Czas rewolty !!! :)

Pomysły dotyczące działania Klubu

Postprzez loocky środa, 21 grudnia 2005, 20:52

branio napisał(a):Loocky-byku gdzie byłeś jak Cię nie było??

Zajrzyj na
Sprawy klubowe ---> Inne ---> Gdzie ja byłem jak mnie nie było
loocky
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik czwartek, 9 marca 2006, 20:39

No to lecimy :!:
Teraz bez ściemy, oczekuję informacji na PW kto w co może łapki wsadzić. Myślę, że tak:
- trzeba moderować forum
- trzeba uruchomić sekcję NEWSów
- trzeba zrobić stronę startową (kto zna flesza albo inne bajery?)
- można zrobić dla chętnych tą newsgrupę
- można zrobić artykuły, posklejać podobne posty w całość, pozmieniać tematy tematów ( :lol: )
- a może by tak encyklopedia z całą wiedzą o Kangoorkach? :roll:
cdn.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK piątek, 10 marca 2006, 22:41

Zuwik masz coś na PW :D

Tak na poważniej już - jeżeli ostanimi czasy nieco zagłębiłeś się w phpBB to z łatwością powinieneś zauwazyć, że jest kilka osoby można grupować przypisując im odpowiednie "funkcje, np: Admin ... Moderator etc.... osoba mająca władzę nad administracją forumowa może ustalać zakres dostepów dla poszczególnych użytkowników np: może okreslić, że nikt nowy nie zaloguje się po rejestracji bez akceptacji ze strony admina lub też nie będzie miał dostępu do jakiejś części forum [może to być torba] odblokowanie następuje na "wyrażną" zgodę admina [badz osoby mającej takie prawa]. Zreszta dostępnych kombinacji forumowych phpBB jest wiele :roll:

Jak coś to ja jestem chętny i moge się tym zająć. 8)

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez grzesiekp sobota, 11 marca 2006, 20:34

trzeba moderować forum

Nie ma chyba sensu moderować wszystkiego. Moderowanie przy dużym ruchu może wymagać sporo pracy i opóźnić pojawianie się postów. Zadziała to sprawnie tylko pod warunkiem stworzenia zespołu moderatorów, tak żeby nie było że jednemu padnie sieć i forum stoi bo nie ma kto zatwierdzać postów. Tym niemniej uważam że to dobry pomysł.

- trzeba zrobić stronę startową (kto zna flesza albo inne bajery?)

Nie wiem czy koniecznie flesza, ja zazwyczaj unikam takich bajerów bo opóźniają ładowanie strony i bywają irytujące.

Chyba nie ma sensu dublować forum przez grupę dyskusyjną ale jek będą chętni to w sumie czemu nie ;)

- można zrobić artykuły, posklejać podobne posty w całość, pozmieniać tematy tematów ( :lol: )
- a może by tak encyklopedia z całą wiedzą o Kangoorkach? :roll:

To jest świetna myśl, szukając informacji na forum stwierdziłem że jest tam masa wiedzy ale trudno dostępnej

Nie wiem czy nie były by dobrze zmienić silnika całości. Jeżeli chodzi o phpBB to ze względu na bezpieczeństwo jest on taki sobie, co zresztą było ostatnio niestety widać Sad. Na pewno trzeba by ciągle pilnować uaktualnień.
Przejście na co innego na pewno było by kłopotliwe - przeniesienie postów nie będzie trywialne. Ale być może warto bo potem będzie łatwiej.

Może dobrze by było przetestować kilka rozwiązań, np. Joomlę,Mamboo.
Jak coś mogę udostępnić miejsce u siebie na serwerze na takie eksperymenty i zainstalować to i owo.

Opracowałem szkielet strony klubowej w oparciu o Joomla:
http://kangoo.proteus.pl/
To tylko szkielet, dopiero poznaję joomlę bo szukam czegoś do stworzenia strony firmowej. Zaletą CMS'ow jest to że do tworzenia artykułów nie jest potrzebna wiedza o HTML i.t.p. jest dostępny wizualny edytor z poziomu przeglądarki.
Jeżeli uznacie to za sensowne będzie mozna rozwinąć projekt. W każdej chwili mogę udostępnić dostęp do zarządzania projektem obecnym administratorom forum. Oczywiście to tylko propozycja, prezentacja tego co można zrobić i pole doświadczalne.

Jestem też gotowy uczestniczyć przy modernizacji obecnej wersji strony. Trzeba będzie tylko ustalić co jest do zrobienia.

Pozdrawiam - Grzesiek
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez zuwik niedziela, 12 marca 2006, 22:53

grzesiekp napisał(a):Nie ma chyba sensu moderować wszystkiego. (..) nie ma kto zatwierdzać postów.
Nie w znaczeniu "każdy post do zatwierdzenia" tylko obserwację na bieżąco, jest nas tak mała garstka, że żaden problem (jestem sam i nie powiem, żebym się przemęczał :D jeden temat przeniosłem, jeden zamknąłem :D ). Plus trzeba przegrzebać archiwum i zrobić mały porządek w "weidzy" (na nieposkromione życie klubowe się nie targnę - nie walcz z wiatrakami :lol: )
Nie wiem czy koniecznie flesza, ja zazwyczaj unikam takich bajerów bo opóźniają ładowanie strony i bywają irytujące.
Nie koniecznie :) Może być nawet gif lub zdjęćko, byle by ładnie było

Chyba nie ma sensu dublować forum przez grupę dyskusyjną ale jek będą chętni to w sumie czemu nie ;)
To był ukłon w kierunku właśnie chętnych na taką :)

To jest świetna myśl, szukając informacji na forum stwierdziłem że jest tam masa wiedzy ale trudno dostępnej
I o to chodzi z moderacją ;)
Nie wiem czy nie były by dobrze zmienić silnika całości. Jeżeli chodzi o phpBB to ze względu na bezpieczeństwo jest on taki sobie, co zresztą było ostatnio niestety widać Sad. Na pewno trzeba by ciągle pilnować uaktualnień.
Dawno nie było uaktualnienia, stąd włamy. Ostatnio prezes nas zupdatował i już jest git :)
Przejście na co innego na pewno było by kłopotliwe - przeniesienie postów nie będzie trywialne. Ale być może warto bo potem będzie łatwiej.
Ja tego nie widzę... :(
Opracowałem szkielet strony klubowej w oparciu o Joomla:
http://kangoo.proteus.pl/
Wszystko jest do przedyskutowania, dla mnie jednak obecny interfejs jest bardziej przejrzysty, a głównie o to nam chodzi ;)
Jestem też gotowy uczestniczyć przy modernizacji obecnej wersji strony. Trzeba będzie tylko ustalić co jest do zrobienia.
Lista zrobiona :D Będziemy o Tobie pamiętać ;) Jednak mamy mały problem. Zostałem zasypany aż jedną wiadomością i do tej pory ich wszystkich nie ogarnąłem :evil: Coś nie chce mi się wierzyć, żeby to antyflood odrzucił te setki wiadomości :?
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez grzesiekp poniedziałek, 13 marca 2006, 09:04

zuwik napisał(a): Nie w znaczeniu "każdy post do zatwierdzenia" tylko obserwację na bieżąco, jest nas tak mała garstka, że żaden problem

Jeśli tak to faktycznie nie ma problemu.

zuwik napisał(a):Plus trzeba przegrzebać archiwum i zrobić mały porządek w "weidzy"

Do tego chyba najlepiej zrobić coś w stylu Wikipedii, albo zwykłe FAQ jako stronę statyczną.

zuwik napisał(a):Może być nawet gif lub zdjęćko, byle by ładnie było

No to czas ogłosić konkurs na taką grafikę ;).

zuwik napisał(a): Wszystko jest do przedyskutowania, dla mnie jednak obecny interfejs jest bardziej przejrzysty, a głównie o to nam chodzi ;)

Lepsze jest wrogiem dobrego - faktycznie lepiej nie zmieniać tego do czego ludzie są przyzwyczajeni i działa OK. Czyli ewolucja zamiast rewolucji. Bo stronę to chyba jednak warto rozbudować.
Interfejs to sprawa do zrobienia. To co widziałeś to gotowiec bez modyfikacji. Same forum które tam odpaliłem też było pierwsze jakie znalazłem, są inne. Przejście na CMS pozwoliło by dopuścić do redakcji strony ludzi bez znajomości HTML. phpBB to typowy silnik dla forum dyskusyjnego, do tworzenia stron mniej się nadaje. Poszukałem po sieci i Joomla ma moduły do integracji z phpBB. Można pomyśleć o połączeniu - czyli zrobić nie tylko forum ale rozbudowaną stronę klubu - galeria, pisanie artykułów (z ocenami), baza wiedzy, opisy aut klubowiczów - co i jak modyfikowali. Myślałem o czymś takim co ma np. klub Cartoontrabant ( http://www.cartoontrabant.pl/ ) - chodzi oczywiście o zawartość nie szatę graficzną czy rozwiązania. Jedyny problem to czy będą chętni żeby coś pisać i robić na stronie. Bo bez tego to będzie sztuka dla sztuki :(

Jeśli chodzi o włamania to masz rację jak będziesz pilnować uaktualnień to nie powinno być problemów. Jedyne czego mi brakuje to logowanie do serwisu po SSL, bo na razie wszystkie hasła idą otwartym tekstem przez sieć a bardzo tego nie lubię.

zuwik napisał(a):Lista zrobiona :D Będziemy o Tobie pamiętać ;) Jednak mamy mały problem. Zostałem zasypany aż jedną wiadomością i do tej pory ich wszystkich nie ogarnąłem :evil: Coś nie chce mi się wierzyć, żeby to antyflood odrzucił te setki wiadomości :?

Na razie zima ostro trzyma, wszyscy pewnie jeszcze śpią. Jak się tylko ociepli ruszą tłumy ;)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 marca 2006, 09:52 przez grzesiekp, łącznie edytowano 1 raz
grzesiekp
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ poniedziałek, 13 marca 2006, 09:12

Czy wiadomo ile jeszcze możemy zająć miejsca na schronie (myślę o torbie) :?:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Drucik poniedziałek, 13 marca 2006, 11:09

grzesiekp napisał(a):
Lepsze jest wrogiem dobrego - faktycznie lepiej nie zmieniać tego do czego ludzie są przyzwyczajeni i działa OK. Czyli ewolucja zamiast rewolucji. Bo stronę to chyba jednak warto rozbudować.
Interfejs to sprawa do zrobienia. To co widziałeś to gotowiec bez modyfikacji. Same forum które tam odpaliłem też było pierwsze jakie znalazłem, są inne. Przejście na CMS pozwoliło by dopuścić do redakcji strony ludzi bez znajomości HTML. phpBB to typowy silnik dla forum dyskusyjnego, do tworzenia stron mniej się nadaje.

Zwróć uwagę, że strona korzysta z PHP-Nuke'a, phpBB jest tu
tylko modułem.
AFAIK to dodawanie treści przy korzystaniu z niego nie wymaga specjalnej
wiedzy (w końcu jednym z modułów jest CMS).
Cytat ze strony php-Nuke'a:
Need I to know HTML to use PHP-Nuke?

The answer is no. You only need to know the basic functions to change somethings through the system administration included in PHP-Nuke. This system is designed to do all its jobs automated using your preferred web browser. You'll never need to edit files in your server.

Problemem będzie zapewnienie odpowiedniej ilości treści na newsy chociażby.
Aro/Drucik/Inne, Było Kangoo 1.4/2000 Pampa, klapa
Drucik
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez zuwik poniedziałek, 13 marca 2006, 11:24

grzesiekp napisał(a):Do tego chyba najlepiej zrobić coś w stylu Wikipedii, albo zwykłe FAQ jako stronę statyczną.
Tak tak, właśnie o tym myślałem, wykorzystanie gotowego modułu nuka, Encyklopedii do zrobienia takiej listy danych technicznych i najczęstszych prolmów, + różnych ciekawych informacji poruszanych na forum z dziedziny motoryzacji (było o turbinie, recyrkulacji spalin ;) )

_ONE_ co do miejsca - dowiem się.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik poniedziałek, 13 marca 2006, 20:05

Czy ktoś ma ochotę napisać krótkiego wstępniaka do działu Pytam o tym, że należy użyć szukaja, tytuły wątków mają mówić o czym się pisze i żeby określić problem choć trochę? (przykład z forum WVGOLF : "jak jadę 110 to coś mi huczy. co to może być?" odpowiedź "a co ja wróżka?" :lol: ). Tak żeby to było gramatycznie, nienachalnie i wogóle fajne. A co robić jak ktoś i tak się wyłamie? Czekam na opinie.

Wciąż szukam chętnych do pomocy przy redagowaniu artykułów :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pomysły