Przeszczep silniczka

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez PanKot wtorek, 14 lutego 2006, 23:48

Tak, widziałem ten silniczek ale na allegro. Też się nad nim zastanawiam dlaczego taki tani a w dodatku jest z całą wiązką elektryczną i z kompem.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=86898273
Na dodatkowych fotkach widać więcej szczegółów.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot wtorek, 14 lutego 2006, 23:56

darecki napisał(a):
PanKot napisał(a):Czyżby w naszym klubie nikt nie robił przeszczepu (poza Meganką Ziggy'ego) i nikt nie remontował silnika?
Jakie koszty, na co zwrócić uwagę itp?
Może jakiś dobry warsztat, który to zrobi szybko, solidnie i tanio :?: :!:
Może coś pomoge , ale temat do obgadania na spotkaniu marcowym ( wytrzymasz? :D ) bo nie chce mi się za dużo pisać.( jakby co to tel do mnie masz)

Ja do marca wytrzymam, mam nadzieję, że mój silniczek też wytrzyma.
Już ciekawość mnie zżera - co masz mi do powiedzenia?
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez ziggy czwartek, 16 lutego 2006, 08:34

Tak , tylko to jest silnik który współpracował ze skrzynią automatyczną , może nie pasować do normalnej skrzyni , a do tego inna elektronika.

Na skrzynie bedzie pasowal na pewwno, jedyne co to trzeba sie upewnic czy masz skrzynie do aluminiowej miski czy do stalowej. Ni eprzypuszczam zeby elektronika sie jakos znacznie roznila, jezeli juz to pewnie w sterowniku sa zaimplementowane jakies funkcje do automatu z ktorych najwyzej nie skozystasz.

--
Pozdrawiam Ziggy
ziggy
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez darecki czwartek, 16 lutego 2006, 19:32

ziggy napisał(a):
Tak , tylko to jest silnik który współpracował ze skrzynią automatyczną , może nie pasować do normalnej skrzyni , a do tego inna elektronika.

Na skrzynie bedzie pasowal na pewwno, jedyne co to trzeba sie upewnic czy masz skrzynie do aluminiowej miski czy do stalowej. Ni eprzypuszczam zeby elektronika sie jakos znacznie roznila, jezeli juz to pewnie w sterowniku sa zaimplementowane jakies funkcje do automatu z ktorych najwyzej nie skozystasz.

--
Pozdrawiam Ziggy
Skąd wiesz że na pewno będzie pasował :?: A zmiana w elektronice to dodatkowe koszty. Ten kto to sprzedaje wie jakie będą problemy i dlatego cena jest taka atrakcyjna.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez ziggy piątek, 17 lutego 2006, 07:33

Wiem z doswiadczenia, do blokku E7J pasuje JB1 i JB3 ( bo jak wywnioskowalem mowa o tym silniku ze zdjecia) Jedyne co to byly montowane w tych skrzyniach rozne obudowy przednie. Podciete do miski stalowej i pelne do aluminiowej. Jezeli chodzi o elektronike to napisalem "przypuszczam" a napisalem tak dlatego ze na logike wiele wspolnego elektronika od skrzyni z elektronika od silnika nie ma. Poza tym jezeli zamieniasz E7J na E7J to mozesz zostawic stary komp odpadnie wowczas problem immobilizera.

--
Pozdrawiam Ziggy
ziggy
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot piątek, 17 lutego 2006, 12:19

A co powiecie Panowie o przeszczepie diselka 1,9 tdi ze skrzynią biegów z meganki?
Czy półosie będą pasowały?
Czy zbiornik paliwa może zostać ten sam?
A wlew paliwa?
Czy da się to podpiąć pod te zegary, które mam przy 1,2 RN?
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio piątek, 17 lutego 2006, 18:35

Panie kocie-dobrze się mocie :?: :D
Przecież to pół auta do wymiany :!: :)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik piątek, 17 lutego 2006, 21:30

Półosie - oby nie pasowały :) Bo jakby pasowały i je wsadzisz, to przy pierwszym ruszaniu dorzuciłbyś je do kosztorysu :)
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez ziggy sobota, 18 lutego 2006, 10:47

no nie ... swap na diesla ... o rany ...

A tak powaznie to polosie raczej nie beda pasowaly, mysle ze raczej problem z dlugoscia a nie wytrzymaloscia (gruboscia) przynajmniej w megankach wszystkie sa takie same wszedzie. Poza tym to raczej problemow bedzie co nie miara, pomijajac zbiornik w ktorym mysle ze trzeba by wymienic wlasnie owy wlew ale raczej tez i pompe oraz przewody paliwowe. no i oczywiscie silnik ktory trzeba kupic musi byc najbardziej kompletny jak to mozliwe. Pewnie i tak nie pasowalaby wiekszosc instalacji ktora jest w aucie, tzn. przewody od wspomy, klimy, chlodnica, dodakowo instalacja do pompy podcisnienia do wsp. hamolcow i pewnie jeszcze setka o ktorych teraz nie pomyslalem ;)
Zegary to pikus w porownaniu z reszta ;)

--
Pozdrawiam Ziggy
ziggy
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot sobota, 18 lutego 2006, 12:05

To w takim razie pomysł z przeszczepem diselka odpada.
Musiałbym mieć drugiego kompletnego kangoorka do przekładki.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam