Polecam CB w Kangurze

Pytania i porady dotyczące audio, CB i nawigacji satelitarnej i tel. komórkowych w naszych samochodach

Postprzez kavka wtorek, 30 sierpnia 2005, 21:41

Pomysł z oznaczeniem miejsca, w którym znajduje się rysa i jego wykonanie wraz z dołączonym komentarzem super

Ciesze że sie spodobało :lol: :lol:

Mam nadzieje kavka, ze wyciales troche tej gumy ze srodka, zeby przy waleniu klapą lakieru ze slupka nie starło.

No właśnie tak myślem co tu wykombinować i znów Twoja pomoc jets przydatna :wink: Już sie lakier troche obdarł ale lekko . Jutro zrobie tak jak mówisz . Jeszcze raz wielkie dzięki :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw środa, 31 sierpnia 2005, 07:09

No to zdradze jeszcze jeden trick - jesli bedziesz mial problemy z zasiegiem, albo beda Cie słabo słyszeć, to daj antene troche wyzej. Problem w tym, ze promiennik nie powinien mieć żadnych ścian koło siebie, a tu jest ukryty za autem. Nie musi to wystąpić (u mnie np. jest ok), ale rozchodzenie sie fali w takim przypadku jest nieobliczalne. :)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka środa, 31 sierpnia 2005, 09:30

U mnie ten uchwyt jest na tej wysokości co u Ciebie , ale narazie nie odnotowałem gorszych zasięgów . Mam kolege co ma stacje to zobacze jak teraz będzie , bo poprzednio to łapałem go z około 15 km .

Ale tak apropo podwyżania uchwytu to nie jest zabardzo wykonalne bo później klapa zaczyna się zaginać i uchwyt się kantuje .
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot środa, 31 sierpnia 2005, 10:46

15km - to masz ładny zasięg. Jam mam Cobra20+ i antenkę magnetyczną K-30 o długości 1m. Zasięg w mieście to 3-4 km, poza miastem 5-8km. Choć bywają dni, że łapię z dalszej odległości - ponad 10km.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot środa, 31 sierpnia 2005, 10:57

A jeśli chodzi o zasięg to na trasie Przasnysz-Elbląg -Gdańsk nadaje jakiś idiota. Musi mieć bardzo silny nadajnik bo słychać go bardzo daleko i bardzo wyraźnie. Uniemozliwia normale gadanie przez CB.
We Wrocku też coś jest nie tak bo tam słychć często jakieś gadki po włosku - szczególnie na trasie do Oleśnicy.
Gdzieś jeszcze spotkałem się z takim cudakiem, który głupoty plecie, chyba w Krakowie.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka środa, 31 sierpnia 2005, 11:05

15km - to masz ładny zasięg

No tylko to była rozmowa ze stacją , a pozatym 150 cm bata robi swoje :wink:

jeśli chodzi o zasięg to na trasie Przasnysz-Elbląg -Gdańsk nadaje jakiś idiota. Musi mieć bardzo silny nadajnik bo słychać go bardzo daleko i bardzo wyraźnie. Uniemozliwia normale gadanie przez CB.
We Wrocku też coś jest nie tak bo tam słychć często jakieś gadki po włosku - szczególnie na trasie do Oleśnicy.
Gdzieś jeszcze spotkałem się z takim cudakiem, który głupoty plecie, chyba w Krakowie

No to ja jak jest zachmurzone niebo to tak samo niemców , rusków , włochów , francuzów słysze ,ale to dlatego że jest lepsza propagacja . A jeśli chodzi o takich debili przeszkadzających w rozmowach to i na śląsku ich ie brakuje . Ostatnio jeden gośc co chwila śmiał się jak debil :lol: Aż wkońcu ktoś go od downów powyzywał to sie uspokoił . Ale zawsze się jakiś bezmózg znajdzie . Pzdr .
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw środa, 31 sierpnia 2005, 11:16

PanKot napisał(a):15km - to masz ładny zasięg. Jam mam Cobra20+ i antenkę magnetyczną K-30 o długości 1m. Zasięg w mieście to 3-4 km, poza miastem 5-8km. Choć bywają dni, że łapię z dalszej odległości - ponad 10km.

Mówią, że magnes lepszy niz antena na klapie, ale ja w to nie wierze. 1,5m bata przykrecone na klapie daje mi do 20km zasiegu (sprawdzone kilkukrotnie) oczywiscie przy dobrej pogodzie.

Ja mam uchwyt wyciągnięty maksymalnie do góry (na samym początku wygięcia klapy).
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka środa, 31 sierpnia 2005, 11:42

Mówią, że magnes lepszy niz antena na klapie, ale ja w to nie wierze. 1,5m bata przykrecone na klapie daje mi do 20km zasiegu (sprawdzone kilkukrotnie) oczywiscie przy dobrej pogodzie.

Pierwszy raz słysze ze magnes jest lepszy od uchwytu . Wiadomo że lepszy uchwyt bo ma kontakt z masą . A w magnesie mase robi sam magnes który jest niewielki . Sam miałem magnes jakieś 3 dni (sprzedałem zeby kupić antene na stacje :wink: ) noi powiem szczerze że nagorzej nie było ale to była moja pierwsza styczność z Cb także sie zabardzo nie znałem . Wkażdym razie teraz jestem zadowlony . A tak apropo tego 15 km na mojej antenie to mierzyłem teraz na mapie to na przeszczał to było jednak jakieś 8 km , także sory za przekłamanie :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez sw środa, 31 sierpnia 2005, 13:23

Mój rekord zasięgu to jakieś 600km - złapałem gości ze Szczecina będąc pod Krakowem, a słyszałem ich, jakby byli obok. Oczywiście pogoda była idealnie zachmurzona. :)
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez kavka środa, 31 sierpnia 2005, 14:37

Mój rekord zasięgu to jakieś 600km

A i tak się zdarza :wink: Mój rekord to jak narazie jakieś 30-50 km . Jechałem A4 byłęm zaraz za zjazdem na Jaworzno a słyszałem gości zza centrum Krakowa (lecieli na Wieliczke) . I również słyszałem ich jakby byli obok . I jaka była pogoda :D :wink: No oczywiście że piękne zachmurzenie :wink: Pzdr .
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio, CB, nawigacja, mobile