I i ph.II Express. Motor pewnie przeżyję budę.
Był jeszcze 1.9 dTi, czyli turbo i pompa rotacyjna zamiast CR. Potrafi pluć olejem.

Fiatowskie JTD, montowane także w Alfach, Saabach, Oplach, to jedne z najlepszych Diesli na rynku do 2.0, o ile nie najlepszych.

A benzyn to już nie znam w ogóle :mrgreen: :mrgreen:
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam