Ceny części

Zanim zaczniesz pisać w innych działach przedstaw się

Ceny części

Postprzez Baranek80 środa, 26 lipca 2006, 10:21

Czy ceny części do Kangurka są aż takie powalające jak słyszałem. Zastanawiam sie nad Kangurem ale ceny tychże do kangura zwalają z nóg. Prawda to ??? :roll:

Pozdr.
Paweł
Baranek80
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Maciek_P środa, 26 lipca 2006, 10:53

Nie wiem co slyszales ale kangoo to poprostu Renault. Ceny czesci do Renówek dawniej byly owiane legendami, jakie to one drogie. Obecnie jest juz naprawde duzy rynek czesci zamiennych i ceny czesci do Renault nie odbiegaja od cen do innych marek. Trzeba tylko czasami troche poszukac a nie kupowac w pierwszym sklepie/hurtowni.
Podam ciekawy przyklad: 2 tygodnie temu kupowalem tuleje wahaczy do mojego Clio 2. W hurtowni gdzie zawsze kupuje i gdzie mam rabaty tuleje kilku marek kosztowaly od 60 do 80 pln za sztuke. Sprawdzilem w innej duzej hurtowni, to samo (np. francuski Sasic za 65). W koncu zadzwonilem tez do InterCarsu (akurat w 3Miescie nie maja mocnej pozycji ale ich punkt jest), pan szukal, szukal i mowi ze maja po 70 pln. Potem jednak sie poprawil ze oprocz nich maja jeszcze TRW w zaskakujacej dla niego i dla mnie cenie 25 pln za sztuke. TRW/Lucas tak to sie teraz nazywa robi podobno na pierwszy montaz dla wielu niemieckich marek. I tak zamiast 240pln wydalem 100 :)
Nie wykluczone ze Kangur ma te same tuleje z przodu ;-)
PIKUR 3Miasto http://www.klubrenault.pl/3M
R5 & Clio & R4 "pick-up project"
<b>Kangoo Kaleido 16v</b>
Maciek_P
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez _ONE_ środa, 26 lipca 2006, 10:59

Ceny w ASO są powalające tak jak w przypadku np. VW lub Toyoty, ale kto robi zakupy w ASO jak nie musi... oczywiście. W zamiennikach (dobrych) ceny są 100-200% niższe od ASO a w badziewiach to i 400% :wink:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez KiK środa, 26 lipca 2006, 11:01

Jest dokładnie tak jak napisał Maciek - pojedź do jakiegoś salonu firmowego i zapytaj o cokolwiek [marka auta i typ części bez znaczzenia] a poźniej poszukaj zamiennika. Takie samo przebicie znajdziesz w Reufkach :)

Kolejny przykład: tuleja wachacza oryginał z przeznaczeniem na salon - 120 zł , zamiennik dużo lepszy jakościowo - 35 zł ... warto się zastanowić czy płacić za markę.

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez _ONE_ środa, 26 lipca 2006, 11:10

W kangoo najczęściej są te same tulejki co Clio, ale czasami mogą trafić się minimalnie insze... zależy od wahacza - cena jest ta sama - sasic ok 25zł. TRW to b.dobra firma, ale nikt nie produkuje wszystkiego i np. AFAIR Moog robił dla nich niektóre sworznie wahacza, które wytrzymywały bardzo krótko (luzy i pękająca guma). Wniosek - jak nabywamy markową część to najpierw ją oglądamy kto jest producentem (wybite oznaczenia) - opakowanie o niczym nie świadczy. Kolejny przykład sprzęgło SACHSa - firma jedna z najlepszych, a w pudełku z kompletem do 1.4 tarcza valeo :evil:

edit: walnąłem się z ceną - ok. 15zł za silentblok sasica
Ostatnio edytowano środa, 26 lipca 2006, 12:32 przez _ONE_, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Baranek80 środa, 26 lipca 2006, 11:17

Czyli generalnie nie jest tak źle. Tak sie zastanawiam nad Kangurkiem bo ładne to auto :lol: i taaaaaaakie rodzinne :P a i mam kilka kangurków na oku. I myślę, rozważam i biorę też pod uwage ceny części. A jak przeczytałem w jednym z wątków cenę jakiegoś podzespołu pod maską (pompy) to 8O , dlatego też się zawahałem. I dalej się waham. Ale pomyślę i myślę, że może się skusze :wink: :lol: . Zwłaszcza, że rodzina się powiększyła :P i pozbyłem sie poprzedniego samochodu. Jest szansa na dorwanie jakiegoś przywoitego kangura za max. 12 tys. pln. :?: :roll:

Pozdr.
Paweł
Baranek80
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez _ONE_ środa, 26 lipca 2006, 11:23

Kuba... co do jakości oryginałów to uważam, że są ok i mało jest firm, które są w stanie przebić ich jakość, ale cena zabija :( Wyjątek stanowią oczywiście wpadki np. cewki Sagema, które nadal można spotkać w oryginałach.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez _ONE_ środa, 26 lipca 2006, 11:28

Za 12 tysiaków to 1.4 8V lub dizelka D65 jeżeli nie zależy Ci na osiągach.
Przy tej kasie trzeba będzie liczyć się z tym, że autko może nie mieć np. wymienionego sprzęgła.
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Baranek80 środa, 26 lipca 2006, 11:34

Diesla raczej bym sobie podarował ale benzynkę to chętnie. Poszukam, pomyślę i może coś z tego wyjdzie.

Pozdr.
Paweł
Baranek80
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez czerja wtorek, 1 sierpnia 2006, 19:17

zdaje mi się że widziałem w komisie w jeleniej ale sprawdzę i odpiszę!
żółty 1.2RN oklejony klubowo!
przebieg 202546
czerja
Kangooekspert
Kangooekspert

Następna strona

Powrót do Jestem tu nowy